Edvīns Šnore
Edvīns Šnore
Foto: Dainis Bušmanis

– Ne jau kaut kāds. Pats valsts sekretāra vietnieks! 73

– Bet te rodas jautājums – kā ASV iegūst informāciju par Latviju? Pirmkārt, to, ko mēs paši sniedzam, un tā ir Latvijas politiķu un mediju atbildība. Bet, no otras puses, ir tas, ko saka Krievija. Ir divi mīti, kurus Krievija daudzus gadus mēģinājusi izplatīt par Baltijas valstīm. Pirmais ir tāds, ka te “atdzimst nacisms”. Tam neviens Rietumos sen vairs netic un saprot, ka tās ir pilnīgas blēņas. Otrs mīts – Baltijas valstīs tiek pārkāptas minoritāšu tiesības. Arī tas vairs netiek uztverts nopietni, tomēr nelielas šaubas saglabājušās un reizēm parādās atsevišķu ASV vai Rietumeiropas amatpersonu izteikumos. Mūsu politiķu un diplomātu uzdevums būtu izskaidrot situāciju un to, kādas sekas var radīt viens vai otrs lēmums. Diemžēl tas ne vienmēr tiek darīts, un šajā ziņā noteikti var uzteikt Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces 4. maija svētku runu.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

M. Antonevičs: – Kas notiks tālāk? Vai var teikt, ka ideja par krievvalodīgu LTV kanālu “piedzimusi nedzīva” vai to tomēr vēl mēģinās bīdīt uz priekšu? Kāds ir noskaņojums koalīcijā par šo jautājumu?

– Es jau teicu, ka Nacionālā apvienība paudusi skaidru nostāju. Tas ir būtiski! No valdošās koalīcijas pret šāda kanāla izveidi ir izteicies finanšu ministrs Jānis Reirs no “Vienotības” un Zemnieku savienības līderis Augusts Brigmanis.

CITI ŠOBRĪD LASA

V. Krustiņš: – Atzīmēšu, ka abi politiķi to teica intervijās “Latvijas Avīzei”…

– Tas gan. Domāju, ka atsevišķs kanāls netiks veidots, taču ne mazāk bīstama ir ideja piešķirt lielāku valsts budžeta naudu jau esošajiem krievu medijiem. Piemēram, “Dautkom TV” Daugavpilī. Ja paskatās, ko šī televīzija rāda, rodas šaubas, vai tiešām tas veicinās krievu piederību Latvijai. Piemēram, pirms 9. maija bija sajūsmināti sižeti par Georga lentīšu dalīšanu Daugavpilī. Tas labi piestāvētu Krievijas televīzijām. Vai tas ir jāatbalsta par valsts naudu? Noteikti ne!

– Jūs pats vedināt uz to, ka šie jautājumi ir daudz plašāki. Arī tas, kurš būs nākamais Latvijas Valsts prezidents. Vai viņš būs pietiekami latvisks? Ar to es nedomāju izcelsmi, bet viņa politisko stāju. “LA” lasītāji ir izteikuši lielu atbalstu Egila Levita kandidatūrai, bet vai Nacionālā apvienība par viņu iestāsies tikpat stingri un nepiekāpīgi?

– Ja prezidentu vēlētu pilsoņi, tad NA droši vien būtu aktīvāk jāizrāda sava nepiekāpība un jāmēģina pārliecināt sabiedrību, ka Levits tiešām ir vislabākais. Saeimas deputāti Levita kungu labi pazīst un zina, ka viņš ir labs amata kandidāts. Taču politikā ir dažādas intereses. Protams, mēs uzskatām, ka prezidentam ir jābūt zinošam, pieredzējušam un ar latvisku stāju. Taču citām partijām šis redzējums var būt citāds. Es te pat nerunāju par “Saskaņu”…

– Jā, nerunāsim par “Saskaņu”, runāsim par jūsu koalīcijas partneriem. Būs grūti atrast vēl citu Levitam līdzvērtīgu konkurentu, un jebkuras publiskās debates to pierādītu. Varbūt vienīgi Vaira Vīķe-Freiberga ar viņu vēl varētu sacensties. Kādas tad ir tās partiju intereses, kas neļauj atbalstīt Levitu?

Reklāma
Reklāma

– Domāju, ka katra partija vēlas sev politiski radniecīgu prezidentu, vislabāk, ja tas nāk no pašas partijas vai vismaz tuvām aprindām. Protams, ir arī ekonomiskās intereses. Zināms, ka ir aprindas, kas vēlas, lai valsts galvgalī būtu tāda persona, kas “nekaitinātu” Krieviju, lieki neizrunātos (tieši no šīm aprindām nāk pārmetumi Inārai Mūrniecei par 4. maija runu), peldētu pa straumi. Krievijas vēstnieks Vešņakovs nesen deva mājienu – viņš cer, ka Latvijā neuzvarēs “kara partija”. Saeimā tam var atrasties dzirdīgas ausis, un politiskajā “tirgū”, iespējams, mēģinās atrast prezidentu, kas nav bijis ass izteikumos pret Krieviju.

– Negribētos jautāt, par cik nacionāļi, pareizāk sakot, jūsu sarunu vedēji, “pārdos” Levitu. Vai trīs ministri un Saeimas priekšsēdētāja amats būs tā cena? Ka tik vēl neiznāk, ka viņa vietā pēkšņi uzrodas kāds cits, piemēram, Pabrika kungs…

– Nacionāļi Levitu “nepārdos”. NA Levitu atbalsta nevis tāpēc, ka viņš ir mūsu partijas kandidāts, bet tāpēc, ka viņš ir labākais Latvijai. Viņš ir atbilstošākais prezidenta amatam pēc visiem kritērijiem – gan savas pieredzes, gan savu darbu, gan savas nostājas dēļ. No citām partijām mēs pagaidām neesam dzirdējuši nekādus pretargumentus. ZZS pārstāvji gan ir teikuši, ka viņiem būs savs kandidāts.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.