Foto: pexels.com

Nav tāda bizē, ekspreso un ciabatas. Kāpēc kulinārijas šovos dzirdam tulkošanas brāķus? 32

Ilze Pētersone, “Mājas Viesis”, AS “Latvijas Mediji”

Jau kuro reizi no televīzijas ekrāna dzirdot aplamus ēdienu tulkojumus, rodas jautājums par tulkotāju meistarību un attieksmi pret latviešu valodu. Ventspils Augstskolas profesors valodnieks Jānis Sīlis, savulaik vērīgāk papētījis svešzemju ēdienu nosaukumu tulkošanu praksē, arī vaicā, vai kulinārijas termini ir kā trešā šķira, ko var tulkot pa roku galam?

LA
LA.LV
Kokteilis
Nodzīvo šo dienu tā, it kā tā būtu pēdējā diena tavā dzīvē! Horoskopi 1.martam 2
11 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
VIDEO. Aktieris Andris Keišs par ierobežojumiem: “Es tos lēmumus nesaprotu! Kāda atšķirība ir starp “Narvessen” un kādu Barona ielas medus veikalu?” 24
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Klāt būs aukstuma vilnis!” Bricis par laiku nākamnedēļ 19
2 dienas
Lasīt citas ziņas
Ventspils Augstskolas profesors valodnieks Jānis Sīlis savulaik vērīgāk papētījis svešzemju ēdienu nosaukumu tulkošanu praksē.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēc reitingiem pasaulē populārākajā kulinārijas šovā “Labākais no labākajiem Austrālijā”, ko Latvijā rāda programmā “STV Pirmā!”, deserts, kas zināms kā Ītonas mikslis, nosaukts par Etona miksli, Nicas salāti kļuvuši par Nisuāzas salātiem, grieķu meze – par mecēm, bet mērce pārvērtusies buljonā. Par ko jums jādomā, kad dzirdat tulkotāju brāķus?

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijā ir daudz sakarīgu tulkotāju, bet pēc piemēriem spriežu, ka tas varētu būt studenta vai tāda tulkotāja darbs, kas ir tik pašpārliecināts par sevi, ka pieļauj šādas paviršības. Ventspils Augstskolā tulkošanas studiju fakultātē saviem studentiem mācām tulkot. Ko viņi dara no lekcijām brīvajā laikā, tikai nojaušam, bet diezgan liels bars tulko arī dažādām kompānijām.

Kādu padomu dotu tulkotājam, kas apņēmies tulkot kulināros raidījumus?

Ieteiktu paaugstināt savu izglītības līmeni un paplašināt redzesloku. Studentiem sakām katru mīļu dienu – jūs nekad nebūsit labi tulki un tulkotāji, ja nemitīgi neinteresēsieties par to, kas notiek apkārt. Ja tulkojat šādus tekstu, tad vienkārši jāatpazīst, ka tas ir franču īpašvārds, vietvārds un jākonsultējas ar kādu, kas labāk pieprot franču valodu. Droši vien televīzijas kompānija steidzinās, bet tas ir jādara vai arī paškritiski jāatzīst, ka to nespējat.

Labāk neveicas arī pašiem pavārmākslas profesionāļiem. Nupat tīmeklī palasīju ilgus gadus labākā Latvijas restorāna ēdienkarti, un radās šaubas par tādiem nosaukumiem kā Bearnaise mērce, franču vinaigrette, creme fraiche, kartupeļu gratine, skābmaizes tosts, Pjedmontas lazdu rieksti, Amadei šokolādes Nemesis kūka.

Arī es to papētīju un pat sazvanījos ar tulkotāju Astru Skrābani (franču valodas un literatūras eksperte. – I. P.) par to, kā tos tulkot un izrunāt. Pareizi būtu Bearnes mērce, franču vinegrets, creme fraiche – skābais krējums, kartupeļu gratine – kartupeļu sacepums, skābmaizes tostu labāk būtu saukt par grauzdētu saldskābmaizi, Pjedmonta ir Pjemonta, bet par pēdējo arī mums nebija saprotams, kā korekti nosaukt desertu.

Nu ja, un bezē joprojām daudziem ir bizē, espreso kafija – ekspreso, Vūsteršīras mērci sauc par Vorčesteras, ņokus par gnočiem, čabatu – par ciabatu, brusketas par brušetām, sorbetu par sorbē vai sorbertu, un tā varētu saukt vēl ilgi.

Ar ņoki pašam bija piedzīvojums pirms desmit gadiem Ziemeļitālijā, kur palikām pa nakti kādā kalnu viesnīciņā. Nākamajā dienā, izpētījis ēdienkarti, saku viesmīlei, ka gribētu tos gnoči. Viņa sāka smieties un izlaboja, ka jāsaka ņoki. Tulkotājam jājūt, kur slēpjas lamatas!

Pirms ķeras pie tulkojamā teksta, vispirms jāsaprot problēma, pēc tam jāsakrāj atbilstoša terminoloģija. Kulinārijas terminus var uzskatīt par lietišķajiem tekstiem. Paskatījos Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas mājas lapā, kur minētas 30 apakškomisijas, un vienīgā komisija, kas varētu attāli runāt par ēdienu nosaukumiem, ir botānikas terminoloģijas apakškomisija. Padomāju, ka kulinārijas termini taču ir vajadzīgi daudz plašākam lietotāju lokam nekā, piemēram, poligrāfijas termini, bet poligrāfijas terminoloģijas komisija mums ir, taču kulinārijas – nav.

Vajadzētu ierosināt komisijas priekšsēdētājam Mārim Baltiņam, lai izveido kulinārijas terminoloģijas komisiju.

To es darīšu! Ar ēdienu vai produktiem saistītu nosaukumu problēmas pa reizei gadās Valsts valodas centra Latviešu valodas ekspertu komisijā, kur darbojos jau 10 gadus. Komisijā esam izskatījuši jautājumus par ārzemju produktu latviskajiem nosaukumiem un vienojušies, ka ir čia sēklas, kvinoja, līčijas, itāļu vītinātais cūkgaļas veltnis – pančeta, japāņu gaumē gatavota baltmaizes rīvmaize – panko, bet franču krēmu šantijī (franču valodā – creme chantilly) sauksim vienkārši par putukrējumu.

Man radies priekšstats, ka centrs pietiekami nerūpējas, lai valodnieki tiktu sadzirdēti un no jūsu darba komisijā būtu kāds labums lietotājiem.

Jāpiekrīt, ka neesam sadzirdēti. Strādājam kā mazie ezīši reizi mēnesī un diezgan rūpīgi izdiskutējam katru jautājumu. Salīdzinot ar pasākumu par gada vārdu un nevārdu, kur kolēģi sanāk kopā vienu reizi gadā uz vienu sēdi, viņu publicitāte ir nesalīdzināmi lielāka par mūsu komisijas darba atspoguļojumu.

Kā vērtējat Valsts prezidenta oktobrī rīkoto diskusiju “Tēmturis – valsts valoda”, kurā sprieda par valsts valodas politiku?

Pašam ir pieredze Vairas Vīķes-Freibergas laikā, kad sešus gadus darbojos valodas komisijā, piedalījos konferencēs un līdzīgās diskusijās, taču diemžēl visas tās skaistās lietas, ko izrunājām, tā arī palika gaisā karājamies. Visi saka – būtu labi, ja kāds darītu tā un tā, bet tas “kāds” tālāk nākamo soli nesper.

Nevarētu teikt, ka valodnieku saime būtu ļoti vienota – vai tur nav tā vaina?

Latvijas valodniecībā ir trīs valodnieku grupas – vieni ir tā sauktie pūristi, konservatīvie, kas saka, kā tas bijis Endzelīna (valodnieks Jānis Endzelīns. – I. P.) laikā, tā tam jābūt arī tagad. Tādi kā es pieļauj izmaiņas, uzskatot sevi par liberāli, taču pastāv par mani vēl lielāki liberāļi. Divi akadēmiķi – Andrejs Veisbergs un Ina Druviete – man saka: klausies, ko tu par tām “politikām” un “stratēģijām” šūmējies, nu lai tak tās paliek! Es atkal viņiem skaidroju, ka ir politika un stratēģija, nevis politikas un stratēģijas.

Varbūt Veisbergs un Druviete to uzskata par valodas attīstību?

Viegli ir tiem valodniekiem, kas uzreiz kā ar cirvi nocērt – ir tā un citādi nevar būt. Tādi kā es domā – var būt gan tā, gan tā, skatīsimies, kā tauta lieto, un, ja neizdosies izskaust ar visām mūsu pūlēm, lai tad paliek. Paši lielākie liberāļi vienkārši ļauj, lai viss plūst un attīstās.

Te ir tā problēma, ka mēs katrs valodu, ko varam vai nevaram atļauties, uztveram no sava skatījuma, kas daudzējādi atkarīgs no izglītības līmeņa, profesijas, vecuma grupas – tā jau ir sociolingvistika, faktori, kas ietekmē mūsu vērtību sistēmu.

Kādi ir riski, pakļaujoties pārāk lielam liberālismam?

Jāskatās, kur tas nogulsnēsies, nosēdīsies, un droši vien tas būs vidējais valodas runātājs. Inteliģence valodu filtrēs, valodnieki, tulkotāji to darīs vēl vairāk.

SAISTĪTIE RAKSTI

Atgriežoties pie ēdienu nosaukumiem – vai paviršība tulkojumos nenorāda arī uz attieksmi pret valodu kopumā?

Jārunā par valodas līmeņiem – literārajā valodā tomēr ir normas, bet tas nenozīmē, ka tā nevar radoši mainīties, protams, ne ļoti kardināli. Un tad nāk ikdienas sarunvaloda, kā runājam ģimenē, uz ielas, un arī slengs, kas ieņem savu vietu. Lielam uztraukumam nav pamata, jo mūsu valoda atrodas ap 200. vietu sešu tūkstošu pasaules valodu saimē, bet ir jāuzmanās.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LA
LA.LV
Kokteilis
Nodzīvo šo dienu tā, it kā tā būtu pēdējā diena tavā dzīvē! Horoskopi 1.martam 2
11 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
VIDEO. Aktieris Andris Keišs par ierobežojumiem: “Es tos lēmumus nesaprotu! Kāda atšķirība ir starp “Narvessen” un kādu Barona ielas medus veikalu?” 24
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Klāt būs aukstuma vilnis!” Bricis par laiku nākamnedēļ 19
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Tuvojas gada ienākumu deklarācijas iesniegšana: teju puse iedzīvotāju nav informēti par visām iespējām atgūt naudu 8
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Noziedzniekiem jauna taktika naudas izkrāpšanai. Policija aicina nepakļauties šantāžai 11
4 dienas
Lasīt citas ziņas
LE
LETA
Ziņas
“Kā hokeja komanda – ja tā sastāv tikai no zvaigznēm, uzvarēt būs grūti!” Levits izsakās par Kariņa valdību
17 minūtes
Raivis Šveicars
Ziņas
Kas jāzina nodokļu maksātājiem, lai pareizi pievienotu čekus lietotnē “Attaisnotie izdevumi”? 4
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Beidzot var doties pie friziera un manikīra, bet kādi ierobežojumi jāievēro?
48 minūtes
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Vakcinācijas birojs sarūk, Lemberga spriedums un Jēkabpils lielgabala sāga. Nedēļas notikumu apskats
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
“Kā hokeja komanda – ja tā sastāv tikai no zvaigznēm, uzvarēt būs grūti!” Levits izsakās par Kariņa valdību
08:58
LE
LETA
Ziņas
22 drošajos novados pamatskolēni varēs atgriezties skolā
08:48
LE
LETA
Ziņas
Kupenas turpina kust. Cik silta būs pirmā marta diena?
08:37
IE
Ināra Egle
Ziņas
Reaģējuši uz iedzīvotāju signāliem. Kā dumpīgais Ikšķiles novads palika bez mēra?
1 stunda
MZ
Monika Zīle
Ziņas
Monika Zīle: Pateicoties VM “tālredzībai”, acīmredzot pie mums vakcinācija vēl ritēs pilnā sparā, kad Āfrika to jau būs aizmirsusi 4
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
No šodienas dārgāks alkohols un cigaretes
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Kupenas turpina kust. Cik silta būs pirmā marta diena?
37 minūtes
AK
Aiva Kalve
Veselam
Saindēties gluži nevar, bet ēst nevajadzētu. Kāpēc kartupeļi kļūst zaļģani?
1 stunda
"V
"Mājas Viesis"
Kokteilis
FOTO. Tenisa zvaigzne Serēna Viljamsa beidzot “padevusies” un atļāvusi meitai Olimpijai sākt spēlēt tenisu
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
No marta sāk piešķirt 500 eiro atbalstu par katru audzināšanā esošu bērnu
1 stunda
LA
LA.LV
Stāsti
VIDEO. Aktieris Andris Keišs par ierobežojumiem: “Es tos lēmumus nesaprotu! Kāda atšķirība ir starp “Narvessen” un kādu Barona ielas medus veikalu?” 24
17 stundas
EK
Elīna Kondrāte
Veselam
Kas izraisa alerģiju no piena produktiem?
1 stunda
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
Pagājušajā gadā no mežiem izvākts vislielākais atkritumu daudzums LVM pastāvēšanas vēsturē! Kuri meži Latvijā cietuši visvairāk? 1
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
VIDEO. Deputāti Sprūdi no jaunās partijas “Likums un kārtība”, Varšavas lidostā pieķer par ekskluzīva “Rolex” pulksteņa nedeklarēšanu 39
13 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
VIDEO. Latvijas Pasta vadītājs: “Konfliktsituācijas rodas dēļ rindām pie pasta, darbinieki ir spiesti tās risināt… Ir izaicinājums saglabāt mieru, komunicējot ar klientiem.” 18
19 stundas
EL
Egils Līcītis
Stāsti
“Eiropas miljardus pa galvu, pa kaklu pakaisa baložiem un zvirbuļiem.” Saruna Ādažu novada domes priekšsēdētāju 24
1 diena
AT
Andris Tiļļa
Kokteilis
Latviešu Cepurnieks! Normunds darina cepures no dārgām, reti sastopamām detaļām: rezultāts ir apbrīnojams 8
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Viņš var uzrūkt! Viņam arī ir savs viedoklis un raksturs!” – Samanta Tīna stāsta par savu suni Skarabeju 8
1 diena
LE
LETA
Ziņas
No pirmdienas būs dārgāks alkohols un cigaretes. Cik būtiski celsies cenas? 40
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Skaidrīte, Justs un Skaidra
19 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Krievu estrādes zvaigzne Filips Kirkorovs Latvijas bankai parādā teju vai 2 miljonus eiro: parādu nav atdevis, sākusies tiesa 20
3 dienas
RO
Regīna Olševska
Veselam
Acu infekcijas ir ļoti lipīgas, tās izplatās arī “paliec mājās” apstākļos. Kā neieberzt acīs infekciju? 2
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Latvijā atgriežas pavasara vēstneši cīruļi 1
1 diena
SR
Sandra Ruska
Veselam
Vai tiešām lapu izsvīduma medus vērtīgāks? 1
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Prinča Harija sieva Megana tikusi vaļā no stingrā karaliskās ģimenes tvēriena: sākusi aizrauties ar pārmaiņām izskatā – “kopē” Kimu Kardašjanu 12
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Maģiskās eņģeļu stundas no 27. februāra līdz 5. martam: kādas vēlmes piepildīsies
2 dienas
LA
Latvijas Avīze
Kokteilis
Darba un pūliņu pilna nedēļa, kas, domājams, vainagosies ar panākumiem! Horoskopi no 1. līdz 7. martam
19 stundas