Foto: Shutterstock

Ne dienu bez sīpola – kur noder un kā glabāt 0

Lai gan sīpolam maltītē reti kad atvēlēta galvenā loma, svaigs, cepts, marinēts vai kaltēts, samalts un iekļauts garšvielu maisījumā, tas nonāk mūsu galdā ik dienu. Ja zupa, sautējums, mērce, salāti šķiet pārāk pliekani, nereti izrādās, ka trūkst sīpolu.

Reklāma
Reklāma

Pat maksāšanas līdzeklis

Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija
Saules uzliesmojumu dēļ Zemi pārņēmusi spēcīga magnētiskā vētra. Cik dienu tā plosīsies?
Lasīt citas ziņas

Senajā Ēģiptē sīpolus godāja un pielūdza, lika arī kapenēs, lai tie ar savu stipro smaržu modinātu aizgājēju viņā saulē. Romiešu gladiatori ar tiem ieberzēja ķermeni, ticot, ka vairosies muskuļu spēks. Savukārt viduslaikos ārsti sīpolus ieteica lietot pret galvassāpēm, cērmēm un matu izkrišanu. Reizēm sīpolus pat izmantoja par maksāšanas līdzekli naudas vietā.

100 gramos jeb vienā vidēji lielā sīvajā bumbulī ir 60 kcal, kuras galvenokārt veido ogļhidrāti (ap 90%) un olbaltumvielas (ap 8%). Galvenā vērtība ir sēra savienojumi, kas piešķir specifisko smaržu un veselību veicinošās īpašības. Jo sīvāks šis garšaugs un jo vairāk tas liek raudāt, jo vērtīgāks veselībai. Sīpols ir labs šķiedrvielu, flavonoīdu, C un B6 vitamīna avots, kā arī satur pārējos B grupas vitamīnus, K vitamīnu, daudz mangāna, kālija, hroma, nelielā apjomā arī fosforu, kalciju, dzelzi un sēru.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ir izpētīts, ka, regulāri ēdot sīpolus, par 20% samazinās sirdsslimību risks. Tos iesaka lietot arī osteoporozes profilaksei, lai rosinātu ēstgribu, iekustinātu kūtru zarnu traktu un mazinātu tūsku. Augstā fitoncīdu satura dēļ sīpolus izmanto elpceļu infekciju profilaksei. Savukārt flavonoīdi samazina gremošanas trakta, arī krūšu, prostatas un nieru šūnu audzēju risku, tiem ir pretiekaisuma iedarbība. Sīpolos esošais kālijs piešķir tiem urīndzenošas īpašības un stimulē vielmaiņu šķidruma uzkrāšanās vai aiztures gadījumā. Sīvie bumbuļi uzlabo iekšējo orgānu darbību, pazemina asinsspiedienu, arī holesterīna un cukura līmeni asinīs, stiprina asinsvadu izturību, un tiem piedēvē spēcīgas afrodīzija īpašības.

Kā uzglabāt

* Sīpoli jāuzglabā istabas temperatūrā tumšās telpās ar labu gaisa cirkulāciju. Ieteicams siet virtenes un tās pakarināt, lai piekļūtu gaiss.

* Nedrīkst turēt kopā ar kartupeļiem, jo sīpoli uzsūc šo dārzeņu mitrumu un sāk bojāties.

* Sagriezti sīpoli jāieber maisiņā vai aiztaisāmā kārbā un jāizlieto dienas vai divu laikā, jo vērtīgās vielas tajos noārdās ļoti ātri.

* Nomizotus un sasmalcinātus sīpolus var arī sasaldēt, tomēr tie zaudē daļu aromāta. Saceptus sīpolus vairākas dienas var turēt cieši noslēgtā, bet ne metāla traukā, jo tādā garšaugs var zaudēt krāsu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.