SIA “Meduspils” saimnieks Jānis Vainovskis ar medus kārēm no Latvijas stāvstropa un dāņu daudzkorpusnieka. Tajās – pūpolu medus.
SIA “Meduspils” saimnieks Jānis Vainovskis ar medus kārēm no Latvijas stāvstropa un dāņu daudzkorpusnieka. Tajās – pūpolu medus.
Foto – Valdis Semjonovs

Skolēniem tīk medus salmiņos 2

“Meduspils” ne tikai laipni uzņem ekskursantus, bet arī veic dažādus pētījumus. Piemēram – kāds iepakojums visvairāk patīk un kāds medus vislabāk garšo skolēniem? Ar meitas palīdzību, kura pie šīs tēmas strādājusi projekta nedēļā, visai skolai, visām klasēm izdalīts pūpolu, rapšu un dažādu ziedu medus. Ar vienu balss pārsvaru rapšu medu uzvarējis pūpolu medus, kas visvairāk patīkot meitenēm. Par iepakojumu. Medus sapildīts 30 g, 20 g burciņās un caurspīdīgos stienīšos, kas atgādina kokteiļa salmiņus, un aiznests uz skolas kafejnīcu, kur tas tirgots par samazinātu cenu, lai gluži par velti arī nebūtu un nesanāktu tā, ka visi skrien un grābj. Pirmdienas rītā stienīši uz skolu aiznesti, bet otrdienas vakarā jau viss bijis cauri. Vislēnāk kritušās 20 g burciņas. Tā nu tapis skaidrs, ka šādi iepakots medus bērniem ļoti patīk. Piņķu vidusskolas kafejnīca pa 200 – 300 salmiņiem ik nedēļas pasūtot regulāri. Sapildīšana gan esot darbietilpīga, bet, ja klāt ķeroties visa saime, tad kādus 1000 salmiņus dienā varot sapildīt.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

“Meduspils” nav žēlojusi naudu, lai vienreiz tiktu skaidrībā – ir vai nav labi medu likt pie karstas tējas, jo sabiedrībā valda uzskats, ka karstā ūdenī medus savu vērtību zaudē. Jānis Vainovskis stāsta, ka esot ņēmuši visjūtīgāko – ābeļziedu medu, pievienojuši to vairāk nekā desmit karstas tējas paraugiem un gaidījuši analīžu rezultātu no laboratorijas “Bior”. Rezultāti parādījuši, ka tējā nekāda hidrooksifurfurola nav un arī savu vērtību medus nav zaudējis. Izrādās, ka hidrooksifurfurols veidojas tikai tad, ja, karsējot medu, tajā samazinās ūdens daudzums. Bet tējā tas nevar notikt. Tā ka dzeriet tēju ar medu droši – aicina biškopis, piebilstot, ka tēja jādzer ar gaišo medu, bet tumšais, kas ir biezāks un tik labi nešķīst, jāēd tāpat. Zviedri esot izstrādājuši speciālu tehnoloģiju – medu ļoti ātri uzkarsē un tikpat ātri atdzesē. Tas savu vērtību nezaudē, taču nesakristalizējas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.