Jaunās keramiķes Laimas Grigones moto: “Es gribu, lai trauki ir ne tikai funkcionāli un utilitāri, bet lai tie kaut ko maina cilvēkā.”
Jaunās keramiķes Laimas Grigones moto: “Es gribu, lai trauki ir ne tikai funkcionāli un utilitāri, bet lai tie kaut ko maina cilvēkā.”
Foto – Andris Ozoliņš

Laimīgā krūzīte 0

“Man ir plaukts, kur ir izstādīti darbi, kas netiek pārdoti,” stāsta Laima.

Reklāma
Reklāma
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
FOTO. Kas šobrīd notiek Gruzijā? Krievijas “maigā vara” liek treknu punktu virzienam uz Eiropu 56
Lasīt citas ziņas

“Reiz kāda dāma tur atrada mazu zaļu krūzīti un par katru cenu to gribēja iegādāties, krūzīte viņu uzrunājot visvairāk. Tomēr es to nevarēju atļauties. Tā ir mana mīļākā krūzīte ar savu stāstu.

Krūzīte ir tapusi vēl Anglijā, kad es atgriezos pēc savas vasaras prakses. Tad es sāku intensīvi eksperimentēt ar porcelānu un piedzīvoju arī neveiksmes. Uz krūzītes uzklāju glazūru, tur izveidojās ļoti interesants krāsojums. Kad to izņēmu no krāsns, biju tik tik ļoti laimīga… Man tas bija liels pavērsiena punkts, O, es varu uztaisīt kaut ko tik ļoti skaistu! Mīļu, rokās turamu un funkcionālu! Tajā brīdī es nolēmu, ka patiešām varu būt profesionāla keramiķe,” atceras Laima.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šī krūzīte iedvesa man pārliecību, kļuva mans meistarstiķis, lai gan tehniskā ziņā nemaz tik ideāla nebija. Krūzītē iekšā ir kristāliska glazūra, mazi ziediņi, ko veido mikrokristāli. Ārpusē to klāj matēta zaļā glazūra, ko esmu jaukusi pati. Glazūras ir mans mazais noslēpums, tās visas es jaucu savā autortehnikā. Esmu izdomājusi tām romantiskus nosaukumus, piemēram, krūzītes iekšpusi klāj maigās “persiku debesis”. Ārpusē zaļo nokrāsu dod “tumšie kalni”, kam ir ļoti daudz paveidu. Lai iegūtu, piemēram, “persiku debesis”, es miksēju septiņas sastāvdaļas. Vēl man ir glazūra “jūras smilts”, “tīrais sniegs”… “Vienmēr perfektā” ir caurspīdīga un glancēta. Kad glazūras sastāvā ietilpstošais cinka oksīds savienojas ar kvarcu, tas dedzināšanas procesā uzzied. Jo ilgāk trauku notur noteiktos grādos, jo lielāki ziediņi izplaukst.”

Domājot par nākotni, māksliniece, neslēpj vēlmi dalīties ar savu pieredzi un pasaules skatījumu. Pašlaik viņa rīko meistarklases mazām grupiņām. Top projekts keramikas studijai, kurā varēs rīkot jau plašākas radošās darbnīcas…

 

VĒRTĒJUMS: no traukiem strāvo maigums

Juvelieris Tālivaldis Kivlenieks, zīmola “Kalupes rotas” īpašnieks: “Jaunā māksliniece Laima Grigone ir ļoti smalka būtne un viņas darbos sajūtamais garīgums ir mīlīgs. No meitenes formas ziņā vienkāršajiem traukiem burtiski strāvo maigums un to izjūt daudzi pircēji. Laima iecienījusi vairāk strādāt modernajā stilā. Man personīgi visvairāk patīk viņas mazliet arhaiski antropomorfās, mazliet japāniskās tējkannas. Novēlu māksliniecei turpināt iet to ceļu, ko viņa ir izvēlējusies, un nepazaudēt savu jūtīgumu.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.