Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: SHUTTERSTOCK

Daudz jautājumu bez atbildes 17

Vides konsultatīvās padomes priekšsēdētājs Juris Jātnieks atzīst, ka padomē, kurā pārstāvētas 20 vides aizsardzības sabiedriskās organizācijas, vēl neesot apspriests, kā zemes dzīļu izmantošana varētu ietekmēt dabu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
Lasīt citas ziņas

“Pati krāsaino metālu rūdu atradņu izpēte, izmantojot ģeoradaru un citus tālizpētes paņēmienus, būtiski nevarētu ietekmēt vidi,” spriež viņš, “bet, iekams izlemt, vispirms būtu jāatbild uz vairākiem jautājumiem. Kā notiks iespējamā apgūšana, ja atklāsies, ka Latvijas zemes dzīlēs patiešām ir šīs atradnes? Kur tā notiks?

Tā kā Latvijai pašai nav pieredzes kalnrūpniecībā un arī atradnes varētu būt lielā dziļumā, to apguvē būs jāiesaista ārvalstu uzņēmēji. Tāpēc tikpat svarīgs jautājums – ko iegūs Latvija? Vai Latvija neuzņemsies pārāk dārgas saistības, un vai tās atsvērs iespējamos ekonomiskos ieguvumus nākotnē?”

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja iespējamā atradņu apgūšanas vieta būtu valsts īpaši aizsargājamās dabas teritorijā, tad, pēc Jura Jātnieka domām, tas nebūtu pieļaujams. Latvijā īpaši aizsargājamo dabas teritoriju jau tā esot maz, tikai 11,53% no valsts teritorijas. Starp Eiropas Savienības dalībvalstīm šai ziņā esam trešajā vietā no beigām. Slovēnijā, piemēram, to īpatsvars ir 38%.

Viņaprāt, iespējamā atradņu apgūšanas vieta lauksaimnieciski izmantojamā zemes platībā radītu relatīvi mazāku zaudējumu dabai. Cita lieta – ja šajā nolūkā jāziedo meži.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.