Ilustrācija – Gatis Šļūka

Kur ņemt skolotājus? 7

Viens no pamatojumiem jaunā algu modeļa ieviešanai IZM skaidrojumā ir tieši mazās algas nelielajās skolās. IZM aprēķinājusi: 70 procentiem skolotāju algas ir mazākas par 760 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Lielai daļai skolotāju skolas turklāt nespēj nodrošināt pilnu slodzi. Paredzams, ka pēc jaunā modeļa ieviešanas mazākajās skolās apstiprināsies aizdomas, ka skolotāju tur ir par daudz, bet lielākajās skolās pedagogu pietrūkst. Cik tieši pedagogu pietrūks, pagaidām nav zināms, un tas ir vēl viens no argumentiem, kāpēc skolu direktori vēlētos, lai jaunais skolotāju algošanas modelis tomēr nestātos spēkā jau no jaunā mācību gada, tātad faktiski pēc trim mēnešiem. Mācības sāksies jau 1. septembrī, tātad jauni skolotāji būtu jāpieņem darbā jau šovasar. Bet kur tos ņemt? Piemēram, eksakto priekšmetu skolotāju Rīgā trūkst jau tagad. Lauku skolu skolotāji ne vienmēr ir piemēroti darbam pilsētas ģimnāzijās un lielās klasēs. Tāpēc nav tā, ka skolotāju trūkumu lielajās skolās automātiski aizpildīs no lauku skolām atlaistie. “Ja ministrija vēlas, lai tā notiktu, tad lauku skolotājiem jau tagad jāpiedāvā kvalifikācijas celšana, jo daļa no viņiem varbūt jau aizmirsuši vidusskolas mācību vielu un nekad nav strādājuši lielā klasē,” saka I. Didže. Viņa arī atzīst: “Kontaktstundu skaits daļai skolotāju varbūt tiešām ir necilvēcīgi liels. Taču ko dos pārslodzes samazināšana, ja saruks alga?” M. Brasla norāda: strādāt vairāk par 40 stundām skolotāji drīkstēs arī jaunajā modelī, taču tad papildslodze būs jāiet meklēt citā skolā. Skraidot starp skolām, skolotāji nogurs vēl vairāk.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai 4
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Lasīt citas ziņas

A. Melle uzskata: ideja par to, ka skolotājiem jāmaksā par visu darbu kopumā, kā to paredz jaunais modelis, ir laba, taču problēma ir tā, ka IZM redz, ka jaunā modeļa ieviešanai būs maz naudas, tāpēc tas veidots “tāds, kādu varam šobrīd atļauties, nevis tāds, kādam tam vajadzētu būt”. Nav gan skaidrības arī par to, ko varēs atļauties. Valdība joprojām nav pateikusi, vai piešķirs papildu finansējumu skolotāju algām no nākamā mācību gada un cik liels tas būs. Izglītības ministre Mārīte Seile atzinusi: ja papildfinansējuma nebūs, būs jāturpina skolotājus algot pēc spēkā esošā modeļa “Nauda seko skolēnam”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.