Foto no “LA” arhīva

Neliecinot par lauku izmiršanu 6

Valsts Zemes dienestā skaidro, ka šī tendence gan neliecinot par lauku izmiršanu, drīzāk par pašvaldību centieniem sakārtot savas teritorijas.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Valsts zemes dienests pirms dažiem gadiem aizrādīja, ka pašvaldības dažādi izprot jēdzienu “ciems”, kā iespaidā ciema statuss savulaik piešķirts gan apdzīvotām vietām, kas sastāv no 1000 un vairāk ēkām, gan tādām, kas sastāv no vienas vai divām viensētām. Vēlāk tika konstatēts, ka Valsts adrešu reģistra informācijas sistēmā ir simtiem ciemu, kuros nav reģistrēta neviena ēka. Šobrīd, izvērtējot ciema kritērijus, ciema statusu šīm teritorijām atceļ.

Valsts adrešu reģistrā, pamatojoties uz pašvaldību lēmumiem, šobrīd ir reģistrēti 6659 ciemi, bet pašvaldību teritorijas plānošanas dokumentos ir attēlotas tikai 2085 ciemu robežas. Daudzi no apstiprinātajiem ciemiem ir vēsturiski eksistējušie, kuru robežas šobrīd precīzi nav nosakāmas. Tāpēc pašvaldības, periodiski pārskatot savus teritorijas plānojumus, dažkārt likvidē vēsturiski eksistējušos ciemus vai tādas teritorijas, kas neatbilst ciema kritērijiem, ko nosaka Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums.

CITI ŠOBRĪD LASA

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums nosaka, ka ciema statusu var piešķirt tādai novada teritorijas daļai, kurā ir vai tiek plānota koncentrēta apbūve, pastāvīgi dzīvo cilvēki un ir izveidota attiecīga infrastruktūra.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.