
Latviska un izcila savā garšā! Sarkanbaltsarkanā svētku kūka 0
Sarkabaltsarkanais latviešus allaž uzrunā it visā. Kāpēc gan ne arī ēdienā? Pamēģiniet sarkanbaltsarkano kūku no @edamskaisti!
Sastāvdaļas:
Pamatne: (var gatavot arī ierasto cepumu pamatni):
1. 100g dateļu (vai melno plūmju);
2. Sauja riekstu (izmantoju zemesriekstus);
3. Ēdamkarote riekstu sviests.
Sarkanā kārta:
1. 800g saldētu zemeņu;
2. Saldinātājs (te daudzuma ziņā būs jāorentējas pēc garšas);
3. Mazliet citrona sulas (lai krāsa nepazūd);
4. 2 x 2 ēdamakrotes želatīna.
Baltā kārta:
1. 180g biezpiena;
2. 200ml putojamā krēma vai saldā krējuma;
3. 2 ēdamkarotes kokosriekstu skaidiņu;
4. 1-2 ēdamkarotes iebiezinātā piena (der arī bez cukura);
5. Saldinātājs (2-3 ēdamakrotes stēvija/cukurs).
6. 1 ēdamkarote želatīna.
Pagatavošana:
1. Trīs trauciņos sagatavo želatīnu aplejot to ar ūdeni.
2. Kūkas formu izklāj ar cepamo papīru.
3. Katliņā ber zemenes, pievieno mazliet ūdeni, citrona sulu un sautē līdz tās izšķīst. Tad tās sablenderē, pievieno saldinātāju pēc garšas, sadala divās vienādās daļās un noliek maliņā dzesēties
4. Blenderkrūzē liek dateles (ja ir cietas, tās laiciņu patur aplietas ar vārošu ūdeni), riekstus un riekstu sviestu, sablenderē viendabīgā masā.
5. Ar mitrām rokām ņem masu un klāj kūkas pamatnītē, izlīdzina.
6. Izkausē vienu trauciņu ar želatīnu (kas paredzēts zemeņu kārtai), iemaisa pirmajā zemeņu daļa, lej uz kūkas pamatnes un noliek ledusskapī sastingt.
7. Pagatavo balto masu. Bļodā liek visas sastāvdaļas un saputo stingrās putās.
8. Kad pirmā zemeņu kārta sastingusi, baltajā kārtā iemaisa izkausētu želatīnu un liek uz kūkas, izlidzina un atkal novieto ledusskapī.
9. Pamazām sagatavo arī pēdējo zemeņu kārtu kā iepriekšējo, un pārlej virs baltās kārtas.
10. Kūku liek ledusskapī uz pāris stundām vai nakti stabilizēties.
❤️zemeņu kārta stingt ilgak, tāpēc tai droši var ierēķināt ap 20-30min.
❤️vārot zemeņu kārtu var pievienot ūdens vietā dzērveņu/aveņu vai citu sarkano ogu sulu garšu daudzveidībai.
❤️pamatnīti var taisīt arī tradicionālo – cepumi/riekstu sviests/kripatiņa piens:)