Foto – Shutterstock

Noregulējiet telpai atbilstīgu temperatūru atsevišķās diennakts stundās un prombūtnes laikā. 1


Katrai telpai mājoklī ir sava lietošanas nozīme un piemērota temperatūra. Piemēram, dzīvojamajā istabā 21–25 °C, guļamistabā 18–22 °C, bērnu istabā 21–25 °C, virtuvē 18°C, vannas istabā 23 °C, koridorā, hallē 16 °C, noliktavā 12 °C, garāžā 8 °C. Protams, katram cilvēkam komforta siltuma daudzums atšķiras, bet telpu temperatūras samazināšana par vienu grādu visai sistēmai dod 4–5% siltumenerģijas ietaupījuma. Lai ierobežotu patēriņu, labākais līdzeklis ir radiatora termostatiskais vārsts, kas maksā aptuveni 15 eiro.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Naktī telpu temperatūru var samazināt par 2–3 °C, un to pat nejūt. Tā var rīkoties arī darba laikā, ja mājās neviena nav. Tādējādi apkures sistēma komforta režīmā strādā tikai trešdaļu diennakts laika. Tiesa, temperatūru apkures iekārtā diennakts laikā nevajadzētu mainīt vairāk par 3–5 °C, pretējā gadījumā tai nāksies sildīt vairāk, patērēt papildu kurināmo, un izdevumi nesamazināsies.

Pazeminiet telpu temperatūru arī atvaļinājuma laikā un brīvdienās, kad neesat mājās! Programmējamiem regulatoriem ir atvaļinājuma funkcija, kas ļauj iestatīt dienu skaitu un atgriešanās laiku.

CITI ŠOBRĪD LASA

Noregulējiet iespējami zemāku karstā ūdens temperatūru.

Karstā ūdens sagatavošana prasa būtisku daudzumu siltuma enerģijas. Noregulējiet pēc iespējas zemāku tā temperatūru, bet ne mazāku par 45 °C, jo tad slēgtās tilpnēs var veidoties dažādas baktērijas. Ja karsto ūdeni uzsilda boilerā, izmantojiet automātikas iespējas – uzstādiet temperatūru atbilstīgi diennakts laikam (nav nepieciešams tvertnē uzturēt 60 °C naktī!), kā arī nosakiet recirkulācijas darbības periodus, kaut vai izmantojot digitālos taimerus! Izmantojot šos vienkāršos paņēmienus, enerģijas patēriņu karstā ūdens uzsildīšanai var samazināt līdz pat 50 procentiem.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.