“Siera ražotnes” īpašnieks Ilmārs Ceriņš pieskata zaļā siera un pārējo beramo sieru tapšanas procesu. Zaļā siera malumu koka kastēs notur aptuveni trīs nedēļas, lai tas izžūtu līdz vajadzīgajiem 40–42 mitruma procentiem. Interesentiem ir iespēja apmeklēt šo ražotni, apskatīt, kā top gardie sieri, un tos arī nobaudīt.
“Siera ražotnes” īpašnieks Ilmārs Ceriņš pieskata zaļā siera un pārējo beramo sieru tapšanas procesu. Zaļā siera malumu koka kastēs notur aptuveni trīs nedēļas, lai tas izžūtu līdz vajadzīgajiem 40–42 mitruma procentiem. Interesentiem ir iespēja apmeklēt šo ražotni, apskatīt, kā top gardie sieri, un tos arī nobaudīt.
Foto – Gints Ivuškāns

No cīgera līdz rīvētam sieram 6

Ilmārs “Siera ražotni” ierīkojis kādreizējās “Raunas lauktehnikas” noliktavas ēkā. Daļu starta kapitāla nopelnījis, strādādams ārvalstīs, ņēmis arī kredītu. Visus celtniecības un labiekārtošanas darbus paveicis pats. Ja vajadzējis, arī izdomājis, kā uztaisīt ražošanai nepieciešamu ierīci. Tā bijis ar knapsieriņu veltnējamo iekārtu, par ko speciālisti prasījuši 15 tūkstošus eiro. Ilmāram tas šķitis daudz par dārgu, tāpēc palauzījis galvu un ar pagasta meistaru palīdzību uztaisījis ierīci.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Zaļais siers top pēc senām receptēm, ļaujot sieram dabiski nogatavoties. No Dundagas pienotavas iegādājas cīgeru – koncentrētu beztauku piena olbaltumvielu, no kura karsējot atdalīti tauki un sūkalas. Ilmārs skaidro, ka biezpienīgais siera pusfabrikāts esot gumijots. Vispirms caurumotos kubulos ievieto cīgeru, tad, notecinot sūkalas un pievienojot pienskābās baktērijas, sešas septiņas nedēļas gatavina, pēc tam maļ, kaltē, pievieno sāli, sierāboliņa pulveri un visu gatavina vēl vismaz divas trīs nedēļas. – Lai taptu kvalitatīvs zaļais siers, vajadzīgas ne vien labas sastāvdaļas, bet arī laiks. Ražošanas cikls no piena vannas līdz gatavajam produktam ilgst divus mēnešus.

Simt gramos zaļā siera ir tikai viens grams tauku, toties daudz olbaltumvielu. Tāpēc šis produkts liekams uztura piramīdas pamatā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.