Foto – Shutterstock

Klasiskais uzputenis no dzērvenēm + 2 receptes veselībai 0

Kas tas ir – maza, sarkana gosniņa, zīžu lentiņa kaklā? Tā ir dzērvene, tautā saukta par latviešu antibiotiku.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Neredzamās slepkavas: četri ikdienas ieradumi, kas nemanāmi bojā asinsvadus un palielina trombu attīstības risku
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem trīs datumiem, tev uzlikts īpašs “zīmogs” no pagātnes
TV24
“Neviens nevarēja saprast, kas tas par ieroci!” Slaidiņš atklāj interesantu incidentu “Zapad 2025” laikā
Lasīt citas ziņas

Latvijas purvos šogad laba dzērveņu raža. Dažādu ģeogrāfisko un klimatisko sakritību dēļ tieši apgabali ap Baltijas jūru ir piemēroti dzērveņu augšanai brīvā dabā, tālāk uz dienvidiem šīs ogas neaug. Lielogu dzērveņu bioloģiskais un ķīmiskais sastāvs atšķiras no purvos augošajām, tas tuvāks Latvijā augošajām brūklenēm. Lielogu dzērvenes pēc garšas nav tik skābas kā purva ogas.

• Dzērvenes tiek ēstas gan svaigas, gan pārstrādātas sukādēs, savā sulā, jogurtos un saldējumos.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Dzērvenes var pievienot gaļas sautējumiem un cepešiem, citrona vietā izmantot salātiem.

Ogas vislabāk glabāt, sausas ogas ievietojot plastikāta maisiņos vai kastītēs un novietojot saldētavā. Senākos laikos dzērvenes mērcēja: 10 litriem ūdens un 8–10 glāzēm dzērveņu pievienoja medu, krustnagliņas un kanēli pēc garšas. Pēc mēneša mērcētās ogas bija gatavas.

Veselības dzēriens

Glāzi dzērveņu saspaida, aplej ar litru karsta ūdens, 3–5 minūtes patvaicē uz lēnas ūdens, pievieno divas ēdamkarotes medus un ļauj 1–2 stundas nostāvēties, pēc tam izfiltrē.

Vitamīnu lādiņš

Hurmas mīkstumu samaisa ar glāzi svaigi spiestas dzērveņu sulas un pievieno trīs ēdamkarotes medus un ēdamkaroti citrona sulas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.