Tālavs Jundzis
Tālavs Jundzis
Foto – Valdis Semjonovs

Jo karstāk iedegas ugunis kauju laukos, jo vairāk uzkarsējas diskusijas krievu propagandas kanālos. Uz priekšu, uz Kijevu! – sauc “vanagi”, kurus oficiālās personas tikai maķenīt kušina. Sak, ne jau ar krievu armiju, bet ar Donbasa ogļraču un traktoristu militāro spēku atbrīvos Ukrainu no banderoviešiem. 25

Tāpat skan – uz priekšu, uz Baltiju!, un katrreiz mierina, ka tas taču nav varas aprindu viedoklis. Būtiska atšķirība – ka esam NATO valstis. Eksperti atzīst, ka Baltijas aizsardzība ir NATO pastāvēšanas jautājums. Kas ir NATO? 75% militārā spēka vienai Amerikai un attiecīgi arī izdevumu nasta…

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Lasīt citas ziņas

… un tādā veidā “novecojusies” organizācija Mr. Trampa skatījumā.

“Novecojusies” attiecībā uz flangiem. Militārā ziņā ASV iet pasaulei pa priekšu, bruņojumam paredzēts vēl vairāk līdzekļu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Apdraudējums arī pieaug. Ja krievu hakeri jaucas ASV prezidenta vēlēšanu gaitā, ja Kremlis nesaņem asu nosodījumu par agresijas eskalāciju Ukrainā, ja Maskava neatzīst vainu ne Malaizijas lidmašīnas notriekšanā, ne nule atklātajā, ka varas orgānu aģenti diriģējuši valsts apvērsuma mēģinājumu Melnkalnē, tad kā to vispār ietekmēt? Tāda rīcība atgādina dūšīga puisieša plosīšanos pa zaļumballi, kur pieklājīgie sakož zobus par huligāna izdarībām, bet līdz kādai robežai tās ciest?

Tāda atļaušanās nav demokrātiskas, bet totalitāras valsts piemērs. Impērija tā sevi stiprina, ka meklē ienaidnieku, tiecas pēc iekšējā atbalsta tālākai robežu pārnešanai. Citām valstīm šādas metodes ir negaidītas un neierastas. Bet apskatīsim ekonomiku. ASV ir 25% no pasaules IKP, Eirosavienībai ap 15%, Krievijai – 1,67%. Lai izvērstu globālus militārus konfliktus, dārgi jāmaksā. Kremlis nevar nesaprast, ka, pēc ekonomiskajiem rādītājiem, nespēj karot un gūt virsroku ar parastajiem ieročiem.

Tagad ir “hibrīdkari”, citas karošanas metodes, nevis ar šaušanu.

Krievijai šīs metodes ir stiprā puse, kam naudu nežēlo. Lai celtu ietekmi, izmanto visus līdzekļus. Esam pieredzējuši melošanu padomju laikā, un propagandas metodes ir iestudētas, atstrādātas un ar lielu iedarbības spēku. Mūsdienās – jo profesionālākas. Tiesa gan, aģitācijas darbs ir pamanīts. Tam mēģina pretdarboties. Ļoti labi, ka Latvijā ir Sārta kunga vadītais NATO izcilības centrs. Tā ir mūsu civilā aizsardzība, kas nodarbojas ar atindēšanu no melu plūsmām, kā kādreiz gāzmaskas līdzēja pret indīgu gāzu uzbrukumu.

Jūtams, ka informācijas lauka demolēšana tomēr rit pilnā sparā. Ar falšām ziņām, ar Kremļa TV kanālu izplešanos pa pasauli.

Ikkatri centieni cīņā ar uzmācīgu propagandu ir atbalstāmi, bet viens labs palīgs ir laiks. Kādā brīdī publika melus pārstāj uztvert “par pilnu rubli”. Gribu ticēt, ka arī Krievijā šis ierocis notrulināsies un nebūs tik efektīvs plašu masu ietekmēšanā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.