XXV Starptautiskie Siguldas opermūzikas svētki 8

28. – 31. jūlijā Siguldas pilsdrupu estrādē

Reklāma
Reklāma

Programmā:

7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

• 28. jūlijā 19.00 Svētku ieskaņas koncerts

29. jūlijā

15.00 Jauno talantu koncerts

21.00 pirmo reizi Latvijā – Džuzepes Verdi operas “Falstafs” brīvdabas oriģināliestudējums ar Pjēru Īvu Privo (Francija) titullomā un Maiju Kovaļevsku (Latvija) vienā no galvenajām lomām

30. jūlijā

CITI ŠOBRĪD LASA

13.00 Garīgās mūzikas koncerts Siguldas luterāņu baznīcā

18.00 Galā koncerts ar Olgas Peretjatko (Krievija, Vācija) piedalīšanos.

Biļešu cena 20 – 50 eiro, ar Siguldas iedzīvotāja ID karti – 10% atlaide.

Viedokļi 

Gunda Vaivode, “Latvijas Radio 3” programmas “Klasika” direktore: 25 gadi opermūzikas festivālam nav maz – par to vislielākā cieņa Dainim Kalnam, kurš ar nelielu organizētāju grupu to kopis un attīstījis un saviem apstākļiem panācis labu rezultātu.

Prieks, ka festivāls reizēm parāda ko tādu, kas pie mums vēl nav iestudēts un pat pasaulē reti spēlēts. Man ļoti labā atmiņā Vinčenco Bellīni “Somnambula” ar brīnišķīgo kostarikāņu soprānu Irīdi Martinesu. Šogad pirmo reizi Latvijā izskanēs komiskā opera “Falstafs” – pavisam cits Džuzepe Verdi, kādu esam paraduši dzirdēt.

Apbrīnas vērta ir Daiņa Kalna unikālā spēja uzaicināt pasaules mēroga zvaigznes – Siguldā dziedājusi Anna Ņetrebko, Marselo Alvaress u. c. – un parādīt arī jaunos mūziķus, piemēram, Dināru Rudāni pirmo reizi dzirdēju tieši šeit – Nakts karalienes ārijā “Burvju flautā”.

Festivālam vajadzētu saglabāt savu kompakto apjomu ar vienu operas iestudējumu un koncertiem, svarīgākais, lai tas ir pēc iespējas kvalitatīvāks. Labi, ka svētki apaug ar pasākumiem arī citos mākslas žanros un vide top arvien sakoptāka un pielāgotāka koncertu un festivāla vajadzībām. Varētu vēlēt lielāku komandu, kurā notiek radošas diskusijas, kādiem būt svētkiem, gribētos redzēt arī kādu jaunu diriģentu.

Reklāma
Reklāma

Līga Sausiņa, Siguldas novada domes priekšsēdētāja vietniece: Opermūzikas svētku veiksmei ir trīs saskaitāmie: tik drosmīgs un uzņēmīgs cilvēks kā Dainis Kalns, kas spējis tos radīt un ilgus gadus noturēt, Siguldas pilsdrupu estrādes unikālā vide, kas rada īpašu akustiku, un pēdējos gados rīkotāja veiksmīgā sadarbība ar pašvaldību. Pati vienmēr esmu apbrīnojusi Daiņa Kalna kompetenci opermūzikas jomā.

Siguldiešus svētki pamazām pieradinājuši pie operas, īpaši iecienīts ir Galā koncerts, daudzi apmeklē papildu piedāvājumu pils dārzā.

Eiropas kultūras galvaspilsētas gada pieredze parādīja – ja svētkus rīko pašvaldība, tie izmaksā daudz vairāk, tāpēc palikām pie vecā modeļa, kad D. Kalns ir pasākuma organizators, mēs – atbalstītāji. Siguldas dome līdzfinansē svētkus, atzīstot to unikalitāti ne tikai Latvijas, bet arī plašākā mērogā. Šogad festivāla mākslinieciskajiem procesiem esam piešķīruši 46 tūkstošu eiro dotāciju un ap 17 tūkstošiem eiro – tehniskajām lietām un papildu piedāvājumam. Lai gan Dainis uzsver, ka Dievs operu mīl, tāpēc lielākoties paveicies iztikt bez lietus, šogad daļu no skatītāju vietām nodrošināsim ar jumtu. Domājam arī par pastāvīgu jumta seguma konstrukciju, taču tai vispirms nepieciešama speciālistu izpēte un vizualizācija.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.