Foto – Aija Geida

Miežu karašiņa
 bez rauga 0

“Kā izcept miežu miltu karašu bez rauga? Agrāk tādu cepa mana vecmāmiņa, bet recepte diemžēl nav saglabājusies.
” Valdis Andersons Rīgā

Vai Krievijas armija ir gana spēcīga, lai stātos pretī NATO armijai? Atbild NBS kapteinis
Sākotnēji brīvprātīgi: 2023. gadā profesionālajai armijai varētu piepulcēties ap 1000 jauniesaukto
VIDEO. Linda Mūrniece: “Beidzot man ir kārtīgs, stabils vīrietis, kurš nemēģina ievākties manā dzīvoklī vai aizņemties mašīnu…”
Lasīt citas ziņas

Miežu karašiņas recepti piedāvā misijas “Dzīvības ēdiens” saimniece Nitja Rūpa, kura no vecmāmiņas mantojusi daudzas ļoti senas receptes un joprojām ikdienā tās izmanto maltīšu gatavošanai.

Lai izceptu miežu karašiņu pēc sentēvu receptes, vispirms nepieciešams sagatavot ieraugu, kas vēlāk noderēs vairākas reizes. Ieraugu var gatavot no miltiem un ūdens, bet, izmantojot apiņu uzlējumu, ieraugs būs stiprāks un labāk pacels maizīti.

CITI ŠOBRĪD LASA

Apiņu uzlējumam vienu ēdamkaroti ar kaudzi apiņu vakarā aplej ar pusglāzi verdoša ūdens un ļauj nakti nostāvēties.

Pirmā diena. Nākamās dienas rītā apiņus nokāš un 90 ml uzlējuma sajauc ar 60 gramiem miežu miltu. Pievieno ēdamkaroti cukura sīrupa un samaisa, līdz veidojas putriņa skābā krējuma konsistencē. Uz diennakti noliek aptuveni 
+27 °C siltā vietā, trauku apsedzot ar mitru marli (visērtāk izmantot trauku ar plastmasas vāciņu, kurā izdurti caurumi).

Otrā diena. Raugās, vai ierauga masā parādījusies dzīvība –burbulīši. Nav jāuztraucas, ja jūtama skāba smarža, tā vēlāk samazināsies. Putriņu apmaisa un pievieno ēdamkaroti miežu miltu un mazliet ūdens (lej pamazām, raugoties, lai saglabājas skābā krējuma konsistence). Visu samaisa un noliek diennakti rūgt.

Trešā diena. Ieraugu vēlreiz pabaro ar ēdamkaroti miltu, pielej nedaudz ūdens un diennakti patur siltumā.

Ceturtā diena. Gatavo iejavu no 100 gramiem ierauga un 400 gramiem miežu miltu. Var vienādās attiecībās ņemt miežu miltus un miežu pārslas. Miltu kaudzītes viducī izveido bedrīti un ielej ieraugu. Pievieno 50 ml silta ūdens un tikai nedaudz apmaisa, nesamaisot visus miltus. Siltā vietā patur 40–60 minūtes. Tad pievieno rūgušpienu vai sūkalas (istabas temperatūrā) un kārtīgi mīca, līdz mīkla ir staipīga un plastiska. Mīklu apsedz ar dvielīti un ļauj rūgt divas stundas. Ja viss pareizi izdarīts, šajā laikā mīklai jāpaceļas par 50 procentiem. Ideāli, ja tā palielinās divas reizes.

Pēc tam mīklai pievieno 1/2–1 tējkaroti sāls, ēdamkaroti cukura, ķimenes vai sēkliņas, 100 ml eļļas un visu samaisa. Pamazām ber klāt miltus, līdz mīkla vairs neizplūst. Ieliek cepšanas veidnē, apsedz ar dvielīti un ļauj vēl stundu uzrūgt. Var arī veidot kukulīti uz pannas, bet iesācējam labāk izmantot veidni, jo, ja mīkla būs šķidrāka, kukulītis cepšanas laikā uz pannas izplūdīs. Cep +220 °C aptuveni pusotru stundu.

SAISTĪTIE RAKSTI

Uzziņa

Katrā novadā miežu karašiņu cepa mazliet atšķirīgi. Senos laikos lika klāt putraimus vai izvārītus un samīcītus kartupeļus. Karašiņa bija kaut kas pa vidu starp balto un rupjo maizi, parasti tika gatavota no rupja maluma miltiem, līdz ar to nereti bija drupana. Tāpēc to cepa nelielos kukuļos, apaļi plakanos klaipiņos, apzieda ar sviestu un ēda, kamēr gaidīja atdziestam lielo maizes klaipu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Sēj garšaugus, laista siltumnīcas, vāc ārstniecības augus. Kas darāms dārzā no 5. līdz 11. jūlijam
Kādas ir “burvju zāles” – rasaskrēsliņa dziedināšanas spējas?
Aiz skapjiem veidojas pelējums. Vai ar ventilācijas atveri sienā vien par maz?
Kā pareizi līmēt tapetes?
Vai Krievijas armija ir gana spēcīga, lai stātos pretī NATO armijai? Atbild NBS kapteinis
Sākotnēji brīvprātīgi: 2023. gadā profesionālajai armijai varētu piepulcēties ap 1000 jauniesaukto
VIDEO. Linda Mūrniece: “Beidzot man ir kārtīgs, stabils vīrietis, kurš nemēģina ievākties manā dzīvoklī vai aizņemties mašīnu…”
VIDEO. Sieviete slimnīcā slepus ienes rumu, lai dalītos pēdējā dzērienā ar savu mirstošo tēvu
Ukraiņu partizānu darbība iedzinusi krievos bailes – atzīst Slaidiņš
Lasīt citas ziņas
Kas jādara, ja Latvijas pensiju grib saņemt ārzemēs?
Agronome – pret tārpiem ābolos sekmīgi var cīnīties ar… vīrusiem!
Latvijā pieaug vilku uzbrukumi: nosauc pagastus, kur plēsēji uzbrukuši visbiežāk
Cepeškrāsnī cepti dārzeņi ar biezpiena mērcīti
Visbīstamākie siltumnīcu kaitēkļi – baltblusiņas. Kā tās uzveikt?
FOTO. Valsts policijas dienestā pieņemti apburoši, jauni “kadeti”
Nodrošināt Latvijas mediju nepārtrauktu darbību šobrīd ir valstiski svarīgi
NATO spēku uzņemšanai būvēs jaunu poligonu “Zalves” – Aizkraukles un Jēkabpils novados
Čirjevskis: “Food Union” sarāvis pēdējās saites ar Krievijas tirgu
Jautājam lasītājiem: Kāda ir autoceļu kvalitāte jūspusē? Vai esat pamanījuši ceļu remontus?
Tie nav viegli darbiņi! Prinča Viljama un Keitas Midltones trim bērniem mājās ir savi pienākumi
Pussolītis ceļā uz uzticēšanos jeb pret ko protestē putnu draugi?
Dimanta: optimistiski pateicām, ka varam uzņemt 30 000 bēgļu. Neko mēs nevaram!
Pasteidzies par 20 eiro uzbraukt augšā: Eifeļa tornim gaidāma pārkrāsošana
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
Pasteidzies par 20 eiro uzbraukt augšā: Eifeļa tornim gaidāma pārkrāsošana
22:46
Nodrošināt Latvijas mediju nepārtrauktu darbību šobrīd ir valstiski svarīgi
22:15
Atliek minēt, kāpēc sirmgalvim tāds naids pret ukraiņiem, ka gandrīz nonāk cietumā
21:35