Foto – LETA, ekrānšāviņš no LTV, kolāža, la.lv

Noslēpums. Godmanis: es neesmu ņēmis 8

VDK Zinātniskās izpētes komisija lūdz sabiedrības palīdzību: varbūt kādai personai ir zināms, kur atrodas no tiesas arhīva izņemtā tā sauktā Godmaņa čekas lieta? Pagājušonedēļ Rīgas rajona tiesas Jūrmalas tiesu nams bija spiests atzīt, ka tā arhīvā vairs nav pieejama Ivara Godmaņa sadarbības ar Valsts Drošības komiteju fakta konstatēšanas lieta. Nav un viss. Izkūpējusi gaisā.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Vai esi pārliecināts, ka tavā noīrētajā miteklītī nav slēptās kameras? Lūk, kā pārbaudīt!
Lasīt citas ziņas

VDK pētnieku uzmanību 20 gadus senā lieta piesaistīja pēc “Latvijas Avīzes” raksta “Godmanis: “Bija tiesas process. Mani attaisnoja””, kurā jurists un kādreizējais parlamenta deputāts Linards Muciņš atjaunotās Latvijas pirmo premjeru Godmani sauc par VDK aģentu. Pētnieki gribēja veikt papildu izpēti, taču konstatēja, ka dokumenti izgaisuši. Sabiedrības spiediena dēļ Jūrmalas tiesa nu sākusi iekšējo pārbaudi, lai noskaidrotu, kopš kura laika lieta vairs nav atrodama tiesas arhīvā.

Likumā par arhīvu skaidri un gaiši ierakstīts, ka katrai institūcijai, un tiesa par tādu ir uzskatāma, ir pienākums veikt sava arhīva pārvaldību un arhīva uzziņas sistēmas uzturēšanu. Tajā skaitā arī iznīcināšanai paredzētos dokumentus saskaņot ar Latvijas Nacionālo arhīvu. Iznīcināt VDK lietas ir aizliegts ar likumu. Ja tas ir darīts, tam, kurš deva šādu rīkojumu, būtu jāstājas tiesas priekšā un jāatbild.

CITI ŠOBRĪD LASA

Interesanti, kādu ceļu gājušas pārējo sadarbībā ar čeku aizdomās turamo lietas. Tādu ir ne mazums. Vēsturnieks Jānis Taurēns saskaitījis, ka presē tādā vai citādā veidā pieminētas apmēram 60 personas, par kuru sadarbību ar VDK bijusi informācija Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā. Bez Godmaņa aizdomu ēna kritusi arī pār Arvīdu Ulmi, Juri Celmiņu, Edvīnu Inkēnu, Aivaru Gunti Kreitusu, Andreju Siliņu, Henriku Danusēviču u. c.

Varbūt vērts izsludināt atlīdzību atradējam? Ja nu kādai tiesas apkopējai paveiksies atrast mapīti, aizkritušu aiz galda vai kāda skapja…

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.