Foto-Fotolia

Ko var pagatavot no kazas gaļas? Šefpavāra ieteikumi 0

Ko var pagatavot no kazas gaļas? I. SILENIECE DUNIKAS PAGASTĀ

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Norvēģijā ir pilsēta, kuras iedzīvotājiem jau vairāk nekā 70 gadus ir aizliegts nomirt. Nežēlīgs liktenis sagaida tos, kuri saslimuši 30
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Lasīt citas ziņas

Latvijā nav izveidojusies tradīcija lietot uzturā kazas gaļu, kaut tai ir augsta uztura vērtība – liesa, maz taukaudu, satur A un B grupas vitamīnus. No šā pārtikas produkta lietošanas galvenokārt attur kazas gaļai piemītošā specifiskā garša un aromāts. Taču to iespējams mazināt, pievienojot garšaugus un garšvielas. Kazas gaļa ļoti labi sader ar ķiplokiem, pētersīļiem, ingveru, sāli un maltiem melnajiem pipariem. “Atšķirība ir starp gaļas un piena šķirnes āža gaļas struktūru. Pēdējiem gaļas specifiskā garša ir izteiktāka,” skaidro Latvijas Kazkopības biedrības vadītāja Kristīne Piliena. Izteiktāka smarža un piegarša ir dzīvnieka dzimumgatavības vecumā, tāpēc jāielāgo šo dzīvnieku aktīvais riesta laiks.

Kazas gaļu var pārstrādāt desās, konservos, pastētēs, arī kūpināt. “Taču jāņem vērā, ka tā ir liesa, sausa, tāpēc, gatavojot produktus, tai jāpievieno cūku, pīļu, zosu vai vistu tauki. Tad produkts vai ēdiens būs sulīgāks,” iesaka K. Piliena.

CITI ŠOBRĪD LASA

Desās var vienādās daļās likt kazas, liellopa un cūkas gaļu, bet maltajai gaļai pievienot cūkgaļas speķi.

Kazu stilbus var kūpināt. Pirms tam tos apbārsta ar sāli un maltiem melnajiem pipariem un diennakti notur. Tad pirmās 5–6 stundas kūpina 80–85 °C, bet pēdējā pusstundā temperatūru paaugstina līdz +110 °C. Izmanto alkšņa malku. Pēc kūpināšanas noziež ar sasmalcinātu pētersīļu, sarīvēta ingvera, sāls un piparu maisījumu, nobeigumā – vēl ar medu, jo tad kūpinājums būs sulīgāks. Kūpināta kazas gaļa ir garšīga gan uz sviestmaizes, gan salātos.

Šefpavārs Ivo Lamberts iesaka pagatavot sautētu kazas šķiņķi. Gaļu apbārsta ar sāli un pipariem, apcep kopā ar ķiploka daiviņām un šķēlītēs sagrieztiem burkāniem. Tad uzlej ūdeni un 10 minūtes pasautē. Kārto traukā, uzliek slogu un pāris stundu nopresē (šķiņķis būs mīkstāks).

No kazu aknām var gatavot pastēti. Katlā liek aknas, pārlej ūdeni, pieber sāli un vāra. Noputo. Pēc 20 minūtēm pievieno burkānus, selerijas, nemizotas ķiploka daiviņas (tad labāk saglabā aromātu!) un vāra vēl aptuveni 20 minūtes. Atdzesē un sablendē, pēc tam izspiež caur sietu. Pievieno sviestu un iekuļ pastētē. Liek traukos, vispirms atdzesē istabas temperatūrā un tikai tad – ledusskapī.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.