Alūksnes Jaunajā pilī atrodas arī entuziasta Alda Vernera veidotais dabas muzejs ”Vides labirints” ar unikālu tumsā spīdošo akmeņu kolekciju no visas pasaules. Foto – Shutterstock

Smiltenes maize, sidrs un bērzu sula 0


No Alūksnes pa Veclaicenes šoseju dodoties uz Rīgu, nonākam Smiltenes novadā, kur kafejnīca “Kukaburra” (Launkalnes pag.) piedāvā maizes muzeja apmeklējumu. Divreiz nedēļā – sestdienās un svētdienās – ap pusdienlaiku var vērot, kā muzeja saimnieks Jānis Krieķis cep rudzu maizi – mīca mīklu, veido kukulīšus un uz lizes iešauj tos ar malku kurināmā maizes krāsnī. Kamēr maizīte cepas, kafejnīcā var ieturēt maltīti un aplūkot saimnieka izveidoto 19., 20. gs. latviešu sētas etnogrāfisko priekšmetu kolekciju, tostarp mēbeles, lauksaimniecības darbarīkus, virtuves piederumus, apģērbu, apavus, rokdarbus un citas lietas. Izcepto maizes kukulīti iespējams iegādāties līdzņemšanai. Maizes muzeja apskate iespējama tikai vasaras sezonā no maija līdz septembrim, bet – bez maksas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Kokteilis
Zviedrijas policija atklāj, par ko tiks izvirzītas apsūdzības no Eirovīzijas diskvalificētajam Nīderlandes māksliniekam 33
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 92
Lasīt citas ziņas

Labanovsku ģimene Brantu pagasta “Kainaižos” daudzu gadu laikā izstrādājusi jaunas receptes, lai bērzu sulas, dzirkstošas un svaigas, saglabātu iespējami ilgāk.

– Šobrīd ražojam bērzu sulas ar piecām garšām – piparmētru, upeņu pumpuru, citronu, apelsīnu, karkadē un krustnagliņu. Pie mums var nobaudīt unikālo bērzu sulas sīrupu, kura iegūšana ir laikietilpīgs darbs. Degustācijā labprāt pastāstīsim par ražošanas procesu ar video projekcijām un bildēm no pavasara sulas tecināšanas, dosim nogaršot gan svaigas bērzu sulas, gan dzirkstošas ar dažādām garšām. Visu uzņēmumā “Birzī” gatavoto produkciju varēs arī iegādāties, – sola saimnieki.

CITI ŠOBRĪD LASA

Smiltenē bijušā spirta brūža (tagad viesnīcas “Park Hotel Brūzis”) pagrabos top Latvijas lauku sidrs un vasaras ogu vīns, kas brūvēts no vietējām mellenēm, aronijām, brūklenēm un upenēm, izmantojot sarkanvīna pagatavošanas metodi – raudzējot ogas uz to miziņām. Sidrs raudzēts lēnām zemā temperatūrā, bet vīns nogatavināts gan ozolkoka mucās, gan uz grauzdētām Latvijas ozola skaidām. Ceļotājiem tiek piedāvātas ekskursijas pa brūža pagrabiem ar vīna un sidra degustāciju, garda maltīte, atpūta labiekārtotos numuriņos un Smiltenes iepazīšana gida pavadībā. Tas varētu būt saistoši, ja esat nolēmuši apmeklēt pilsētas svētkus 15. – 17. jūlijā.

Ja nav iznācis uz svētkiem uzcirsties, to vēl var paspēt šūšanas salonā “Iveta”, kur top neparasta piegriezuma tērpu kolekcijas no linu auduma, un tās jau iemantojušas lielu atzinību ārzemēs. Ģimenes šurp var doties, lai piegrieztu audumu ar īstām, senām skrodera šķērēm, sašūtu dāvanu maisiņu ar veco “Singer” šujmašīnu, apgleznotu to un izgludinātu ar oriģinālu, vecu ogļu pletīzeri. Lielākas grupas saimniece lūdz nepieteikties – vienkārši nebūs vietas.

Noslēpumainās kaņepes

Saimniecības “Adzelvieši” (Burtnieku nov.) laukos lielā platībā audzē kaņepes, no kuru sēklām ražo kaņepju sviestu, bet tā nav vienīgā vērtība. Šīm mājām ir sena vēsture.

– Rakstos “Adzelvieši” minēti jau 1542. gadā. Vairākas ēkas ir saglabājušās kopš seniem laikiem, tās piesaista tūristu uzmanību, daudzviet sētā ir izstādīti sendienu saimniecības priekšmeti un darbarīki, klētī apskatāmi seni kaņepju apstrādes instrumenti, – teic saimnieks, aicinot ceļotājus piedalīties kaņepju aizdara degustācijā, miestiņa miežu iesala malšanā un ieskatīties Dainu tēva kaņepju atvilktnītē, papildinādams darbošanos ar aizraujošu stāstu par pārtikas kaņepju audzēšanu un pārstrādi. Ekskursijas laikā ir iespēja pašiem gatavot kaņepju sviestu ar senajiem darbarīkiem un izmēģināt, kā taisīt saldējumu.

Violetie lavandu lauki

Gastronomiskais ceļojums pa Vidzemi tikpat kā galā, bet neba nu viss prieks tikai vēderam. Lai atveldzētu dvēseli, vasaras vidū jāiegriežas “Mazķītās” (Limbažu nov., Umurgas pag.), kur kā jūra zied plašie lavandu lauki, kas lieliski piemēroti fotosesijām. Te ir pilnīga smaržas un miera osta. Kāziniekiem uzņēmums “Lillas lavender” piedāvā izbaudīt mirkļus pirms viesībām uz burvīgas terases aromātiskā lavandu lauka malā ar lavandu limonādi, cepumiem vai pašu sarūpētiem labumiem un unikālu fonu kāzu bildēm – lavandu lauku teju līdz apvārsnim.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.