Foto-Matīss Markovskis

Ne tikai pankūkās! 4 ēdienu variācijas, ko pagatavot no kabačiem 0

Aiva Kalve, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Kabaci ieteicams uzturā lietot svaigu, lai gan vairāk esam to pieraduši sacept, apviļātu miltos un olā, sacepumos, pankūkās vai iemarinēt ziemai. Tomēr savienojumā ar lapu salātiem un citiem dārzeņiem sanāk svaigi un garšīgi salāti.

Par vērtīgākajiem tiek uzskatīti tieši mazie kabacīši, kas nepārsniedz 15 cm lielumu. Tos uzturā var lietot ar visu mizu, kurā ir ļoti daudz labu uzturvielu. Lielie kabači jāmizo un jāizņem arī sēklotne. Mazos kabačus var pildīt un sautēt nemizojot. Lai cik neparasti tas šķistu, bet kabaci var izmantot arī desertu un saldo ēdienu pagatavošanai – kūkām, ievārījumiem, kurus savukārt var izmantot dažādos kārtojumos.

Kabaču sacepums franču gaumē

• 400 g nelielu kabaču

• 400 g tomātu

• 3 ēdamkarotes olīveļļas

• 1 ķiploka daiviņa

• 180 g krējuma

• 50 g rīvēta siera

• 2 olas

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Kabačus sagriež ap 2 cm biezās šķēlēs, tomātus – sešās daļās (mazos tomātiņus uz pusēm). Sacepuma veidni ieziež ar nelielu daudzumu olīveļļas un ķiploka daiviņu.

Pannā sakarsē atlikušo olīveļļu, pievieno kabačus un viegli apcep. Liek veidnē, pievieno tomātus, pārkaisa sāli un piparus (var arī citas garšvielas) un apmaisa.

Rīvēto sieru sakuļ ar olām un krējumu. Pārlej dārzeņiem. Veidni liek cepeškrāsnī un 200 °C cep 20–30 minūtes.

Kabaču kēkss

• 250 g rīvēta kabača

• 370 g miltu

• 3 olas

• 400 g pūdercukura

• 250 ml augu eļļas

• 3 tējkarotes cepampulvera

• 2 tējkarotes dabīgā vaniļas cukura

• 2 tējkarotes malta kanēļa

• 2 tējkarotes malta muskatrieksta

• sēkliņu un riekstu maisījums

Pagatavošana:

Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 °C. Lielā bļodā ar mikseri sakuļ olas, līdz tās ir gaisīgas. Iekuļ cukuru, eļļu un vaniļas cukuru. Pēcāk pievieno miltus, cepamo pulveri, kanēli, muskatriekstu. Iecilā sarīvēto kabaci. Uzber sēkliņu un riekstu maisījumu. Cep aptuveni 45 minūtes. Gatavību pārbauda, kēksa vidū iedurot kociņu, – tam jābūt tīram.

Ja kēksu pārgriež horizontāli un vidū iesmērē putukrējumu, kādu ievārījumu, sanāks kūka.

Kabaču džems

• 1 kg nomizota kabača

• 1 kg cukura

• 1 citrona sula

• ingvera sakne (3 cm)

Pagatavošana:

Kabaci nomizo, sagriež kubiciņos, izspiež citrona sulu. Ingvera sakni nomizo un sasmalcina. (Ja visas šīs sastāvdaļas liks virtuves kombainā vai blenderī un sasmalcinās, masa būs viendabīga.) Liek katliņā, pievieno cukuru. Vāra uz vidējas uguns, līdz cukurs izkusis, ik pa laikam apmaisot, tad palielina uguni un strauji visu uzvāra. Pēcāk liesmu samazina un vāra 20–30 minūtes. Liek sterilizētās burkās un uzglabā vēsumā.

Džemam ir mazliet piparīga garša, ko dod ingvera sakne.

Kabaču salāti

• Mazie kabacīši

• Dilles

Mērcei:

• 3 tējkarotes olīveļļas

• 1 tējkarote citrona vai laima sulas

• 1 tējkarote medus

• 1 maza ķiploka daiva

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Kabaci sasmalcina ar dārzeņu mizotāju, veidojot garas sloksnes. Dilles sasmalcina. Liek visu bļodā un aplej ar sagatavoto mērci. Sajauc olīveļļu ar citrona sulu, sasmalcinātu ķiploku un medu. Salātos labi var izjust sāļo un saldo, bet tie ir svaigi. Labi garšos kopā ar ceptu gaļu, būs lieliska piedeva grilētai gaļai.

Salāti jāgatavo īsi pirms pasniegšanas, jo tie ātri atsulojas.

Uzziņai!

Saistītie raksti

• Kabači satur ogļhidrātus, olbaltumvielas, taukus, C, B2 un PP vitamīnu, kā arī minerālvielas: varu, kalciju, magniju un fosforu.

• Kabača mīkstums satur antioksidantus un karotīnu, kas stiprina centrālo nervu sistēmu, bet šajos dārzeņos esošajām šķiedrvielām piemīt organismu attīrošas īpašības.

Padomi:

• Vispiemērotākās garšvielas kabaču ēdieniem ir rozmarīns, timiāns, majorāns, estragons.

• Kabači vislabāk garšo kopā ar tomātiem, sīpoliem, ķiplokiem, burkāniem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Stāda kokus un krūmus, novāc vēlos sakņaugus. Kas darāms dārzā no 19. līdz 25.oktobrim
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
“Šos suņus audzinot, mēs tiem melojam – viņiem ir jātic, ka visi cilvēki ir draugi!”. Kā Latvijā apmāca suņus – terapeitus? 1
2 dienas
LA
Laukos.lv
Laukos
Kur jūs bijāt, kad es biju mazs un man bija jāravē garās biešu vagas? Latvijā radīts pirmais robots, kas izravē nezāles 6
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Dzimtas stāsts un reņģes: kā arhitekte Nora Dakne “restaurēja” vecmāmiņas Kaltenes kūpināto reņģu sacepuma recepti 1
2 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Ko pagatavot no ķirbja: 8 lieliskas receptes
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 soļi: kā pareizi uzlikt un valkāt vienreizlietojamu sejas masku 5
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Labākie garšu eksperti iesaka: 7 izcilas olu ēdienu receptes
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Pirkt vai īrēt mājokli: 3 soļi pirms lēmuma izdarīšanas
4 dienas
LA
LA.LV
Praktiski
Labdarības akcijā sociālajos tīklos publicētie mājdzīvnieku attēli tiks pārvērsti 4000 eiro 1
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Rudens un dārzs: piemērots laiks, lai dārzā vēl iestādītu brīnišķīgos “šo un to”!
5 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ar ingveru pret vīrusiem: 5 izcilas karsto dzērienu receptes ar ogām, garšvielām un piparmētrām
5 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 svarīgas lietas, kas jāzina par jaunajiem ierobežojumiem: kā justies drošībā? 1
5 dienas
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
Kā sportiskais rūdījums palīdzēja pret bandītiem. Dainis Bremze par karjeru un trakajiem 90. gadiem
1 stunda
LE
LETA
Veselam
Reģistrēti 115 jauni Covid-19 gadījumi, bet miruši trīs sasirgušie
35 minūtes
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Smago nepamanīja. Pensionāres Ausmas melnais punkts uz ceļa un dzīvē 2
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Laikapstākļus noteiks plaša ciklona siltais sektors. Cik silts laiks gaidāms?
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Veikta krāpšana lielos apmēros. Atklāj, kādā jomā darbojies shēmā iesaistītais uzņēmums 1
1 stunda
VB
Valdis Bērziņš
Ziņas
Pasaule neiztur Covid-19 pārbaudījumu 1
3 stundas
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Sociālie uzņēmēji nav čīkstētāji par to, cik viss ir slikti. Viņi ir darītāji! 2
4 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Olga Rajecka: “Bērns ir vislielākā laime, kas sievietei vien var būt!”
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
Pēc veikala “Depo” apmeklējuma – uz slimnīcu. Apsardze zvērīgi pārmāca vīrieti bez sejas maskas 97
1 diena
GN
Gints Narogs
Stāsti
Dēla dēļ izvēlas Nīderlandi. Saruna ar bijušo valstvienības hokejistu Jāni Spruktu 3
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Pirmais sniegs šoruden! Soctīklotāji dalās ar ziemīgajiem iespaidiem 1
23 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Ballīte beigusies! Policija “šturmē” kādu nelegālu izklaides vietu Rīgā un to slēdz 24
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Aktrise Rēzija Kalniņa veikusi ģenētisko testu: kāpēc viņa to darīja? 12
3 dienas
LA
LA.LV
Stāsti
VIDEO. Baiba saslima jau martā, pēc grūtas cīņas ar Covid-19 viņa izveseļojās: “Plaušas sāp tā, ka tu raudi…” 16
2 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Stāda kokus un krūmus, novāc vēlos sakņaugus. Kas darāms dārzā no 19. līdz 25.oktobrim
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Samanta Tīna skarbi nokritizē fitnesa skaistuli Jutu Valdmani: kā tāda kaķu vecene! 8
1 diena
LE
LETA
Veselam
Pētījums: roku dezinfekcijas līdzekļi ar etanolu Covid-19 vīrusu iznīcina 15 sekundēs 4
2 dienas
LA
LA.LV
Kokteilis
Atbildība šodien tev var likties visai smaga nasta… Horoskopi 20.oktobrim 2
18 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Pieskaņojies dabas ritmam! Veiksmes kalendārs no 19. līdz 25.oktobrim
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Leonīds un Leonīda
11:30
LE
LETA
Veselam
Reģistrēti 115 jauni Covid-19 gadījumi, bet miruši trīs sasirgušie
11:17
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Magones vīrs Žanis nonāk konfliktā ar ierēdņiem: ” Jums ir nauda? Iedosiet man naudu?”
10:59