Foto – Shutterstock

Normas kā citiem 0

Pasaules Veselības organizācija 2003. gadā noteica, ka cilvēkam dienā ar uzturu nevajadzētu uzņemt vairāk par 1% transtaukskābes no dienā uzņemtās enerģētiskās vērtības. MK noteikumu projekts paredz maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos līdz 2 g uz 100 g kopējā tauku daudzuma. Maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3%, nedrīkst pārsniegt 10 g uz 100 g kopējā tauku daudzuma.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Krievija izsludinājusi Ukrainas prezidentu Zelenski meklēšanā. Uz kāda pamata tas noticis? 87
Lasīt citas ziņas

Maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir no 3% līdz 20%, nedrīkst pārsniegt 4 g uz 100 g kopējā tauku daudzuma. Noteikumu projekts paredz spēkā stāšanos 2016. gada 1. janvārī, tomēr nav panākta vienošanās par pārejas laiku. Veselības ministrija to vēlas viena gada, Zemkopības ministrija – trīs gadu garumā. Ministrijām ir uzdots par to vienoties.

Patlaban vien trīs ES dalībvalstis – Dānija, Austrija un Ungārija – ir noteikušas maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos. Eiropas reģionā ierobežojumi ir noteikti arī Šveicē, Islandē un Norvēģijā. Visās šajās valstīs maksimālais pieļaujamais transtaukskābju daudzums ir noteikts 2 grami (g) uz 100 g no kopējā tauku daudzuma. Piemēram, Dānijā transtaukskābes sekmīgi samazināja arī ātrās ēdināšanas restorānos nopērkamajiem pārtikas produktiem. Nevienā no dalībvalstīm, kas ierobežoja transtaukskābju izmantošanu, pārejas periodu nenoteica ilgāku par vienu gadu.

Viedoklis

CITI ŠOBRĪD LASA

LPUF padomes priekšsēdētājas Ināra Šure: “Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija, apzinoties nepieciešamību piedāvāt patērētājiem tikai augstas kvalitātes produktus, atbalsta Veselības ministrijas iniciatīvu ierobežot cilvēka veselībai neieteicamo rūpnieciski ražoto transtaukskābju daudzumu produktos, tomēr ir jābūt saprātīgai pārejai. Par visiem noteikumiem mēs ar Veselības ministriju esam vienojušies, patlaban ir svarīgi vienoties par pārejas periodu, kas ir pietiekami garš, lai ražotāji spētu pielāgot ražošanas procesus, kas nav viegls un ātrs uzdevums.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.