Aldis Gobzems (no kreisās) un Artuss Kaimiņš 2018.gadā: “Lai cik skeptiķi un polittehnologi sētu šaubas par mūsu partiju – lai paskatās, cik ļaužu atnāk ar mums tikties!”
Aldis Gobzems (no kreisās) un Artuss Kaimiņš 2018.gadā: “Lai cik skeptiķi un polittehnologi sētu šaubas par mūsu partiju – lai paskatās, cik ļaužu atnāk ar mums tikties!”
Foto: Valdis Semjonovs

  83

Par to ir aizbildinājumi, kur citur koalīcijai apspriest darāmos darbus, noskaidrot viedokļus.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Vai esi pārliecināts, ka tavā noīrētajā miteklītī nav slēptās kameras? Lūk, kā pārbaudīt!
Lasīt citas ziņas

A. Kaimiņš: Lemšanai jānotiek valdībā, kur ir ministri, nevis aizklāti starp varai pietuvinātiem cilvēkiem.

A. Gobzems: Mūsu piedāvājums ietver sekretariātu veidošanu. Tos rada, lai atrisinātu konkrētu problēmu. Kolīdz tas paveikts, sekretariātu izformē. Pašreizējā sistēmā viss vērsts, lai pēc iespējas saražotu papīrus, nevis risinājumus. Aparāts gatavs sarakstīt likumus katram dzīves gadījumam. Mēs gribam mazāk ministriju, lai amatpersonām nav iespēju novelt atbildību – ai, otra ministrija neizdarīja. Sešu ministriju variantā katram ir sava nozare – ārlietas, tieslietas, drošība, uzņēmēji, cilvēks, un ministri kā atbildīgie dod politisko uzdevumu, atbild par sasniegto rezultātu.

Kas ir “cilvēku” ministrs?

CITI ŠOBRĪD LASA

A. Kaimiņš: Atbildīgais par visu, kas saistīts ar cilvēkiem – skola, labklājība, veselība. Un zem amatvīra ir sekretariāti, kas efektīvi risina sāpīgās lietas. Uzņēmēju ministra kompetence – ekonomika, satiksme, zemkopība.

A. Gobzems: Statistika vēsta, ka valstī ir 894 tūkstoši nodarbināto. No tiem trešdaļa valsts sektorā, kur deputāti, policisti, mediķi, ierēdņi arī tiek algoti no budžeta līdzekļiem. Tātad mazāk nekā 600 tūkstošiem strādājošo jānopelna nodokļos uzturnauda skolu un pensiju sistēmai, pārvaldei, aizsardzībai, veselības sfēras darbiniekiem, kas ir liels slogs valstī ar nepilniem diviem miljoniem cilvēku. Tas liecina, ka vismaz aparāts ir jāsamazina, neizslēdzu, ka jāapsver, vai vajag tik daudz Saeimas deputātu, ja liels skaits vēlētāju aizbraukuši.

Par to runā gadiem, un nupat Pašvaldību savienības kongresa virsraksts bija – lūdzu, atbrīvojiet mūs no papīru plūdiem! Klātesošās valsts trīs augstākās personas māja ar galvu – tā ir, derētu mazāk birokrātijas žņaugu. Kāpēc nekas netiek darīts?

Tāpēc, ka pastāvošā sistēma ir ērts veids, kā slēpties aiz kolektīvās bezatbildības. Šīs vēlēšanas lielā mērā būs izšķiršanās starp divām paaudzēm. Es, četrdesmitgadīgs, sevi gribētu pieskaitīt jaunajai paaudzei. Kura tomēr redzējusi pasauli, sliktos un labos pārvaldes piemērus, kam ir zināšanas, bet nav komunistiskas vai čekas pagātnes. Ja gribam dzīvot citādi, tad arī lēmumus jāsāk pieņemt citādāk un drosmīgākus, nevis pa iebrauktām sliedēm. Ja mums stāsta, ka lemts bijis pareizi, bet liela daļa cilvēku aizceļo no Latvijas – tātad lēmumi nav bijuši pareizi.

A. Kaimiņš: Saeimā ir balsošanas mašīnas. Brigmanis diriģē ZZS frakciju ar trim kartītēm – sarkanu, zaļu, baltu. Es viņam paņēmu nost sarkano. Ko darīja Augusts. Izvilka iesarkanu “Rimi” klienta karti. Citādi parlamenta darbs tiktu paralizēts, varas frakcijas biedri nespētu nobalsot.

Reklāma
Reklāma

Jāatzīst, ka vienlaik jaunatne stipri pacēlās, atbalstīja un gandrīz vai vienīgo politiķi pazina Artusu Kaimiņu.

Jaunieši panāca manu ievēlēšanu, un CVK reģistrēja par 400% lielāku balsotāju aktivitāti ārzemēs nekā iepriekš. Tiesa, ka esmu iesaistījis partijā, pasākumos cilvēkus, kam politika nekad nav likusies interesanta. Mēs braucam uz reģioniem, stāstām, lai cilvēki saprot, kas notiek. Varai gudrs vēlētājs nav sevišķi vajadzīgs. Un tikšanās reizēs ir arī pensionāri, kas vērīgi seko līdzi notikumiem.

Pagājšnedēļ bija Pensionāru federācijas sēde. Uzaicināja atskaitīties lielākās partijas, kamēr citas ne, jo tām jau neinteresējot pensionāru lietas.

Nav tiesa! Kad Saeimā sastapu kolēģu ievestus vecāka gadagājuma ekskursantus, pensionāri cits caur citu sauca – Kaimiņa kungs, nāciet mums par federācijas priekšsēdētāju! Tas man būtu godpilns pienākums, diemžēl statūti paredz, ka organizācija jāvada pensionāram. Saeimas ZZS frakcijā ir LPF vadītājs Andris Siliņš, acīmredzot darbošanās varas partijā nenodrošina senioru dzīves apstākļu uzlabošanu.

A. Gobzems: Svarīgi ir jebkura vecuma Latvijas ļaudis, bet vadībā jānokļūst cilvēkiem ar mūsdienīgu 21. gadsimta, nevis novecojušu domāšanu un attieksmi pret lietām. Vieni konkurenti klāsta – esam par Satversmes vērtībām! Bet kuri tad nav? Otri saka – uz vēlēšanām domāšot, kādi būs viņu mērķi. Bet šī partija pie varas bijusi gandrīz divdesmit gadus! Tā ir liela vaina, ka politiķi neprot uzrunāt cilvēkus, viņiem nav lāgā ko stāstīt par mērķiem ne jaunatnei, ne pensionāriem. Mana vīzija – jāpanāk 2,5 miljonu iedzīvotāju skaits 2050. gadā. Aicinot tautu mājās, veicinot dzimstību, atbalstot ģimenes, nodrošinot ilgāku mūžu – ne jau ievedot migrantus.

Dibinoties “KPV LV” bija līdz pat 8% reitings, simtiem biedru. Tagad atbalsts noplacis uz pusi. Vai nav jāpavērtē paškritiski – kāpēc partija nav augusi?

Esmu nesen iestājies “KPV LV”, bet ar drošu sajūtu, ka ne vien piedalīsimies, bet parādīsim labu rezultātu nacionālajās vēlēšanās. Un būsim starp nākamās valdības veidotājiem. Reti kurā profesijā var ko sasniegt ar zaudētāju filozofiju. Lai cik skeptiķi un polittehnologi sētu šaubas par mūsu partiju – lai paskatās, cik ļaužu atnāk ar mums tikties uz zemēm. Tā ir īstā socioloģija, nevis nopirktā, kas “KPV LV” liek zem 5% robežas.

Partiju pametuši vairāki dibinātāji, ievērojamais Neo. Citiem arī ir aizgājēji, bet nemēdz atstāt kodīgas piezīmes, ka vīlušies, ka bijuši neskaidri finansējuma avoti.

Kā jaunpienācējs atbildēšu ar pretjautājumu – vai 12. Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš nav pildījis vēlētājiem dotos solījumus…

… viņš teica – parādīšu, kas notiek parlamentā, un kļuva par Saeimas videobiogrāfu!

Jā, un teica, ka izveidos parlamentāro izmeklēšanas komisiju par “Maxima” traģēdiju. Izveidoja, panāca, ka nosauc politiski atbildīgos. Vai Kaimiņš nozadzis desmit eiro vai miljonus nodokļu maksātāju naudas? Nē, nav zadzis!

A. Kaimiņš: Partijas kasē pārbaudījuši visu, ko var. Neatrada pārkāpumus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.