Vjačeslavs Dombrovskis
Vjačeslavs Dombrovskis
Foto – Timurs Subhankulovs

– Kāpēc tagad, pārdodot šo uzņēmumu, valdība izšķīrās par lētāko “KVV Group”, nevis dārgāko “United Group” piedāvājumu? 
 5

– Neviens no pretendentiem nemaksā visu summu uzreiz, bet tā ir sadalīta vairāku gadu garumā. Tāpēc cenu piedāvājumu salīdzinājumi ir sarežģītāki, par kuriem labāk vaicājiet Finanšu ministrijai. Mana kā ekonomikas ministra galvenā interese – lai tiktu atrasts investors, kurš pēc iespējas ātrāk nodrošinātu uzņēmuma darbību. Šķiet, “Latvijas Avīzē” bija karikatūra, kurā es biju attēlots sakām: “Ja “Metalurgu” nepārdod līdz rudenim, tad tas ir beigts!” Taisnība: ja ar iekārtām nestrādā, tās iet bojā. “Metalurga” galvenais inženieris atzina, ka, stāvot vēl vienu ziemu, iekārtas nepārdzīvos. Arī darbaspēku svarīgi nepazaudēt. Tāpēc noteicu, ka kritiski nepieciešams rūpnīcai atsākt strādāt līdz ziemas sākumam. Manuprāt, ir atrasts investors, kas to gatavs izdarīt.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 71
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 125
Lasīt citas ziņas

– Maksātnespējas administrators Velmers gan publiski pauda, ka maksātnespējas procesā viņa galvenā funkcija ir atgūt pēc iespējas vairāk naudas kreditoriem. Kas bija noteicošais kritērijs: nauda vai darbības atsākšana?


– Par pārdošanu primāri atbild Finanšu ministrija. Es biju augsta līmeņa uzraudzības grupā, kurai atskaitījās arī maksātnespējas administrators. No manas puses galvenais uzstādījums ir tāds, ka investoram maksimāli ātri jāatsāk uzņēmuma darbība un ka viņa iepriekšējā pieredze ļaus šo uzņēmumu sekmīgi vadīt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mēs varam daudz diskutēt par iemesliem, kas noveda “Liepājas metalurgu” līdz bankrotam, bet viens no galvenajiem iemesliem ir elektroenerģijas cena. “Metalurgs” konkurē ar metalurģijas kombinātiem Ķīnā, Indijā un Baltkrievijā. Kopš Eiropā prioritāte ir atjaunojamā enerģija, arī Latvijā jāpalielina tās īpatsvars – līdz 40%. Ne katra iniciatīva, kas nāk no citām ES valstīm, atbilst mūsu nacionālajām interesēm. Tam ir cena, kas izpaužas OIK (obligātā iepirkuma komponentā), kas, attiecināts uz “Liepājas metalurgu”, nozīmē 13 miljonus eiro papildu izmaksas gadā. Es izmantoju iespēju lielajiem ražotājiem samazināt to OIK daļu, kas attiecas uz atjaunojamiem energoresursiem.

– Cik noprotu, šāda lētāka elektroenerģija ir viens no pārdošanas nosacījumiem jaunajam investoram? 


– Tas nav tikai “Liepājas metalurgam”, bet arī “Valmieras stikla šķiedrai”, pavisam pieciem sešiem uzņēmumiem. Matemātika ir šāda: maksimāli OIK izmaksas varam samazināt par trešdaļu. Ja to piešķirsim tiem lielākajiem uzņēmumiem, kas veido 10% no elektroenerģijas patēriņa, tad pārējiem lietotājiem OIK pieaugs par 1%. Kad “Liepājas metalurgs” atsāks strādāt, tad 1000 darba vietās, maksājot vidējo atalgojumu, tiks nodrošinātas pensijas apmēram 740 pensionāriem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.