Šanhajas ielās pie Nefrīta Budas tempļa.
Šanhajas ielās pie Nefrīta Budas tempļa.
Foto – Valda Madalāne

Pilsētas transports 0


Naudai Ķīnā ir neparastas spējas gan viegli pazust, gan viegli uzrasties. Taču, paliekot pat ar 10 juaņām (1,39 EUR) kabatā, badā nevar nomirt, un var droši izmantot sabiedrisko transportu. Viens brauciens ar Pekinas metro maksā divas juaņas (0,28 EUR). Vēl lētāks ir brauciens pilsētas autobusā – 0,40 juaņu (0,06 EUR). Tomēr tūristiem autobusu Ķīnā labāk aizmirst – tie vienmēr ir pārpildīti līdz pēdējai iespējai, un ir labi jāzina pietura, kurā jāizkāpj.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 68
VIDEO. Ovācijas un neviltota sajūsma! Dons iekļūst Eirovīzijas finālā 7
Lasīt citas ziņas

Pārvietošanās ar metro ir vienkāršāka, un stacijas tiek nosauktas arī angļu valodā, bet elektroniskā biļete ir nopērkama kasē jebkurā metro stacijā.

Biļeti brauciena laikā nedrīkst pazaudēt, jo pēc brauciena tā atver metro izejas vārtus, kas elektronisko biļeti norij. Taupīga pieeja – izmantotās biļetes automāts savāc, un pēcāk tās atkal nonāk apritē. Tāpēc daža ir tik nodilusi, ka uzrakstus uz plastikāta taisnstūrīša var tikai nojaust.

CITI ŠOBRĪD LASA

Visai vienkārša un ātri apgūstama ir pārvietošanās arī ar taksometru. Šis transporta veids pilsētās ir viegli pieejams un lēts. Fiksēta sākuma maksa ir 10 juaņu (1,39 EUR), par kurām var braukt trīs kilometrus. Ja ir jāveic lielāks attālums, ir jāmaksā vidēji divas juaņas (0,28 EUR) par katru nākamo kilometru. Nakts tarifs braucienu sadārdzina par 20%. Naudu maksā arī stāvēšana sastrēgumā – skaitītājs laiku nerēķina tikai par pirmajām piecām minūtēm. Vidēji viens brauciens ar taksometru Peki­nā izmaksā apmēram 50 juaņu (6,93 EUR). Tikai viena nelaime – atrast taksometra vadītāju, kurš runā angliski, ir tikpat kā atrast adatu siena kaudzē. Tādēļ kompānijā jāņem vai nu ķīnietis, vai viesnīcas personālam jālūdz uz lapas uzrakstīt tās vietas nosaukumu, kurp esat nolēmuši doties. Šī lapiņa jāparāda taksometra vadītājam, kurš piekritīs jūs aizvest.

Uz šādu situāciju, tāpat kā uz daudzām citām lietām, jāpalūkojas filozofiski – Ķīnā daudz kas atšķiras no tā, pie kā esam pieraduši mājās.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.