Skrupulozi jārēķina 6


Kādu saimnieki redz “Lielsauku” nākotni? Plānots turpināt kviešu un rapša audzēšanu, bet zaļināšanas prasību izpildei 5% platību paredzēts atstāt kā papuvi. Saimniecībā lauki ir sadrumstaloti, pavisam ir ap 19 – 20 lauku, līdz ar to daudz sanāk rēķināt, ko un kā sēt, lai tiktu izpildītas visas zaļināšanas prasības. Šobrīd esot liela neskaidrība, kas notiks gadījumā, ja aprēķinos būs ieviesusies kāda kļūda, jo, iespējams, šādā gadījumā zemniekam var nākties šķirties no visiem maksājumiem. “Vecākiem cilvēkiem ir pavisam liela neskaidrība. Palūkojiet, cik daudz likumu un noteikumu pieņemts gada beigās, decembrī. Tik daudz jauninājumu, ka nespējam izsekot līdzi visam!” tā Inta Ivanova. Saimnieks vērš uzmanību uz statistikas datiem par vidējo ražību valstī, kas neataino patieso situāciju laukos. “Nesaprotu, no kurienes var būt tāda vidējā graudu raža kā 2t/ha un 2,5 t/ha? Tādā gadījumā zemniekam būtu jāiet “pa burbuli”, jo, ievācot zem 4 t/ha, jau nākas strādāt ar zaudējumiem. Katru gadu vāc statistiku, bet kaut kas neiet kopā. Un tad braucam uz Eiropu, runājam par ražošanu, viņi mums naudu projektiem dod un dod, bet ražas kā nav, tā nav,” neizpratni pauž “Lielsauku” saimnieki. Viņi pieļauj, ka, iespējams, aprēķinot statistikas datus, tiek piemēroti nepareizi metodiskie aprēķini, līdz ar to iegūtie cipari neatspoguļo reālos ražošanas datus. Tas savukārt ietekmē kopējos valsts rādītājus un rada nepareizu priekšstatu jau starptautiskā līmenī par reālo situāciju Latvijā. Aleksandrs rosina Eiropas kontrolējošajiem dienestiem apmeklēt ne tikai ierēdņus un lielās paraugsaimniecības, bet arī vidējos un mazos ražotājus, lai iepazītos ar reālo ainu dažāda līmeņa saimniecībās. Lauksaimniecība ir ļoti perspektīva nodarbošanās, kam ir laba nākotne, teic abi saimnieki un iesākto ir apņēmības pilni turpināt.

Reklāma
Reklāma
Krievi nāk virsū kā melna nakts.. Ukraiņi nosauc laiku, kad vairs nevarēs noturēt fronti – ne ieroču, ne spēka nav
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 125
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 70
Lasīt citas ziņas

Jau pēc intervijas “LA” saņēmu “Čabu” saimnieces Svetlanas Jākobsones zvanu – viņa, uzzinājusi par gaidāmo publikāciju, lūdza izteikt paldies Ivanovu ģimenei par palīdzību sarežģītos brīžos, kā arī saimniekošanai noderīgu padomu sniegšanā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.