Kristīne Šalma-Ancāne. Foto – Iveta Vaivode

* Ilze Dimanta, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta zinātniskā asistente, dabaszinātņu maģistre bioloģijā (beigusi ar izcilību), par darbu “Hibrīdus veidojošu materiālu izmantošana mikroorganismu saražotā ūdeņraža savākšanai un jauna tipa bioreaktora dizains”. 0


– Šobrīd visā pasaulē ļoti aktuāla vajadzība ir alternatīvie enerģijas avoti. Viens no daudzsološiem variantiem enerģijas ražošanai ir ūdeņradis, kas ir videi draudzīgs un ilgtspējīgs enerģijas nesējs, īpaši, ja iegūts ar atjaunojamiem energoresursiem un bioloģiskām metodēm no organiskiem atkritumiem. Pēc enerģētiskās ietilpības viens kilograms ūdeņraža atbilst 3,5 litriem benzīna, jo, tam sadegot, izdalās trīs reizes vairāk siltuma.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Krievija izsludinājusi Ukrainas prezidentu Zelenski meklēšanā. Uz kāda pamata tas noticis? 87
Globāla krīze – pieaugušie bērni ievācas atpakaļ pie vecākiem. Vai viņiem būtu jāpiemaksā īre un citi izdevumi? 80
Lasīt citas ziņas

Mikroorganismi ražo vērtīgo enerģijas nesēju – ūdeņraža gāzi –, pārstrādājot dažādus rūpniecisko procesu blakusproduktus. Esmu veikusi pētījumus, lai no Latvijā izolētiem baktēriju celmiem atrastu optimālāko ūdeņraža producentu. Ūdeņradī veiksmīgi izdodas pārstrādāt rūpnieciskās ražošanas blakusproduktus – tehnisko glicerīnu un piena sūkalas. Jauns pielietojums mikroorganismu saražotā ūdeņraža uzkrāšanai ir gāzi absorbējoši metāla sakausējumi, kas veido metālhidrīdus. Šajā jomā pasaulē esam inovatori. Šo tēmu sākuši pētīt arī Japānas zinātnieki, bet mūsu virzieni atšķiras un, manuprāt, labi papildina viens otru.

Pētījuma mērķis ir veikt metālhidrīdu iekapsulēšanas eksperimentus, lai novērstu to oksidēšanos baktēriju barotnē. Plānots arī izveidot jauna tipa bioreaktoru, kura siena barotnē izšķīdušā ūdeņraža savākšanai veidota no hidrīdus veidojošiem materiāliem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Man ir patiess prieks, ka Latvijā ir zinātnieki, no kuriem var ņemt piemēru un kuri ir autoritātes. Viņi ir inteliģenti, radoši, ar augstu darba kultūru un atsaucīgi. Strādāt sirsnīgajā Bioloģijas fakultātē un Latvijas lepnumā – LU Cietvielu fizikas institūtā – tiešām ir iedvesmojoši. Tas zinātniskais gars, kas te valda, arī pētnieciskā tēma un iedvesmojošie kolēģi padara manu darbu interesantu. Turpināšu darboties metālhidrīdu pētījumā. Vasarā plānota manas disertācijas aizstāvēšana, – pastāstīja Ilze.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.