Neredzamā e-pārvalde 0

“Neredzamā e-pārvalde ir tas, uz ko tiecamies. Lai pakalpojumi un atvieglojumi, kuri mums pienākas, nebūtu jāpieprasa, bet mums tie vienkārši būtu. Piemēram, man nesen beidzās termiņš autovadītājas tiesībām. Es atrados Londonā, un varasiestādes man atsūtīja brīdinājumu uz e-pastu. Elektroniski visu vajadzīgo izdarīju, un, kad atbraucu mājās, pastkastītē mani jau gaidīja jaunā apliecība,” ērtas valsts pārvaldes piemēru min A. Piperāla.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
Ar vienu roku dod, ar otru ņem – G7 dienaskārtībā vairs nav Krievijas aktīvu konfiskācija. Ir tikai bailes?
Lasīt citas ziņas

Igaunijas digitālās sabiedrības galvenais princips ir “tikai vienreiz”. Tas nozīmē, ka valdība par iedzīvotājiem neuztur milzīgu datubāzi, viņi nemēģina savākt visus iespējamos datus. Katra institūcija atbild par vienu nozari un ievāc sev vēlamos datus tikai vienu reizi – lai iedzīvotājiem pie viņiem vairs nebūtu jādodas. Savukārt institūcijas savā starpā sadarbojas un vajadzības gadījumā apmainās ar datiem. Igaunijā, līdzīgi kā Latvijā, ir identifikācijas jeb ID kartes, taču Igaunijā tām ir daudz nozīmīgāka loma un tās ir ievērojami izplatītākas nekā pie mums.

Svarīgi, ka ID karte veidota tik vienkārši, lai tajā ietvertos pakalpojumus varētu izmantot arī bērni. Piemēram, recepšu zāļu izrakstīšana ir digitāla, taču neprasa nekādas informācijas tehnoloģiju prasmes – ID karte visu izdara un zina pati. Pensionārs piezvana savam ārstam, viņš digitāli izraksta nepieciešamās zāles, pensionārs aiziet uz jebkuru aptieku valstī, iedod savu ID karti, un aptiekārs redz, kādas zāles personai nepieciešamas. Ar visām pensionāru atlaidēm un citiem atvieglojumiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.