Foto – Indulis Burka

Visizturīgākie ir keramiskie skursteņi 0

Patlaban tirgū arvien pieprasītāki ir keramiskie skursteņi. To iekšējā čaula izgatavota no šamota un ir izturīga pret kondensāta radīto agresīvo vidi. Tāpat tos var ekspluatēt ar apkures ierīcēm, kurām izplūstošo dūmgāzu temperatūra ir zema.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Lasīt citas ziņas

Šiem skursteņiem ražotājs dod pat 30 gadu garantiju neatkarīgi no tā, kāda apkures sistēma pie dūmeņa pieslēgta.

Keramisko skursteņu uzstādīšana ir visai vienkārša un atgādina lego klucīšu salikšanu. Vienlaikus tiek mūrēti keramzītbetona bloki, tajos ievietojot šamota cauruli un speciālu siltinājumu – ugunsdrošas minerālvates plāksnes. Speciālais siltinājums nodrošinās optimālu skursteņa darba temperatūru.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tomēr nevar apgalvot, ka, ierīkojot šo skursteni, īpašas iemaņas nav nepieciešamas. Darbs jāveic ļoti rūpīgi, it īpaši jāraugās, lai skurstenis būtu absolūti vertikāls. Pretējā gadījumā keramikas čaulu augšējos keramzītbloku moduļos nevarēs ievietot. Ja skursteņa augstums virs jumta plaknes vai kores pārsniedz 1,5 m augstumu, to nepieciešams armēt, ievietojot speciālos kanālos armatūras stieņus. Jāarmē arī 1,5 m garš skursteņa posms zem jumta plaknes.

Parasti ir nopērkami gatavi šo skursteņu komplekti, kuros ietilpst keramzītbetona bloki, sauss mūrjavas maisījums, keramikas caurule un karstumizturīga līme atsevišķu gabalu savienošanai, ugunsdrošā minerālvate, pieslēguma trejgabals un atsevišķs elements ar tīrīšanas durtiņām, kā arī noslēg­plāksne. Tāpat komplektā ir kondensāta savākšanas trauks. To var pievienot notekūdeņu kanalizācijas sistēmai pastāvīgi vai nepieciešamības gadījumā iztukšot, izņemot aizbāzni.

Galvenais – drošība

Ja plāno nomainīt skursteni jau esošā būvē, noteikti jākonsultējas ar speciālistu, kurš ieteiks, kuru skursteņa veidu izvēlēties un kā darbu paveikt vislabāk, lai viss atbilstu ugunsdrošības noteikumiem.

Ne vienmēr skursteni nepieciešams mainīt pilnībā. Piemēram, reizēm pietiek esošajā ķieģeļu skurstenī ievietot metāla vai keramikas cauruli.

Ja ēkā nav dūmvada, kategoriski aizliegts dūmus ievadīt ventilācijas sistēmā. Tāpat aizliegts skursteni izvadīt caur ēkas sienu. Šāda rīcība apdraud ēkas ugunsdrošību, ja vien tas nav paredzēts projektā un izvēlēts atbilstīgs tehniskais risinājums.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.