Foto – LETA

Jo izejvielas lētākas 4

Izteiktās prognozes LTVC vadītāja pamato ar vairākiem apsvērumiem. Proti, pasaules tirgos šogad tiek prognozēta laba graudaugu raža, jau desmit mēnešos graudu iepirkums palielinājies par 13%. Taču vidējā graudaugu cena šoruden ir zemāka par 18% nekā iepriekš, bet atsevišķām kultūrām cena sarukusi pat par 30%. Tieši pārmērīgais piedāvājums rada spiedienu uz cenām, kas turpinās saglabāties relatīvi zemā līmenī.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Arī piena iepirkuma cenas ir sarukušas, tiesa, Latvijā tās ir ievērojami zemākas nekā vidēji ES, kur ražotāji gan neceļ lielu trauksmi par cenu kritumu. “Mūsu zemnieki ir ļoti neapmierināti un dusmojas, ka iemesls ir Krievija. Tas ir tikai viens no iemesliem. Piena produktu cenas pēdējo piecu gadu laikā visur bija ļoti augstas, stabilas un izdevīgas, tas bizness bija ļoti izdevīgs. Parasti tajā virzienā, kur ir laba cena, pieaug ražošana. Visā pasaulē pieauga piena produktu ražošana. Līdz ar to pasaulē radās piena produktu pārpalikums,” sacīja I. Gulbe. Piena produktu cenas pasaulē sāka kristies jau vasaras vidū, un mazāk straujš piena produktu cenu samazinājums Latvijā būtu turpinājies arī tad, ja Krievija nebūtu ieviesusi embargo. Latvijā kopumā šogad ir samazinājies sviesta, jogurta un piena patēriņš, izņemot pienu ar pazeminātu tauku saturu, kam patēriņš saglabājas nemainīgi stabils. Šogad deviņos mēnešos ievērojami nav mainījies arī piena produktu imports.

Mazākā mērā samazinājušās gaļas cenas, kas nākamgad varētu turpināt kritumu. “Pasaulē gaļas cenas ir vēsturiski augstā līmenī, taču pie mums tā nav. Cūkgaļas iepirkumu cenas mums ir apmēram tādas pašas kā citviet, līdzīgas kā Baltijā, liellopu gaļas cenas mums tradicionāli vienmēr ir zemākas,” pauda Gulbe. Arī cukurs jau piekto gadu pēc kārtas tiek ražots vairāk nekā patērēts, līdz ar to cukura cenas Latvijā varētu saglabāties stabilas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šogad Latvijā samazinājās arī dārzeņu cenas, kas turpinās saglabāties zemā līmenī arī nākamgad. “Šajā nozarē cenas samazinājās un pēdējā laikā nav bijušas augstas. Es domāju, ka nākotnē varētu būt izmaiņas dārzeņu ražotāju skaitā. Ļoti ceru, ka nebūs bankroti, varbūt dārzeņu audzētāji apvienosies un tamlīdzīgi,” viņa sacīja.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.