Darījums. Darījums, kas nenotika 8

Aizvadītās nedēļas, varbūt pat gada, lielākais darījums bija tas, kurš nenotika. Valdība lēma neapvienot abus valstij 51% apmērā piederošos telekomunikāciju uzņēmumus – 468 miljonu vērto “Lattelecom” un 338 miljonu vērto LMT – un neveidot miljardu vērtu monopoluzņēmumu.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 68
Krievijas diktators Putins ir gatavs veikt nelielu militāru operāciju pret kādu no Baltijas valstīm
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

Kaut arī šis lēmums ir politisks, nevis diskusijās uz ekonomiskiem un tehnoloģiskiem argumentiem balstīts, nekāda traģēdija nav notikusi. “Arī šāds scenārijs (..) ir tikpat dzīvotspējīgs kā apvienošanās,” pauda Privatizācijas aģentūras vadītājs Vladimirs Loginovs. Arī apvienošanās advokāts SIA “Lattelecom” valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis apliecināja, ka “turpinās iesākto darbu kā uz izaugsmi vērsts tehnoloģiju uzņēmums”.

Neticami ir “Telia” draudi pārdot savas kapitāldaļas. Šādi jau draudēts pirms diviem gadiem, un nekas nesekoja. Kāpēc lai pārdotu vistiņas, kurās neko neieguldot, katru gadu var saņemt zelta oliņas – kādus 25 miljonus? Arī “Telia” apgalvojums, ka tad neinvestēs 5G tīklā, neiztur kritiku – līdz šim “Telia” tikai izņēmusi peļņu, nevis ieguldījusi, piemēram, 4G tīklā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bīstamākais ir “Telia” viceprezidenta Roberta Andersona “LA” paustais uzskats, ka, “lai turpinātu strādāt kā līdz šim, jāveic izmaiņas “LMT” vadības līmenī,” jo Juris Binde “nevēlas apvienoties un netic, ka tas būtu labākais risinājums”. Pirmkārt, tas ir neloģisks. Jo līdz šim LMT ir pierādījis, ka spēj palielināt apgrozījumu un apsteigt “Lattelecom”. Otrkārt, Latvijā ir vairāk mobilā tīkla abonentu (131 uz 100 iedzīvotājiem) nekā Zviedrijā (127). Latvijā mobilo datu patēriņš uz vienu SIM karti ir lielāks – 5 GB (LMT tīklā vidēji 10 GB) pret 4,38 GB “Telia” dzimtenē. Treškārt, Andersona ierosinājums atlaist Bindi (kurš nebalsoja) drīzāk jāattiecina uz Nacionālās apvienības ministriem Gerhardu, Melbārdi un Rasnaču, kuri balsoja pret apvienošanos, jo, pēc Andersona vārdiem, valdības lēmums “ir kaitniecisks gan LMT, gan “Lattelecom”, kā arī Latvijas sabiedrībai un ekonomikai kopumā”. Tas gan ir nepieļaujami draudzīgas kaimiņvalsts biznesa partnerim.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.