Naarva harvesters
Naarva harvesters
Publicitātes foto

Kokmateriālu sagatavošanas harvesteri 0

Meža mašīnbūve piedāvā ievērojamu harvesteriekārtu skaitu, kuras var agregatēt ar l/s traktoru. Tradicionālajā komplektācijā tiek piedāvāta hidromanipulatora galā montējama kokmateriālu sortimentu sagatavošanas tehnoloģiskā iekārta, ar kuru var satvert koka stumbru, to atdalīt no celma (nozāģējot vai nogriežot ar nažveida griešanas ierīci), nogāzt vēlamajā virzienā, atzarot un sagarumot noteiktām prasībām atbilstošos sortimentos. Ar šādu darba iekārtu var apstrādāt kokus, kuru stumbra caurmērs pie sakņu kakla ir mazāks nekā 35 cm. Caur atzarošanas mezglu, ko piedāvā harvestera iekārtas komplektācijā, stumbru var plaši pazīstamā veidā vilkt ar padeves veltņiem, bet to var arī darīt ar pakāpeniskiem turp un atpakaļ virzienā notiekošiem speciāla, teleskopiski izbīdāma satvērēja pārvietojumiem. Lai gan šādā veidā stumbra padeves ātrums ir mazāks nekā izmantojot padeves veltņus, pozitīvs ieguvums ir iespēja labāk pārvarēt liela caurmēra zaru nogriešanas pretestību. Turklāt ir iespēja garuma mērīšanai izmantot satvērēja pārvietojuma attālumu, kas dod precīzāku mērīšanas rezultātu. Lietojot pakāpenisku stumbra padevi ar satvērēju, rodas mazāk stumbra virsmas bojājumu. Ar l/s traktoru agregatējamas harvestera iekārtas pārsvarā ieteicamas jaunaudžu kopšanai vai retināšanas cirtēm mežaudžu kopšanā. Vērtējot šīs iekārtas no ražīguma viedokļa, ir jāatzīmē, ka ar tām vienā stundā var sagatavot ne vairāk kā 2 m3 apaļo kokmateriālu.

Reklāma
Reklāma
Krievijas diktators Putins ir gatavs veikt nelielu militāru operāciju pret kādu no Baltijas valstīm
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 68
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Lasīt citas ziņas

Kokmateriālu sagatavošanas procesori
Lai jau nogāztu koku stumbrus atzarotu un sagarumotu kokmateriālu sortimentos (ieskaitot malku), tiek piedāvāta plaša ar l/s traktoru agregatējamu procesoru izvēle. Nogāzto koku stumbrus procesora iekārtā var padot ar hidromanipulatoru, uz konsoles nostiprinātu vinču vai arī ar rokām, ja apstrādājamo stumbru izmēri un novietojuma attālums nepārsniedz darba aizsardzības un drošības prasībās norādītos lielumus. Ar hidromanipulatoru aprīkotiem procesoriem apstrādājamo stumbru padeves attālumu ierobežo izlices maksimāli iespējamā snieguma lielums, tāpēc parasti tas nesasniedz 10 m. Ja procesora ierīču komplektācijā ir vinča, tad apstrādājamos stumbrus var pievilkt pat no vinčas troses garumam atbilstoša attāluma (atskaitot dažus vijumus ap vinčas spoli troses gala drošākam nostiprinājumam), ja vien pievilkšanas virzienā nav traucējošu šķēršļu (saudzējama paauga, augšanai atstājami koki u. tml.).
Procesora tehnoloģiskā iekārta tiek stiprināta uz uzkares sistēmas l/s traktora aizmugurē, retāk priekšā. Ir iekārtas, kuru darbību vada no traktora kabīnes, bet bieži vien sastopamas arī tādas, ko vada, operatoram atrodoties ārpus traktora.
Procesorus izmanto arī krājas kopšanas cirtēs. Pievelkot apstrādājamos stumbrus ar vinču, iespējams būtiski palielināt attālumu starp tehnoloģiskajiem koridoriem (pievešanas ceļu garenasīm) un tādējādi samazināt tehnoloģiskām vajadzībām aizņemtās platības īpatsvaru, bet pie pievešanas ceļa savākt vairāk kokmateriālu, ar to sagādājot labākus apstākļus pievešanas ražīguma palielināšanai.
Ja paredzēts lielos apjomos sagatavot kurināmo koksni, tad izdevīgi lietot procesoru iekārtas, kas stumbru sagarumošanā sagatavotos malkas klučus vienlaikus saskalda pagalēs.

Treilēšanas iekārtas
Treilēšanas iekārtu izmantošanai mežizstrādē tieši l/s traktoriem ir liela vēsturiska pieredze. Treilēšanas iekārtas Latvijā sākotnēji ļoti aktīvi tika izmantotas tieši meža kopšanas cirtēs, kur kokmateriālu pirmējā transporta mehanizācijai l/s traktori bija daudz labāks risinājums nekā jau galvenās izmantošanas kailcirsmās lietotie treilēšanas traktori ar trošu tehnoloģisko aprīkojumu. Pēdējos gadu desmitos mūsu valstī lielapjoma ražošanā treilēšana ar traktoriem vairs netiek praktizēta. Tā nelielā apmērā sastopama mazapjoma ražošanā, tādos gadījumos parasti izmantojot ar trošu aprīkojumu apgādātus l/s traktorus. Pasaules mērogā, kur nereti kokmateriālus līdz augšgala krautuvei nogādā ar speciālajiem sērijveidā ražotajiem trošu aprīkojuma traktoriem, arī l/s traktoriem piemērota trošu aprīkojuma piedāvājums ir pietiekami plašs. Piedāvājums ir pielāgojies l/s traktoru tehniskajiem rādītājiem, tāpēc ir izvēles iespējas starp vinčas spoļu skaitu, troses ietilpību, vinčas attīstīto vilces spēku un vinčas tālvades tehnisko risinājumu. Kā neiztrūkstošas sastāvdaļas aprīkojumā ir vairogs (parasti ar vilcējsijas iegriezumiem cilpeņu piekabināšanai), troses virziena maiņas trīsis un traktora aizmugurē nepieciešamais aizsargrežģis. Vienmēr pastāv izvēle starp troses un ķēdes cilpeņiem. Papildus iespējams pasūtīt pie koka (celma) stiprināmus virziena maiņas trīšus, atstājamos kokus no bojājumiem pasargājošus stieņus, konusus treilējamo kokmateriālu priekšgala ievietošanai u. tml.
Mūsu valstī, mainoties cirsmu fonda teritoriālā izvietojuma situācijai, biežāki kļūst gadījumi, kad apstākļi traktoru braukšanai ir maz piemēroti. Meklējot risinājumus kokmateriālu pirmējā transporta pieņemamam risinājumam, meža īpašniekiem un apsaimniekotājiem ir radusies arī interese atgriezties pie vinčām, ko varētu izmantot, lai kokmateriālus pievilktu tuvāk pievešanas ceļam.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.