Kokmateriālu satvērēji 0

Kokmateriālu satvērēji (termins atbilst pareizam tulkojumam Eiropas galvenajās svešvalodās) l/s traktoriem mežizstrādē joprojām nav zaudējuši popularitāti arī kokmateriālu pirmējā transportā, sevišķi nevēlama apauguma koku un krūmu novākšanas darbos. Energokoksnes izejvielu sagatavošanā nelielos apjomos kokmateriālu satvērēji arī ir populāri, jo ar to palīdzību ir vieglāk savākt nogrieztos sīkkokus un krūmus. Ir jāatzīmē uz l/s traktora trīspunktu uzkares stiprināmo vienkāršas konstrukcijas satvērēju praktiskā lietojuma samazināšanās tendence, lai gan vēl joprojām tirdzniecībā pastāv pietiekami plašs to piedāvājums. Jaunāko satvērēju konstrukcijās uzmanība pievērsta konstrukcijām ar lielāku manipulēšanas iespēju, kad pašu satvērēju var nogādāt pie satveramajiem kokmateriāliem neatkarīgi no traktora pozīcijas attiecībā pret tiem.
Izšķiroties par lēmumu iegādāties satvērēju izmantošanai kokmateriālu pirmējā transportā ar l/s traktoru, vienmēr vispirms jāapsver, vai kokmateriālu transportēšanas attālums nepārsniedz ekonomiskā ziņā pieļaujamo lielumu, jo nelielais vienā traktora reisā pārvietojamais kokmateriālu apjoms strauji samazina šīs operācijas ražīgumu, palielinoties transportēšanas attālumam.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
Gatavo Krieviju konfliktam ar NATO: atklāj, kāpēc Putins atlaida Šoigu un viņa vietā amatā iecēla Kremļa ekonomistu
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 314
Lasīt citas ziņas

Kokmateriālu pievešanas piekabes
Šajā jomā ir plaša meža piekabju modeļu pārstāvniecība. Vizuāli piekabes maz atšķiras no konstrukcijām, kas piedāvātas pirms 20–30 gadiem. Tomēr reizē ar vispārējo tehniskās attīstības līmeņa paaugstināšanos daudz jauninājumu ir arī meža piekabju konstrukcijās. Tirdzniecībā samazinās to piekabju skaita īpatsvars, kurām nav aktīvās piedziņas, jo meža tehnikas mašīnbūvē arvien vairāk ražo piekabes ar riteņu papildu piedziņas sistēmām. Tāpat tirdzniecībā tiek piedāvātas arī piekabes ar šarnīrsavienojumā grozāmu dīseli (piekabes piespiedu pagriešanai horizontālā plaknē attiecībā pret velkošo traktoru). Kokmateriālus pievedot ar piekabi, kas ar velkošo traktoru ir savienota ar šāda veida dīseli, brauciena laikā ir vieglāk pārvarēt smagus pievešanas apstākļus, pārvietojoties pa līkloču (čūskveida) trajektoriju. Ražojot meža piekabes, liela uzmanība tiek pievērsta arī materiāliem, lai samazinātu piekabju masu. Nav retums, ka piekabes pieļaujamā kravnesība ir piecas sešas reizes lielāka nekā tās masa.

Smalcināšanas mašīnas
Pastiprinātā uzmanība atjaunojamās enerģijas, tostarp koksnes izejvielu izmantošanai ir galvenais cēlonis koksnes smalcināšanas mašīnu piedāvājuma straujai attīstībai meža mašīnbūvē. Pārsvarā mašīnas koksnes izejvielu smalcināšanai var iedalīt divās lielās grupās:
· uz l/s traktoru standartizētās trīspunktu sistēmas uzkarināmas smalcināšanas mašīnas;
· uz papildu piekabināmas šasijas montētas mašīnas ar piedziņas iespēju.
Jaunās dažādās mašīnu ārējā dizaina formas nav mainījušas šo ierīču pamatfunkciju – sasmalcināt koksni. Tāpat nav arī mainījušies greifera elementu konstrukciju principi, bet uzlabojumu uzsvars ir vērsts uz sasmalcināmās koksnes automatizētu plūsmas regulēšanu, lai griezējelementu slodze nepārslogotu piedziņu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Noslēdzošās piezīmes
Ja cirsmu fondā ir platības, kur augsnes nestspēja ir ļoti maza, tad smagās kokmateriālu pievešanas mašīnas nevar normāli pārvietoties un pildīt savas funkcijas, palielinās to iestigšanas gadījumu skaits, mežizstrādes process kļūst ļoti atkarīgs no meteoroloģiskajiem apstākļiem. Jebkura mašīnu iestigšana izjauc ražošanas procesa normālo gaitu, rada papildu izdevumus tehnikas neplānotām apkopēm, izraisa neplānotus remontdarbus. Savukārt meža augsnei tiek nodarīti lieli bojājumi, kas var novest pie mežizstrādes darbu pārtraukšanas cirsmā uz nenoteiktu laiku.
Lai minētajos apstākļos mežizstrādes vienmērīgumu nodrošinātu visa gada griezumā, starp pieejamiem tehniskajiem līdzekļiem un to lietošanas tehnoloģiskajiem paņēmieniem jāmeklē konkrētajiem cirsmas apstākļiem piemērotas kombinācijas, nevairoties no trošu aprīkojuma izmantošanas tā, lai palielinātu attālumu starp tehnoloģiskajiem koridoriem meža kopšanas cirtē un pievešanas ceļiem kailcirtē.
Jāatgādina, ka pirms aktīvas izmantošanas meža darbos lauksaimniecības traktors ir jāsagatavo tā, lai būtu pietiekami piemērots darbam meža apstākļos. Svarīgākais ir traktora apakšā piemontēt gludu un izturīgu aizsargplātni, aprīkot kabīnes logus ar aizsargrežģi, uzlikt jūgvārpstu aizsargus. Tāpat arī ieteicams traktoru aprīkot ar vinču izmantošanai iestigšanas gadījumos.

Pilns raksts “Agrotops” īpašajā pielikumā tehnika un instrumenti mežsaimniekiem

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.