Elīna Pinto
Elīna Pinto
Foto – Timurs Subhankulovs

Cik pavisam kopā Eiropā ir latviešu sestdienas un svētdienas skoliņu, cik deju kolektīvu un koru? 54


Eiropā dzīvo ap 200 – 250 tūkstoši Latvijas piederīgo, un tā ir lielākā daļa no visā pasaulē dzīvojošiem latviešiem, kuru skaits tiek lēsts ap 370 tūkstošiem. Skoliņu skaits Eiropā vien pārsniedz jau septiņus desmitus. Ir krietni pieaudzis māksliniecisko kopu skaits Eiropā, un dalībai nākamajos Dziesmu svētkos ir pieteicies daudz lielāks skaits nekā iepriekš – aptuveni 1100 dziedātāju un dejotāju no Eiropas un vēl 700 no citām pasaules valstīm.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 71
Kokteilis
Skandāls! Josts Kleins no Nīderlandes diskvalificēts no 2024. gada Eirovīzijas
Lasīt citas ziņas

Šogad koriem un deju kopām notiek mākslinieciskās skates – gan klātienē, gan neklātienē –- ar videoierakstiem, kurus nosūta uz Latviju. Koru lietās mēs cieši sastrādājamies ar virsdiriģentiem no Latvijas – tā, piemēram, gan Ivars Cinkuss, gan citi Latvijas izcili diriģenti bieži brauc pie diasporas koriem, lai vadītu meistarklases, strādātu ar mums un sekotu līdzi izaugsmei.

Caur dziesmu mūsu cilvēkiem saikne ar Latviju ir ļoti cieša.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ieskatoties Luksemburgas latviešu asociācijas mājaslapā, var uzzināt, cik rosīga sabiedriskā dzīve tur notiek.

Jā, esmu ļoti lepna par maniem Luksemburgas draugiem un domubiedriem. Jo sabiedriskā dzīve un kopējais pozitīvisma vilnis mūsos ir tik spēcīgs, ka brīžiem ik nedēļu notiek viens vai divi pasākumi, kas saistīti ar Latviju, latvietību, Latvijas vēsturi, nākotnes attīstību. Pie mums viesojies Dailes teātris, Nacionālais teātris, arī Jaunais Rīgas teātris. Lai kur būtu latvietis, viņam teātra mīlēšanas gēns ir ļoti stiprs!

Cilvēki nereti secina, ka to teātra izjūtas dziļumu, ko piedzīvojuši latviešu teātrī, viņi citur neatrod.

Kādos sarīkojumos iepazīstināt ar latviešu tradīcijām, svētkiem?

Eiropas latvieši svin gan lielākus, gan mazākus svētkus, kuros cenšamies parādīt mūsu kultūru un talantus arī cittautiešiem. Simtgades atklāšana nesen tika ieskandināta plašos Latviešu kultūras svētkos Dublinā. Šogad lielākais pasākums būs jūnija otrajā pusē –- Eslingenes Dziesmu dienas, kur tiks pieminēti Eiropā pirmie latviešu Dziesmu svētki, kas pirms 70 gadiem notika Eslingenes bēgļu nometnē. Ar ELA atbalstu ļoti aktīvi šo Dziesmu dienu rīkošanu uzņēmušies Štutgartes latvieši, un pieteikušies ļoti daudzi dalībnieki no Eiropas un arī Amerikas.

Rudenī Stokholmā notiks Ziemeļeiropas latviešu kultūras svētki, kurā būs arī reģionāls kopmēģinājums, gatavojoties Dziesmu svētkiem. Vienlaikus notiks gan Amatu dienas, gan arī citi pasākumi, lai parādītu mūsu tradīcijas un kultūru Stokholmas iedzīvotājiem.

Nākamgad šis cikls turpināsies ar kultūras svētkiem Viduseiropā, kas notiks Nīderlandē. Un vasarā ieradīsimies uz Dziesmu svētkiem šeit, Latvijā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.