Žoržs Siksna
Žoržs Siksna
Foto – Karīna Miezāja

Šo, lūdzu, pasakiet vēlreiz un skaļāk – man joprojām ir paziņas, kuri skumst par padomju laika Latviju. Tagad lauki esot izputināti. 11


Padomju laiki ir jāaizmirst, nevajag par tiem sapņot. Tas ir tas pats, ja es tagad gribētu lēkāt pa skatuvi tāpat kā 20 gadu vecumā – tas būtu smieklīgi un skumji, nepieņemami gan man, gan skatītājiem. Jātiek ārā no tiem padomju laikiem. Man tad bija laime tikt arī mazliet ārpus Padomju Savienības un salīdzināt piebāzto, nolaisto Maskavu ar jebkuru sakārtotu, glītu Skandināvijas vai Vācijas pilsētu, vai arī Tokiju Japānā, kur daudz vairāk iedzīvotāju nekā Maskavā un valda kārtība. Man patīk sakoptība, un tagad, braucot pa Zemgali, redzu: lauki sakārtoti, nav sliktāk kā Rietumos. Es varu runāt kā laucinieks. Jā, pats bērnībā dzīvoju Tērvetē, bagātā kolhozā, tur bija kārtīgi lauki, jo bija enerģisks priekšnieks, lika tos uzart līdz pašai maliņai un visu kārtīgi apsaimniekoja. Bet turpat pāri ceļam bija sovhozs, kur viss bija nolaists. Tagad tā vairs nav. Ir gan cita lieta, ka sāk pietrūkt zemes un tā ir ļoti dārga – esmu runājis ar pazīstamiem zemniekiem Elejas pusē. Nesen nobraucām pa manām bērnības vietām – jā, pašā Leišmalē ir mazliet skumjāk, bet mans skolasbiedrs tur nopircis zemi, tagad viņam gan nav tā pie mājas, jābrauc 20 līdz 30 kilometru, taču viss ir sakopts, un viņi var pelnīt. Man vienmēr ir liels prieks par latviešu zemniekiem, kuri prot pelnīt ar lauksaimniecību. Tāpat kā mans skolasbiedrs Valters Bruss – biju aizgājis uz viņa restorānu Tērvetē: ekstra līmenis, tāda nav pat visur Rīgā.

Reklāma
Reklāma

Ko jūs sev vēlētos dzimšanas dienā?

Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
VIDEO. Eirovīzijas uzvarētājs Nemo pāris minūtes pēc triumfa saplēš savu stikla mikrofonu 2
Kokteilis
FOTO. Latviešu slavenības, kas beidzamā gada laikā kļuvušas par daudzbērnu māmiņām: kas jauns viņu dzīvēs?
Lasīt citas ziņas

Veselību – tas jau skan ļoti labi vienmēr. Māksliniekam vienmēr gribas arī labus koncertus, bet tie iespējami, ja ir jaunas, skaistas dziesmas. Tāpēc gribētos satikt kādu jaunu komponistu, kurš var uzrakstīt ko skaistu. Tiešām, šī Eirovīzija deva cerību, ka vēl joprojām pasaulē ir komponisti, kas var uzrakstīt ļoti skaistas melodijas. Ka šāda mūzika vēl nav zudusi, ka ir pieprasījums pēc tās.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.