Lauderu sovhoza ražošanas piemineklis – mehāniskās darbnīcas – tagad kalpo Rasimenokiem. Pie sienas nav pielīmētas pusplikas skaistules, bet mantojums vēl no kolhoza “Zaveti Ļeņina” laikiem. Ja nezina, kā kaut ko paveikt celtniecībā vai traktoru remontā, tad saka: “Poidjom k Kuļibinu!”* Jānis Kairišs (attēlā) ir viens no tiem, uz kuriem pratība laukos turas. Foto – Ivars Bušmanis

Jaunu darba vietu radīt neatmaksājas 20

Zilupes novada zemnieku saimniecībā “Akmeņlauki” tās īpašnieks agronoms Boriss Veļičko nodarbina 22 cilvēkus. Pašlaik apstrādā ap 1500 hektāriem. Atalgojuma apmērs saimniecībā atkarīgs no sezonas un darba slodzes. Bet “uz rokas” vairāk par minimālo algu neviens nesaņem. Boriss Veļičko atzīst, ka varētu maksāt vairāk, ja vien nebūtu jāmaksā pārmērīgi lieli darbaspēka nodokļi. “Minimālo algu šogad paceļot par 10 eiro, darba ņēmējam “uz rokas” ir vien par pāris eiro vairāk, nekā viņš bija saņēmis līdz šim. Par katru eiro, ko maksāju darba ņēmējam, gandrīz tikpat daudz man jāsamaksā valstij nodokļos,” viņšstāsta, “tāpēc teikšu atklāti – pašlaik palielināt darba vietu skaitu man nav izdevīgi. Drīzāk jāgudro, kā to samazināt.”

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
RAKSTA REDAKTORS
Mobilo telefonu rēķini šovasar palielināsies. Izmaiņas jutīs gan LMT, gan Tele2 klienti
Kokteilis
FOTO. Tuvojas ceriņu laiks! Esi uzmanīgs – neatnes ar tiem mājās nabadzību un raizes
Lasīt citas ziņas

“Esmu izrēķinājis, ka pašlaik viena darba vieta man izmaksā vairākus simt tūkstošus eiro. Jauns traktors man maksā 200 000 līdz 250 000 eiro. Lai ar to varētu uzart un apsēt laukus, vajag vēl 150 000 eiro. Ražas novākšanas kombains vēl 250 000 eiro. Man tādu ir trīs. Tikko pārbūvētā un atjaunotā graudu kalte izmaksāja pusotru miljonu eiro. Tai cenai, par kādu esmu nopircis, piemēram, traktoru, pēc 8 līdz 10 gadu ilgas ekspluatācijas summa dubultojas. Izdevumiem jāpieskaita klāt algas strādniekiem, degviela, smērvielas, rezerves detaļas, remonts, nodokļi. Iznākumā man vispirms krietni jāapdomā, vai atmaksājas izveidot papildus kādu jaunu darba vietu,” teic lielsaimnieks. Tā gan var rēķināt lauksaimniecības paplašināšanas izmaksas, nevis individuālā komersanta vai “mazcenas” SIA izveidošanas cenu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.