Foto: LETA

Slepenās skolotāju algas 13

Kopumā atalgojuma līmenis valsts iestādēs ir zemāks nekā attiecīgos amatos privātā sektora uzņēmumos. Kā atklāja pagājušogad veiktais “Fontes” pētījums, 87% valsts pārvaldē strādājošo saņem mēneša pamatalgu, kas ir zemāka kā 80% no privātā sektora vidējā atalgojuma. Taču bieži vien arī sabiedriskā sektora atalgojuma sistēma ir gana samudžināta. “Arī politikas veidotāju aprindās nereti ir tikai ļoti aptuvens priekšstats par to, cik tad cilvēki reāli pelna,” stāsta Saeimas deputāts Ints Dālderis. “Piemēram, mediķi un skolotāji bieži vien strādā vairākas slodzes dažādās vietās, un no vispārējiem datiem īsti nevar saprast, kāds ir viņu reālais atalgojums. Tādēļ ir ļoti grūti plānot atalgojuma reformu, jo nevienam nav precīzas informācijas par patieso ainu šajā jomā. Starptautiskie eksperti atbrauc un brīnās: kā tas var būt, ka skolotājs strādā četrās dažādās skolās!”

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
VIDEO. Ovācijas un neviltota sajūsma! Dons iekļūst Eirovīzijas finālā 7
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

Pirms dažiem gadiem Izglītības un zinātnes ministrija bija sagatavojusi priekšlikumu, kas paredzēja padarīt skolotāju algas par publiski pieejamu informāciju. Taču pēc pedagogu protestiem šis priekšlikums tika noraidīts. Skolotāji iebilda, ka tas nebūtu godīgi, jo kādēļ gan publiski pieejamām jābūt tieši skolotāju, nevis, piemēram, medmāsu vai ugunsdzēsēju, algām? Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Baldzēns uzskata, ka toreiz pieņemts pareizs lēmums. “Kāpēc izcelt tieši skolotājus? Tad jau uzreiz būtu jāpublicē visu valsts un pašvaldību iestādēs strādājošo algas.”

Šādu priekšlikumu Saeimā iesniedzis deputāts Ints Dālderis, kurš ierosina publicēt internetā ne tikai amatpersonu, bet arī visu valsts un pašvaldību darbinieku atalgojumu. Izņēmums būtu Nacionālie bruņotie spēki un drošības iestādes, uz kuru darbiniekiem attiecas likums “Par valsts noslēpumu”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dālderis uzskata, ka pašlaik no valsts budžeta algoto darbinieku atalgojuma publiskošanas sistēmā valda juceklis, piemēram, valsts amatpersonu deklarācijās tiek norādīta bruto alga (pirms nodokļiem), savukārt valsts iestāžu mājaslapās tiek publicēta darbinieku neto alga (pēc nodokļiem). Turklāt parasti pieejama ir tikai informācija par vienā mēnesī izmaksāto atalgojumu, tādēļ nav iespējams izdarīt objektīvu salīdzinājumu. “Likuma prasības tiek pildītas, bet šo informāciju bez īpašas piepūles nav nemaz tik viegli atrast,” secina Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas valdes priekšsēdētāja Eva Selga.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.