Foto – Valdis Semjonovs

Cīņa pret nezālēm 0

Laikā no pavasara līdz rudenim aktīvi jādarbojas pie zemeņu dobēs augošo nezāļu iznīdēšanas. Rūpīgi jāseko, vai neparādās daudzgadīgās nezāles, kam raksturīga plaša sakņu sistēma. Nezāļu augšanas ierobežošanai var noderēt mulča, ar ko nosedz augsni, papildu pasargājot to no izžūšanas un sniedzot papildu barības vielas. Ja augam apkārt nav traucējošu nezāļu, tas labi attīstīsies un pavasara-vasaras mijā sāks veidot ziediņus. Tad nepieciešama aktīva laistīšana. Ievērojiet – zemenes garšo arī putniem. Lai atvairītu putnu apciemojumus, pāri zemeņu dobēm var pārsegt vieglu sietu. Arī ogu vācējiem jābūt pacietīgiem, jo novāktās ogas pēc noplūkšanas tālāk negatavojas, tāpēc jālasa tikai pilnīgi gatavās ogas. Savukārt, lai zemeņogas ilgāk uzglabātos svaigas, tās ieteicams plūkt ar visu vainaglapu un mazgāt īsi pirms ēšanas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Peru valdība oficiāli klasificējusi transpersonas un nebinārās personas kā “garīgi slimas”
Lasīt citas ziņas

Veselīgs stāds ogas dos trīs četras sezonas. Rudenī ļoti svarīga ir augsnes pabarošana ar organisko mēslojumu, tad nākamajā vasarā ogu raža būs daudz labāka. Kad iestājas aukstais laiks, zemeņu zaļo lapotni var arī apgriezt, virs zemes atstājot aptuveni 2,5 cm. Pēc tam augsni var nomulčēt ar kūdru, šķeldu, zāģu skaidām vai citu maisījumu. Pavasarī, tiklīdz paliek siltāks, mulču vispirms uzirdina un pēc neilga laiciņa novāc pavisam.

Jūs noteikti esat ievērojuši garās zemeņu stīgas. Tās vairākos posmos iesakņojas un ir viegli atdalāmas kā jauni stādi. Stīgu atdalīšanu vislabāk veikt augustā un tā ir laba zemeņu pavairošanas iespēja. Stīgas vēlams atdalīt arī tad, ja nav paredzēts iegūt jaunus stādus, jo nākamajā sezonā stīgas pārņems vēl plašāku teritoriju un burtiski pārblīvēs to. Starp citu, zemenes iespējams izaudzēt arī no sēklām, taču tas ir daudz sarežģītāk, nekā izmantot to, kas dārzā izaudzis un pavairojies pats no sevis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jāņem arī vērā, ka zemenes ir iecienīts dažādu kaitēkļu upuris. Jāizstāda tikai tie augi, kuriem nav bojājumu un kurus kaitēkļi nav skāruši. Galvenie draudi ir pelēkā puve, kas izpaužas kā brūni plankumi uz nenobriedušām ogām. Puvi sekmē zemas gaisa temperatūras un mitri apstākļi. Sēnītes slimība var izveidot sarkanas lapas, un slimības skartajiem stādiem ogas būs maz, nelielas un skābas. Sarkanās lapas var norādīt arī uz fosfora trūkumu, taču jebkurā gadījumā vēlams parūpēties par labu drenāžu un bojāto augu izņemšanu. Ir vēl daudz un dažādu kaitēkļu, kas var apdraudēt zemenes, tāpēc ieteicams izvēlēties šķirnes, kas ir visnoturīgākās pret tiem. Turklāt veikalos pieejami līdzekļi teju visu zemeņu slimību novēršanai. Lai veicas ar gardo ogu audzēšanu!


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.