Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls.
Foto: SHUTTERSTOCK

Mežstrādnieki Ziemeļvidzemē atraduši lāča līķi 72

Ziemeļvidzemē atrasts pieauguša lāča līķis, tā informē Dabas aizsardzības pārvalde (DAP).

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Auns – Minhene, Lauva – Parīze: kuru Eiropas pilsētu vajadzētu apmeklēt tavai zodiaka zīmei 4
Krievijas Federācijā beidzas padomju tehnikas krājumi. Putinam ir kāds neticams plāns 133
Kokteilis
FOTO. Daži no viņiem pat neprecēti! Šī gada 10 iekārojamākie Latvijas vīrieši MI skatījumā 52
Lasīt citas ziņas

DAP piektdien saņēma ziņu par mirušu brūno lāci (Ursus arctos). Norādītajā vietā pārvaldes speciālisti guva apstiprinājumu minētajam faktam, bet Valsts policija sāka kriminālprocesu. Lāča līķis tika nogādāts laboratorijā ekspertīžu veikšanai.

Dzīvnieka ķermeni uzgājuši mežizstrādes darbinieki un nekavējoties par to ziņojuši Valsts meža dienestam, kas šo informāciju nodevis DAP.

CITI ŠOBRĪD LASA

Atbilstoši kompetencei pārvalde kopā ar Valsts policiju sākusi lietas izskatīšanu, jo brūnais lācis Latvijā ir īpaši aizsargājama nemedījamā suga.

Dabas aizsardzības pārvalde piektdien saņēma ziņu par Ziemeļvidzemē konstatētu mirušu brūno lāci (Ursus arctos).
Ekerānuzņēmums no Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) mājas lapas internetā.

Kā informē DAP, brūnais lācis ir lielākais no Latvijas plēsējiem. Lāču mātītes svarā var sasniegt 150 kilogramus, bet lāču tēviņi – 300 kilogramus.

Brūnā lāča dzīves ilgums var pārsniegt 30 gadus, un tam nav dabisko ienaidnieku. Ikdienā tas nav agresīvs un lielākoties izvairās no sastapšanās ar cilvēku.

Cilvēkam bīstams lācis var kļūt, ja ir pāragri iztraucēts no ziemas guļas, tas ir ievainots, kā arī ja lāču mātītes ir ar mazuļiem.

Ikgadējie lāču monitoringa dati uzrāda augšupejošu populācijas līkni, sasniedzot teju 80 īpatņu, kas konstatēti Latvijas mežos. Pieaugot lāču skaitam, neizbēgami pieaug arī netīšu un neapzinātu tikšanos skaits ar šiem dzīvniekiem.

Lai satiekoties neciestu nedz lāči, nedz cilvēki, būtiski esot jau laikus pamanīt pazīmes, kas signalizē gan par paša lāča, gan viņa migas klātbūtni, jo tas ļautu savlaicīgi izvairīties no nevajadzīga traucējuma lācim.

Šajā nolūkā pārvalde sadarbībā ar Latvijas valsts mežzinātnes institūta “Silava” un Latvijas Nacionālā dabas muzeja speciālistiem izstrādājusi vadlīnijas medniekiem un mežizstrādē iesaistītajiem. Vadlīnijās ietverti ne vien skaidrojumi, bet arī vizuāli uzskates līdzekļi – dabā uzņemtas fotogrāfijas, ļaujot vieglāk saprast pazīmes. Sagatavotais materiāls pieejamas pārvaldes tīmekļvietnes sadaļā Vadlīnijas.

Reklāma
Reklāma

Šobrīd pasaulē ir aptuveni 200 000 brūno lāču. Lielākās populācijas sastopamas Krievijā, ASV, Kanādā un Rumānijā. Daudzās Eiropas un pasaules valstīs brūnie lāči izzuduši, tomēr pakāpeniski tie šajās teritorijās sāk atgriezties.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.