Saeimas deputāts Valērijs Agešins (trešais no labās) lepni stāv zem Krievijas karoga “Uzvaras dienas” pasākumā Liepājā.
Saeimas deputāts Valērijs Agešins (trešais no labās) lepni stāv zem Krievijas karoga “Uzvaras dienas” pasākumā Liepājā.
Ekrānšāviņš no Jāņa Goldberga twitter konta

Likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” minētajos pasākumos aizliegts lietot PSRS, Latvijas PSR un nacistiskās Vācijas simboliku, bet liegums neattiecas uz ārvalstu karogiem, ordeņiem, medaļām, kā arī Georga lentītēm. Kā paskaidroja Valsts policijā – publiskos pasākumos citu valstu karogu lietošanu nosaka paši organizatori. Tādēļ policisti publisko pasākumu dalībniekiem liek novākt karogus tikai tad, ja to lūdz organizatoru pārstāvji. 91

Atsevišķos gadījumos policisti rīkojas arī pēc savas iniciatīvas. Piemēram, naktī uz 9. maiju pagaidām nezināmas personas uzvilka Krievijas karogu bijušās alus darītavas “Vārpa” tornī Rīgā, Maskavas ielā. Pamanot notikušo, policisti ar ugunsdzēsēju palīdzību karogu novāca apstākļu noskaidrošanai, jo uz tā bija uzraksts. “Izvērtējot apstākļus, kā arī uz karoga esošo uzrakstu, konstatēts, ka par šāda karoga izkāršanu nevienā normatīvajā aktā (ne likumos, ne Ministru kabineta noteikumos, ne pašvaldību saistošajos noteikumos) nav paredzēta atbildība. Līdz ar to administratīvā pārkāpuma lietvedība nav uzsākta, savukārt teritorijas īpašniekam nosūtīta vēstule, lai ierodas Rīgas pašvaldības policijā saņemt savu mantu,” informēja Valsts policijā.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

Savukārt kāda policijas darbiniece pati saņēmusi aizrādījumu par privātās automašīnas rotāšanu ar Krievijas karodziņu. Formāli citu valstu karogu izvietošana automašīnās nav aizliegta, bet šāda rīcība neatbilstot valsts amatpersonas ētikai.

Nacionālās apvienības Saeimas deputāti 2015. gadā bija sagatavojuši grozījumus sapulču, gājienu un piketu likumā, kuros bija paredzēts aizliegt Georga lentīšu nēsāšanu publiskos pasākumos. Taču vēlāk nacionāļi paši šos grozījumus atsauca, saprotot, ka tie negūs Saeimas vairākuma atbalstu. “Mūsu viedoklis joprojām ir nemainīgs, ka šīs Georga lentītes kļuvušas par Krievijas agresijas simbolu un nav vēlamas Latvijas publiskajā telpā,” teica deputāts Jānis Dombrava (NA), pieļaujot, ka pie šiem grozījumiem nākotnē būs jāatgriežas. Ārvalstu karogu ierobežošana likumā gan, viņaprāt, būtu krietni sarežģītāka, jo ir dažādi pasākumi, kur to lietošana ir atbilstoša, piemēram, starptautiskas sporta sacensības.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.