Foto – LETA

Tikšot kliedēti mīti 5


Ministru kabineta sēdē IZM ierēdņi rādīja tabulu, kāda izskatītos publiskotā informācija par skolotāju algām, ja tās publicētu nevis saskaņā ar sākotnējo ieceri: vārds, uzvārds un izmaksātais atalgojums, bet saskaņā ar LIZDA ieteikumiem: bez vārda un uzvārda, bet ar skaidrojumu, par ko alga saņemta – nostrādāto stundu skaits, piemaksas utt. Tabula bija tik sarežģīta, ka no tās bija grūti ko saprast. Kaut no šiem datiem būtu iespējams izveidot arī vienkāršāku un uzskatāmāku tabulu, IZM taktika nostrādāja un ministri atzina: algas jāpublisko ar vārdiem un uzvārdiem, citādi nekas nebūs saprotams. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ieteica IZM labāk kārtīgi beidzot saskaitīt, cik tad Latvijas skolās ir skolēnu, nevis veidot šādu tabulu, “no kuras neviens normāls cilvēks neko nevar saprast”. Veselības ministrs Guntis Belēvičs piebilda: ja klausīšoties LIZDA ieteikumos, tad mērķi – caurspīdību skolotāju algu izmaksā – nevarēšot sasniegt. “Jāpublicē ne tikai ar vārdiem un uzvārdiem, bet jāpieliek klāt arī informācija par to, cik bērnu ir skolā, kur šis skolotājs strādā. Tā tiks kliedēti mīti par skolotāju algām,” teica G. Belēvičs.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

Diskusiju laikā valdībā atklājās, ka IZM pati īsti nezina, cik tad skolotāji šobrīd pelna. Valdībā demonstrētajā tabulā tika izmantoti tādu skolu dati, kuras piedalās jaunā algu modeļa aprobācijā. Bez aprobācijas ministrijai šādu datu nemaz nebūtu, apgalvoja IZM valsts sekretāre Sanda Liepiņa.

Ierēdņu algas jau publicē

Patlaban saskaņā ar normatīvajiem aktiem obligāti ir publicējamas visu ierēdņu, kā arī valsts un pašvaldību amatpersonu algas. To kopš 2010. gada paredz Valsts pārvaldes iekārtas likuma 92. pants, kurā teikts: iestādes amatpersonām izmaksāto atalgojumu katru mēnesi publicē iestādes mājaslapā internetā, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un izmaksātā atalgojuma summu, ja likums nenosaka citādi. Ministru kabineta noteikumi paredz sīkāk, kā tieši publicēšana notiek. Prakse liecina, ka dažu ministriju un pašvaldību mājas lapās informācija viegli atrodama, bet citās – ne tik viegli. Ir ie­stādes, kas publicē ne tikai ierēdņu un amatpersonu, bet arī sētnieku algu. Taču darbinieks var būt ne tikai tehniskais darbinieks, bet arī, piemēram, jurists. Ir iestādes, kas daļai darbinieku vārdu tomēr nenorāda, taču publisko ieņemamo amatu un algu.

CITI ŠOBRĪD LASA
Valsts kancelejas direktora vietniece Laine Kučinska skaidro: daļai ie­stāžu šķiet pārāk apgrūtinoši atsijāt darbiniekus no amatpersonām un darbiniekiem, tāpēc publicē visu algu sarakstu. Publicēta tiek neto alga, proti, tā, ko iestādēs strādājošie saņem uz rokas.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.