Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Shutterstock

Kā pārbauda putekļu sūcējus 0

Pēdējos gados bijuši dažādi mēģinājumi novērtēt putekļu sūcēju kvalitāti. Viens no tiem ir retinājums – rādītājs, cik smagu priekšmetu putekļu sūcējs spēj pacelt ar gaisu un noturēt (mēra milibāros). Vidēji šis rādītājs ir 100, bet sadzīves putekļu sūcējiem nekad nav bijis par 250 milibāriem lielāks retinājums. Otrs parametrs – gaisa plūsmas ātrums: cik litrus gaisa sekundē turbīna var izpūst.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Pēteris Lācis skaidro, ka abiem cipariem praksē ir maza nozīme. Retinājuma rādītājs atspoguļo maksimālo celtspēju, nevis putekļu savākšanas efektivitāti, savukārt gaisa plūsmas ātrumu pārbauda bez filtriem un putekļiem – tie ir ideāli apstākļi, kādu praksē nav. Tāpēc ir izdota nākamā EK regula un noteikts trešais tehniskais parametrs – elektroierīces sūkšanas jauda, ko aprēķina pēc sarežģītām formulām. Šo jaudu mēra, putekļu sūcēju aprīkojot ar lokano šļūteni un cietajām sūkšanas caurulēm, bet bez uzgaļa. Mērījumi nekādi nespēj atbildēt uz jautājumu, cik efektīvs būs uzgalis. Tāpēc aktuāls ir jautājums, kuru mērījumu ņemt vērā, izvēloties konkrētu modeli. “Electrolux” mazās sadzīves tehnikas menedžeris Baltijas valstīs Laurins Skruibis iesaka rūpīgi izpētīt energomarķējumu.

Īpašs marķējums tieši putekļu sūcējiem

Putekļu sūcējiem energomarķējums papildināts ar vairākiem nozīmīgiem rādījumiem, kas ļauj spriest par konkrētās ierīces sūkšanas kvalitāti. Šos rādījumus katrs ražotājs izmēra izstrādes procesā, bet energomarķējumā norādāmo informāciju nosaka neatkarīgās kontroles institūcijas, kuru rīcībā nonāk visi jaunie modeļi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Energomarķējumā var atrast informāciju ne tikai par kvalitātes un enerģijas klasi, bet arī putekļu sūcēja efektivitāti, maksimālo trokšņu līmeni darbības laikā, kā arī ierīces izplūdes gaisa kvalitāti, kas ir nozīmīgs rādītājs alerģiskiem cilvēkiem. To, kā pareizi lasīt energomarķējumu, skaidro “Karcher” speciālists Pēteris Lācis.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.