Noslēpums. Suņi rej, bet karavāna iet tālāk 0


Ar jaunu sparu uzliesmojusi tā sauktā “Dogo” sāga. Uzņēmums “Tukuma straume” aizvadītajā nedēļā atsāka suņu un kaķu barības ražošanu, jo esot saņēmis neatkarīgas Vācijas laboratorijas “Agrolab Group” analīžu rezultātus, kas apliecinot, ka suņiem un kaķiem kaitīgā karbamīda barībā tomēr neesot.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 10
Lasīt citas ziņas

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šaubīgo produktu analīzes uzticēja pašmāju zinātniskajam institūtam “BIOR”. Tiesa, “BIOR” karbamīda analīžu veikšanai nav akreditēts, tāpēc paraugus pārsūtīja Dānijas valsts veterinārā un pārtikas dienesta laboratorijai. Dāņu speciālisti “Tukuma straumes” ražotajā barībā konstatēja karbamīda jeb urīnvielas klātbūtni lielākā apjomā, nekā tas pieļaujams. Tāpēc PVD augustā lika ražotājam atsaukt no tirdzniecības noteiktas barības partijas. To arī uzņēmums dara, taču turpina ražot jaunas, jo ir pārliecināts par savas produkcijas kvalitāti. Vaicāts, vai uz Vācijas laboratoriju nosūtīti paraugi no tām pašām sērijām, kuras piesārņojuma dēļ PVD lika atsaukt, “Tukuma straumes” vadītājs Aivars Podnieks teic: “Jā!”

Saņēmām arī “Tukuma straumes” lūgto analīžu rezultātus, kurus lūdzām novērtēt arī “BIOR” speciālistiem. Latvijas pētnieki vērš uzmanību, ka vācu laboratorijas “Agrolab Group” izsniegtajos testēšanas pārskatos nav atrodama izsekojamība līdz PVD valsts uzraudzības ietvaros pārbaudītajiem paraugiem (plombas nr. vai cits). Tas nozīmē, ka nav iespējams gūt pierādījumus, ka suņu barības ražotājs analīzēm nosūtījis paraugus tieši no tām pašām partijām, kurās atklāts nevēlamais piesārņojums. Turklāt “BIOR” uzsver: analīžu pārskatos ir skaidri norādīts, ka testēšana nav veikta “Agrolab Group” laboratorijā, bet paraugi pārsūtīti uz apakšlīguma laboratoriju, kura neesot atrodama aktīvo akreditēto laboratoriju sarakstā. Tātad pastāv šaubas par vācu laboratorijas spēju un tiesībām veikt šāda veida analīzes. Turpretī “Tukuma straume” apšauba “BIOR” izvēlētās Dānijas laboratorijas tiesības veikt šādas analīzes. Duelis turpinās.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.