Foto: Dabas muzejs

Ķirbji Dabas muzejā – šķirnes, padomi, receptes 1

No 30. oktobra līdz 3. novembrim Dabas muzejā notiekošajā izstādē “Ķirbis jūsu veselībai 2013” būs iespēja aplūkot dažādu krāsu, formu, garšu ķirbjus un ķirbjaugus, portālu “LA.lv” informēja muzejā.

Reklāma
Reklāma
“Tu padarīji mana desmitgadīgā dēla dienu neaizmirstamu!” Ādažos kāds svešinieks no sirds iepriecinājis zēnu, kurš nupat nopircis makšķeri
“Es nerunāju latviski!” Tūrists no Šveices, kurš apguvis latviešu valodu, sašutis, ka vairākās kafejnīcās nevar veikt pasūtījumu valsts valodā 158
13 noslēpumi, kas franču sievietēm ikdienā ļauj izskatīties tik satriecoši 11
Lasīt citas ziņas

Muzejā atgādina, ka ķirbis ir lielākā oga pasaulē, un tam mēdz būt daudzveidīgas formas un dažādas garšas.

Latvijā ķirbji ir ļoti populāri ne tikai audzētāju entuziastu vidū, bet arī vairums piemājas dārzos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ķirbis uz Eiropu atvests no Ziemeļamerikas, iespējams, Latvijā tie nokļuvuši ar vācu muižniecības palīdzību 17. – 18. gadsimtā. Par ko liecina arī tas, ka vārds “ķirbis” latviešu valodā ir ļoti līdzīgs vācu “der Kürbis”.

Ķirbji ir pieprasīti, jo tajos ir daudz A, B, C un E vitamīna, tāpat lielā oga satur daudz augu eļļas. Pateicoties ķirbju biezajai mizai, sausā un vēsā vietā tos var uzglabāt pat vairākus mēnešus, lai ēstu svaigus, spiestu sulās, konservētu un izmantotu silto ēdienu pagatavošanā.

Izstādē speciālisti konsultēs par piemērotāko šķirņu izvēli, kā arī pastāstīs par to, kā uzturā lietojamas visas ķirbja sastāvdaļas, ieskaitot ziedus un stīgas.

Izstādi atklās 30. oktobrī plkst. 11 muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.