Ja koks pārāk sauss 0

Līmēto savienojumu stiprību būtiski ietekmē koksnes mitrums. Ja līmējamā koksne ir pārāk sausa, mitrums ir mazāks par 5%, tā ļoti ātri uzsūc līmes šķīdinātāju, kas visbiežāk ir ūdens, samazinās līmes izplūšana un otras virsmas samitrināšana. Istabas temperatūrā cietējošajām līmēm sarūk sacietēšanas ātrums un detaļas ilgāk jātur saspiestas. Vēlāk, mitruma līmenim izlīdzinoties, briešanas spriegumi samazina līmējuma stiprību.

Reklāma
Reklāma

No mitras koksnes jāizvairās

7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

Ja līmējamā koksne ir pārāk mitra, mitrums ir lielāks par 15%, koksnes samitrināšanas spēja samazinās, jo koksnes spēja uzņemt ūdeni no līmes ir mazāka. Pazeminātas ūdens uzņemšanas spējas dēļ sarūk līmes sacietēšanas ātrums. Ja no cietējušas līmes šķīdinātājs nevar iesūkties materiālā, līme veido porainu, mazāk stipru šuvi. Pēc tam žūstot līmes savienojumā veidojas spriegumi, kas mazina tās stiprību.

Ja koksne ir mitrāka, karsti cietējošu līmju stiprība tāpat samazinās, jo līmes un kondensācijas mitrums nevar no šuves iztvaikot, veidojas tvaika spiediens, kas līmējuma šuvi var izjaukt.

CITI ŠOBRĪD LASA

! Pirms līmēšanas koksnes mitrumam vajadzētu būt 8–12%.

Uzmanību, putekļi!

Sagatavojot līmējamās virsmas, jācenšas, lai jau iepriekš būtu novērsti koksnes bojājumi, jo tie samazina savienojuma kopējo stiprību. Viļņainas virsmas salīmējot vai nu tiks sablīvētas, vai veidosies atklāta līmes šuve. Turklāt pārāk blīva līmes šuve vēlāk mēģinās iztaisnoties.

Ja virsmu sagatavo, nevis ēvelējot vai frēzējot, bet slīpējot, rūpīgi jānotīra putekļi. Jālieto apstrādes paņēmieni ar augstu precizitāti un asiem griezējinstrumentiem, kas neveido šķiedru izrāvumus. Raupjākām vir­smām nāksies patērēt vairāk līmes. Savukārt pārāk biezas līmes šuves mazina izstrādājuma stiprību.

Koksnes aizsardzības līdzekļi mazina stiprību

Speciālisti konstatējuši, ka, līmējot ar koksnes aizsardzības līdzekļiem apstrādātu materiālu, līmējuma stiprība samazinās pat uz pusi. Šādos gadījumos iesaka vai nu pirms līmēšanas noņemt vismaz 2 mm biezu koksnes slānīti, vai izmantot poliuretāna līmi.

Publikācijas sagatavošanā izmantoti materiāli no grāmatas “Koks tavās mājās”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.