Foto-Valdis Semjonovs

– Kā jūs lūkojaties uz notikumu attīstību Ukrainā un Krievijas lomu tajā?
 15


– ES kopā ar ASV ieviesusi sankcijas pret Krieviju. Tās attiecas uz finansēm, enerģētiku un ieroču industriju. Mūsu mērķis ir panākt situācijas deeskalāciju Ukrainā, atvilkt Krievijas spēkus no Ukrainas. Situācijai jābūt diplomātiskam risinājumam, lai nodrošinātu Ukrainas suverenitāti, pārticību un valsts politiskās sistēmas nākotni. Mums ir jāmaina krievu domāšana, viņi ir jāpārliecina, ka tas, ko viņi dara, nav ne tikai nelikumīgi no starptautisko saistību skatpunkta, bet arī izmaksās ļoti dārgi. Mērķis ir apturēt militāru konfliktu, panākt mieru un stabilitāti Ukrainā un nodrošināt tās pārticīgu un brīvu nākotni. Tas ir ļoti nozīmīgi.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 71
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 125
Lasīt citas ziņas

– Kā Latvija seko šo sankciju ieviešanai?


– Latvija ļoti izprot situācijas nopietnību. Latvijai var izteikt pateicību par to veidu, kā tā iesaistījusies sankciju ieviešanā. Protams, tas radīs arī grūtības mūsu valstīm un uzņēmējiem. Taču paciest sāpes tagad no sankcijām ir labāk nekā saskarties ar lielākām sāpēm nākotnē.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Tomēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins varbūt domā līdzīgi – būs sankcijas, nekas, pārcietīsim idejas vārdā…


– Tas jājautā viņam. Tomēr esam redzējuši, kā miljardiem dolāru kapitāla aizplūst no Krievijas. Ir ļoti būtiski parādīt, ka Krievijai esošā situācija finansiāli dārgi maksās. Ja Krievijas uzvedība nemainīsies, sankciju būs vēl vairāk un tās būs spēcīgākas.

– Kāda ir ASV sabiedrības uztvere par notiekošo Ukrainā?


– ASV pilsoņi uzskata, ka tas ir nopietns gadījums, kad tiek pārkāpta suverēnas valsts teritoriālā vienotība. Ukrainai ir tiesības pieņemt savus nākotnes lēmumus pašai. ASV pilsoņiem ir skaidrs, ka Krievija apgādā un apmāca tā saucamos separātistus. Mēs esam izplatījuši mūsu rīcībā esošos pierādījumus, ka Krievija veikusi artilērijas apšaudes Ukrainas virzienā. Neesmu redzējis sabiedriskās domas aptauju datus, taču domāju, ka pilsoņi atbalsta ASV ieviestās sankcijas.

– Varbūt tiksim skaidrībā ar terminoloģiju. Prezidents Obama viņus sauc par “separātistiem”, bet vai tomēr šos nemierniekus neraksturo vārds “teroristi”, kuru lieto Ukrainas varas iestādes?


– Ir skaidrs, ka šīs personas ir Krievijas pilsoņi. Krievija viņus apmāca un apgādā ar smagiem ieročiem – tankiem, bruņutransportieriem, pretgaisa aizsardzības sistēmām. Protams, mums skaidri jādefinē notiekošais Ukrainā, jo ir dažādi stāstījumi, un Krievija lieto ačgārnu izklāstu. Taču ASV saprot, kas patiesībā notiek Ukrainā.

Reklāma
Reklāma

– Intervijas noslēgumā vēlos jautāt par to, kā jums klājies ar latviešu valodas apguvi un varbūt jums ir arī kādi mīļākie latviešu autori, kurus lasāt?


– Daudz laika pavadu, lasot laikrakstus, skatoties televīziju. Lasu arī rakstus “Latvijas Avīzē”. Kad pērn aizsaulē aizgāja dzejnieks Imants Ziedonis, izlasīju vairākus viņa dzejas krājumus, piemēram, “Sirds dinamīts”, “Zemes un sapņu smilts”. Man tā ļoti patīk. Viņa dzeja ir ļoti cilvēciska, tā ir no tādas literatūras, kas spēj uzrunāt ikvienu pasaulē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.