Foto LETA un ekrānšāviņi. Kolāža – la.lv

Noslēpums. Kurš maksāja Amerikam 20% 12


Pagājušajā nedēļā portālā Rus.Lsm.lv žurnālists Sergejs Pavlovs publicējis rakstu, kas atklāj interesantas detaļas saistībā ar Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka Andra Amerika blakusdarbu – dalību ātro kredītu biznesā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Lasīt citas ziņas

Joprojām ir daudz apslēptā, kā Latvijas esošie un bijušie politiķi silda rokas pie ātrajiem kredītiem, tomēr maza sprauga aiz šā noslēpumu plīvura pavērusies. Atsaucoties uz Eiropas pētnieciskās žurnālistikas organizācijas EIC.NETWORK rīcībā nonākušajiem “Maltas failiem”, lsm.lv raksta, ka Eiropā lielāko ātro kredītu kompāniju “4finance”, kuru 2008. gadā nodibināja četri bijušie Latvijas studenti, jau 2009. gada beigās kontrolēja ekspremjeram Andrim Šķēlem tuvas personas, kā arī skandalozi pazīstamais biznesmenis Māris Martinsons. Ārzonu kompāniju Belizā un Maltā izmantošana ļāva viņiem palikt ēnā un “optimizēt” nodokļus.

Savukārt stāsts par Rīgas vicemēru Andri Ameriku ir šāds. Kā zināms, viņš aizdevis naudu “4finance” – vispirms aizdevumu veidā, bet vēlāk pērkot kompānijas obligācijas, kas redzams arī viņa amatpersonas deklarācijā. “Pirmo reizi viņš aizdeva kompānijai 500 tūkstošus eiro 2010. gadā, bet 2011. gadā saņēma atpakaļ visu summu, kā arī netipiski dāsnus procentus – 81,8 tūkstošus latu (apmēram 114 tūkstošus eiro). Aizdevuma ienesīgums bija nedaudz vairāk nekā 20% gadā,” raksta lsm.lv un vaicā: “Kurš tad īsti maksāja Amerikam?” Kāpēc viņš aizdeva (un saņēma procentus) nevis tieši Latvijas kompānijai “4finance”, bet pa apkārtceļu – caur Belizas ārzonas firmu “Prosperity Financing Limited”? Tagad žurnālistiem izdevies noteikt, ka “Prosperity Financing Limited” bija saistīta ar biznesmeni M. Martinsonu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lsm.lv atgādina, ka M. Martinsonam piederošā būvfirma “Moduls-Riga” regulāri uzvarēja Rīgas domes (sevišķi Īpašuma departamenta) konkursos. Kad žurnālisti 2013. gadā Amerikam vaicājuši, kādas ir viņa attiecības ar Martinsonu, viņš atbildējis – nekādu. “Vai var nebūt attiecību ar kādu, ja šis kāds no tevis aizņemas un maksā tev procentus?” jautā lsm.lv žurnālists. Kad šis jautājums uzdots Amerikam tagad, viņa palīgs Mareks Gailītis atbildējis: “Šo lietu izskatīja tiesībsargājošās institūcijas, un nekādu problēmu tur nebija.” Pēc tam Gailītis pieļāvis arī šādu variantu: Ameriks taču varēja arī nezināt, kam pieder ārzonas kompānija, kas viņam samaksāja 114 tūkstošus eiro…

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.