Foto: pexels.com

Nav tāda bizē, ekspreso un ciabatas. Kāpēc kulinārijas šovos dzirdam tulkošanas brāķus? 32

Ilze Pētersone, “Mājas Viesis”, AS “Latvijas Mediji”

Jau kuro reizi no televīzijas ekrāna dzirdot aplamus ēdienu tulkojumus, rodas jautājums par tulkotāju meistarību un attieksmi pret latviešu valodu. Ventspils Augstskolas profesors valodnieks Jānis Sīlis, savulaik vērīgāk papētījis svešzemju ēdienu nosaukumu tulkošanu praksē, arī vaicā, vai kulinārijas termini ir kā trešā šķira, ko var tulkot pa roku galam?

LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 74
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 5
8 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Daktera vārds tiek izķengāts pa visu valsti!” Ecmanis parāda Jakovina Covid-19 testus un noliedz, ka viņš ārstējis, būdams inficējies 60
21 stundas
Lasīt citas ziņas
Ventspils Augstskolas profesors valodnieks Jānis Sīlis savulaik vērīgāk papētījis svešzemju ēdienu nosaukumu tulkošanu praksē.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēc reitingiem pasaulē populārākajā kulinārijas šovā “Labākais no labākajiem Austrālijā”, ko Latvijā rāda programmā “STV Pirmā!”, deserts, kas zināms kā Ītonas mikslis, nosaukts par Etona miksli, Nicas salāti kļuvuši par Nisuāzas salātiem, grieķu meze – par mecēm, bet mērce pārvērtusies buljonā. Par ko jums jādomā, kad dzirdat tulkotāju brāķus?

Latvijā ir daudz sakarīgu tulkotāju, bet pēc piemēriem spriežu, ka tas varētu būt studenta vai tāda tulkotāja darbs, kas ir tik pašpārliecināts par sevi, ka pieļauj šādas paviršības. Ventspils Augstskolā tulkošanas studiju fakultātē saviem studentiem mācām tulkot. Ko viņi dara no lekcijām brīvajā laikā, tikai nojaušam, bet diezgan liels bars tulko arī dažādām kompānijām.

Kādu padomu dotu tulkotājam, kas apņēmies tulkot kulināros raidījumus?

Ieteiktu paaugstināt savu izglītības līmeni un paplašināt redzesloku. Studentiem sakām katru mīļu dienu – jūs nekad nebūsit labi tulki un tulkotāji, ja nemitīgi neinteresēsieties par to, kas notiek apkārt. Ja tulkojat šādus tekstu, tad vienkārši jāatpazīst, ka tas ir franču īpašvārds, vietvārds un jākonsultējas ar kādu, kas labāk pieprot franču valodu. Droši vien televīzijas kompānija steidzinās, bet tas ir jādara vai arī paškritiski jāatzīst, ka to nespējat.

Labāk neveicas arī pašiem pavārmākslas profesionāļiem. Nupat tīmeklī palasīju ilgus gadus labākā Latvijas restorāna ēdienkarti, un radās šaubas par tādiem nosaukumiem kā Bearnaise mērce, franču vinaigrette, creme fraiche, kartupeļu gratine, skābmaizes tosts, Pjedmontas lazdu rieksti, Amadei šokolādes Nemesis kūka.

Arī es to papētīju un pat sazvanījos ar tulkotāju Astru Skrābani (franču valodas un literatūras eksperte. – I. P.) par to, kā tos tulkot un izrunāt. Pareizi būtu Bearnes mērce, franču vinegrets, creme fraiche – skābais krējums, kartupeļu gratine – kartupeļu sacepums, skābmaizes tostu labāk būtu saukt par grauzdētu saldskābmaizi, Pjedmonta ir Pjemonta, bet par pēdējo arī mums nebija saprotams, kā korekti nosaukt desertu.

Nu ja, un bezē joprojām daudziem ir bizē, espreso kafija – ekspreso, Vūsteršīras mērci sauc par Vorčesteras, ņokus par gnočiem, čabatu – par ciabatu, brusketas par brušetām, sorbetu par sorbē vai sorbertu, un tā varētu saukt vēl ilgi.

Ar ņoki pašam bija piedzīvojums pirms desmit gadiem Ziemeļitālijā, kur palikām pa nakti kādā kalnu viesnīciņā. Nākamajā dienā, izpētījis ēdienkarti, saku viesmīlei, ka gribētu tos gnoči. Viņa sāka smieties un izlaboja, ka jāsaka ņoki. Tulkotājam jājūt, kur slēpjas lamatas!

Pirms ķeras pie tulkojamā teksta, vispirms jāsaprot problēma, pēc tam jāsakrāj atbilstoša terminoloģija. Kulinārijas terminus var uzskatīt par lietišķajiem tekstiem. Paskatījos Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas mājas lapā, kur minētas 30 apakškomisijas, un vienīgā komisija, kas varētu attāli runāt par ēdienu nosaukumiem, ir botānikas terminoloģijas apakškomisija. Padomāju, ka kulinārijas termini taču ir vajadzīgi daudz plašākam lietotāju lokam nekā, piemēram, poligrāfijas termini, bet poligrāfijas terminoloģijas komisija mums ir, taču kulinārijas – nav.

Vajadzētu ierosināt komisijas priekšsēdētājam Mārim Baltiņam, lai izveido kulinārijas terminoloģijas komisiju.

To es darīšu! Ar ēdienu vai produktiem saistītu nosaukumu problēmas pa reizei gadās Valsts valodas centra Latviešu valodas ekspertu komisijā, kur darbojos jau 10 gadus. Komisijā esam izskatījuši jautājumus par ārzemju produktu latviskajiem nosaukumiem un vienojušies, ka ir čia sēklas, kvinoja, līčijas, itāļu vītinātais cūkgaļas veltnis – pančeta, japāņu gaumē gatavota baltmaizes rīvmaize – panko, bet franču krēmu šantijī (franču valodā – creme chantilly) sauksim vienkārši par putukrējumu.

Man radies priekšstats, ka centrs pietiekami nerūpējas, lai valodnieki tiktu sadzirdēti un no jūsu darba komisijā būtu kāds labums lietotājiem.

Jāpiekrīt, ka neesam sadzirdēti. Strādājam kā mazie ezīši reizi mēnesī un diezgan rūpīgi izdiskutējam katru jautājumu. Salīdzinot ar pasākumu par gada vārdu un nevārdu, kur kolēģi sanāk kopā vienu reizi gadā uz vienu sēdi, viņu publicitāte ir nesalīdzināmi lielāka par mūsu komisijas darba atspoguļojumu.

Kā vērtējat Valsts prezidenta oktobrī rīkoto diskusiju “Tēmturis – valsts valoda”, kurā sprieda par valsts valodas politiku?

Pašam ir pieredze Vairas Vīķes-Freibergas laikā, kad sešus gadus darbojos valodas komisijā, piedalījos konferencēs un līdzīgās diskusijās, taču diemžēl visas tās skaistās lietas, ko izrunājām, tā arī palika gaisā karājamies. Visi saka – būtu labi, ja kāds darītu tā un tā, bet tas “kāds” tālāk nākamo soli nesper.

Nevarētu teikt, ka valodnieku saime būtu ļoti vienota – vai tur nav tā vaina?

Latvijas valodniecībā ir trīs valodnieku grupas – vieni ir tā sauktie pūristi, konservatīvie, kas saka, kā tas bijis Endzelīna (valodnieks Jānis Endzelīns. – I. P.) laikā, tā tam jābūt arī tagad. Tādi kā es pieļauj izmaiņas, uzskatot sevi par liberāli, taču pastāv par mani vēl lielāki liberāļi. Divi akadēmiķi – Andrejs Veisbergs un Ina Druviete – man saka: klausies, ko tu par tām “politikām” un “stratēģijām” šūmējies, nu lai tak tās paliek! Es atkal viņiem skaidroju, ka ir politika un stratēģija, nevis politikas un stratēģijas.

Varbūt Veisbergs un Druviete to uzskata par valodas attīstību?

Viegli ir tiem valodniekiem, kas uzreiz kā ar cirvi nocērt – ir tā un citādi nevar būt. Tādi kā es domā – var būt gan tā, gan tā, skatīsimies, kā tauta lieto, un, ja neizdosies izskaust ar visām mūsu pūlēm, lai tad paliek. Paši lielākie liberāļi vienkārši ļauj, lai viss plūst un attīstās.

Te ir tā problēma, ka mēs katrs valodu, ko varam vai nevaram atļauties, uztveram no sava skatījuma, kas daudzējādi atkarīgs no izglītības līmeņa, profesijas, vecuma grupas – tā jau ir sociolingvistika, faktori, kas ietekmē mūsu vērtību sistēmu.

Kādi ir riski, pakļaujoties pārāk lielam liberālismam?

Jāskatās, kur tas nogulsnēsies, nosēdīsies, un droši vien tas būs vidējais valodas runātājs. Inteliģence valodu filtrēs, valodnieki, tulkotāji to darīs vēl vairāk.

CITI ŠOBRĪD LASA

Atgriežoties pie ēdienu nosaukumiem – vai paviršība tulkojumos nenorāda arī uz attieksmi pret valodu kopumā?

Jārunā par valodas līmeņiem – literārajā valodā tomēr ir normas, bet tas nenozīmē, ka tā nevar radoši mainīties, protams, ne ļoti kardināli. Un tad nāk ikdienas sarunvaloda, kā runājam ģimenē, uz ielas, un arī slengs, kas ieņem savu vietu. Lielam uztraukumam nav pamata, jo mūsu valoda atrodas ap 200. vietu sešu tūkstošu pasaules valodu saimē, bet ir jāuzmanās.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 74
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 5
8 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Daktera vārds tiek izķengāts pa visu valsti!” Ecmanis parāda Jakovina Covid-19 testus un noliedz, ka viņš ārstējis, būdams inficējies 60
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“It kā valdībā netrūktu problēmu…”: jaunā veselības ministra Pavļuta mājoklī pamanītas neizskaidrojamas dīvainības 38
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Uzņēmējs Māris Gailis atklāj, ar ko “patiesībā” darba laikā nodarbojas valsts ierēdņi 25
1 diena
Lasīt citas ziņas
LE
LETA
Veselam
Latvijā atklāts 1031 Covid-19 gadījums, bet miruši vēl 26 sasirgušie 3
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Eiropas čempioni brāļi Šici Pasaules kausa septītajā posmā izcīna bronzu
47 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Iedzīvotāji vēsta par teju pusmetru dziļu sniegu! Nākamnedēļ tas strauji samazināsies
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas Norvēģijā miruši 23 cilvēki 17
3 stundas
LB
Latvijas Bizness
Ziņas
“Dzintars” atgriežas ar jaunu jaudu: jau pavasarī veikalu plauktos nonāks iecienītā zīmola produkcija
17:09
LE
LETA
Ziņas
Eiropas čempioni brāļi Šici Pasaules kausa septītajā posmā izcīna bronzu
17:08
LE
LETA
Ziņas
Gaidāma aukstākā nakts pēdējos gados. Cik zemu temperatūra kritīs?
15:00
LE
LETA
Ziņas
Gaidāma aukstākā nakts pēdējos gados. Cik zemu temperatūra kritīs?
2 stundas
SK
Skaties.lv
Stāsti
”Piezvanīja, ka ir mirusi, bet izrādījās, ka vēl ir dzīva!” Atklāti par prestižā pansionātā notiekošo 23
8 stundas
LB
Latvijas Bizness
Ziņas
“Dzintars” atgriežas ar jaunu jaudu: jau pavasarī veikalu plauktos nonāks iecienītā zīmola produkcija
47 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Automašīna apgāzās un ieslīdēja upē: traģiskā negadījumā bojā gājusi auto vadītāja
7 stundas
IB
Ivars Bušmanis
Ziņas
Pārliecībai, ka “visu ražo Ķīnā”, vietējie ražotāji arvien biežāk spēj pretī likt savas preces
5 stundas
VB
Vija Beinerte
Stāsti
Vija Beinerte: Gada necilvēks un vēl daži zvēri 31
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 5
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Gobzems pošas uz Saeimu: atklāj, cik biedru jau ir topošajā partijā 11
6 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Daktera vārds tiek izķengāts pa visu valsti!” Ecmanis parāda Jakovina Covid-19 testus un noliedz, ka viņš ārstējis, būdams inficējies 60
21 stundas
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Cīnās par Burtnieka ezeru vai par krēslu? Zvejnieki uzskata, ka pašvaldība melo un rīkojas beztiesiski 3
20 stundas
LE
LETA
Ziņas
Iedzīvotājus aicina pārbaudīt aktuālo kustības sarakstu: atcelti vairāki reģionālo maršrutu autobusu reisi 1
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Vairāk tūkstoši – cik lielas būs vakcinācijas projekta biroja darbinieku algas? 26
23 stundas
LK
Linda Kusiņa-Šulce
Ziņas
Kas restorānu ēdienkartēs slēpjas zem ieraksta ­”Izģērbies, māsa Veronika!”? 1
6 stundas
AL
Agris Liepiņš
Ziņas
Agris Liepiņš: Līdz Trampa ērai čivināšana, ja arī tika piekopta, tad neuzkrītoši
4 dienas
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
Aptauja: Kura no Maestro Paula melodijām Tev ir vistuvākā? 49
1 diena
SK
Skaties.lv
Kokteilis
Izjukušas Sanas Timmas un hokejista Kaspara Saulieša attiecības: “Novēlu atrast to īsto un vienīgo!” 8
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Notārei un uzņēmējam katram 100 000 eiro par vecu un nevarīgu cilvēku apkrāpšanu 24
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Lidija un Lida
8 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcilam brīvdienu ēdienam! Kalmāra gredzentiņi ar kokosriekstu pienu, kariju, ķiršu tomātiņiem un kabaci
1 diena
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Vakarā pirms aiziešanas mūžībā viņa teikusi māsiņai, lai telefonu vairs nelādē.” Kolēģi sēro par Astrīdas Kairišas nāvi 8
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
moderni iekārtot mājokli: šī gada 6 aktuālākās tendences
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Sunītim rotaļlietas var nopirkt, bet bērnam gan nevar.” Armands Krauze par aizliegtajām precēm un trūkstošo loģiku 9
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“It kā valdībā netrūktu problēmu…”: jaunā veselības ministra Pavļuta mājoklī pamanītas neizskaidrojamas dīvainības 38
2 dienas
LK
Linda Krāģe
Kokteilis
Šī nedēļa ienesīs negaidītus pavērsienus tavā dzīvē, garlaicīgi noteikti nebūs! Horoskopi no 18. līdz 24. janvārim
8 stundas