Foto – Karīna Miezāja

– Polijas prezidentam Broņislavam Komorov­skim ir grāfa tituls, un viņa dzimta esot saistīta ar Latviju… 1


– Senajā Polijas–Lietuvas Žečpospoļitā muižniecībai ļoti rūpēja vienlīdzība. Tika akceptēti tikai senās Krievzemes kņazu tituli, kā arī Vācijas ķeizaru ārkārtīgi reti piešķirtie grāfu tituli. Viens no retiem gadījumiem, kad Polijas karalis piešķīra grāfu titulu, ir saistīts ar Latviju. Karalis Stefans Batorijs ar Polijas Seima piekrišanu piešķīra grāfu titulu Berzeviču poļu–ungāru ģimenei, kura no dāņiem bija iegādājusies Dundagas pili.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Šādā veidā viņi tika pagodināti par Polijas–Lietuvas kopvalsts paplašināšanu. Berzeviču ģimenei ir fantastiska vēsture, jo viens no šīs dzimtas pārstāvjiem apprecējās ar pēdējo inku princesi. Leģenda vēsta, ka inku bagātība ir paslēpta Ņedzices pilī Polijā, jo savulaik šajā pilī pie sliekšņa atrada mezgliņu rak­stā inku valodā ierakstītu vēstījumu. Tagad mūsu vēstniecība strādā, lai Polijas Novitargas reģionam, kur atrodas Ņedzices pils, būtu sadarbība ar Dundagu.

Arī Polijas prezidenta Broņislava Komorovska ģimene lepojas ar grāfu titulu. Šai dzimtai bija vairākas līnijas. Prezidenta senči dzīvojuši Kovališķos, Lietuvā netālu no Latvijas robežas, bet viņu radiem bija lieli zemes īpašumi Kurmenē Latvijā. Kad Polijas prezidents bija Latvijā, viņš atrada sešu tuvu radinieku vārdus, kas studējuši Rīgas Politehniskajā institūtā pagājušā gadsimta sākumā. Rīgā, Dzirnavu ielā, bija māja, kas piederēja Komorovskiem. Arī Liepājā Komorovskiem bija īpašumi. Šajos īpašumos apmetās studējošie vai skolu apmeklējošie dzimtas jaunieši.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.