“Latvijas valsts meži” galvenā ēka Rīgā.
“Latvijas valsts meži” galvenā ēka Rīgā.
Foto: LETA

Attīstība industrializācijas virzienā 0


Vakareiropā OSB plātnes koka paneļu māju sienām un grīdām vairs nav tik pieprasītas – jau vairāk nekā 10 gadu šim nolūkam tur plaši izmanto krusteniski līmēto dēļu plāksnes (CLT vai X-lam), ko var izgatavot līdz 35 cm biezas un pat 14 m garas. Kopš pagājušā gada šo materiālu SIA “Cross Timber Systems” ražo Jelgavā, un pirms nedēļas iegūts arī CE sertifikāts. Latvijā tas ir pēdējais jaunums, kas paver nākamās iespējas!

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Norvēģijā ir pilsēta, kuras iedzīvotājiem jau vairāk nekā 70 gadus ir aizliegts nomirt. Nežēlīgs liktenis sagaida tos, kuri saslimuši 30
Lasīt citas ziņas

Kopš pieejami visi iespējamie materiāli, koka būvniecības atzars ir strauji attīstījies industrializācijas virzienā, un piedāvājumā ir ne tikai rūpnieciski izgatavoti frēzbaļķi un koka paneļi. Šķiet, augstākā pilotāža šajā jomā ir SIA “Nordic Homes” koka karkasa moduļi, un uz objektu konteineros ved nevis ēkas būvdetaļas, bet gan gatavas telpiskas konstrukcijas ar visu iekšējo apdari, aprīkojumu un pat iebūvētajām mēbelēm. Šī attīstība ir labi saprotama – cehā zem jumta darbu vienmēr var padarīt labāk nekā būvlaukumā zem klajas debess, kur mūri mitrina lietus vai stindzina sals. Kvalitatīva prece un fantastisks temps iepriecina jebkuru pasūtītāju!

Apmēram tāds koka māju celtniecībā pašlaik ir latviešu būvuzņēmēju varējums, tikai pašu zemē tas gandrīz nav pazīstams. Lielākā daļa produkcijas aizceļo uz ārzemēm – no Norvēģijas līdz Spānijai, kur šādas lietas prot novērtēt. Nupat Zviedrijā beidzies konkurss 39 nedēļas nogales mājām kādā kempingā, un pretendentu pulkā bija arī piecas mūsu firmas. Izredzes nekad nav sliktas, jo zemākā cena tur nav arguments, galvenais ir reputācija, proti, pieredze, zināšanas un klientu atsauksmes.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Un tādas mums ir! – apgalvo Latvijas koka būvniecības klastera valdes priekšsēdētājs Māris Avotiņš, jo SIA “Zemgales tehnoloģiskais centrs”, kur viņš pats ikdienā strādā, jau sāk piegādes.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.