Veimāras putnu suņiem likums astes griezt neļauj, bet šīs šķirnes suņi traumas gūst visai bieži.
Veimāras putnu suņiem likums astes griezt neļauj, bet šīs šķirnes suņi traumas gūst visai bieži.
Foto – Linda Dombrovska

Kāpēc aizliedza kupēt astes un ausis? 6

Ir vēl virkne iemeslu, kādēļ tika aizliegts kupēt ausis un astes. Pirmkārt, tas tiek uzskatīts par cilvēka iegribas un estētisku apsvērumu motivētu cietsirdību. Tas ne gluži atbilst patiesībai, ja runa ir par ganu suņiem, piemēram, Kaukāza, Vidusāzijas aitu suņiem, baseroniem un tamlīdzīgām šķirnēm, kurām astes un ausis kupēja, lai tie varētu vieglāk izvairīties no vilka tvēriena un mazāk ciestu, sargājot ganāmpulku. Tāpat medību šķirnēm astes kupēja praktiskos nolūkos – mazāk traumu, tātad mazāk apdraudējuma suņa veselībai un labklājībai dzīves garumā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
“Neviens nezina, kā viņu ārstēt…” izmisusi ģimene lūdz sabiedrības atbalstu mazā Roberta ārstēšanai
Lasīt citas ziņas

Veterinārārsti uzsver arī fiziskai veselībai nozīmīgus faktorus. Aste ir mugurkaula turpinājums. Lai arī runa ir par pēdējiem skriemeļiem, procedūra ir bīstama un veselību ietekmējoša. Ir pētījumi, kas liecina, ka suņiem ar kupētām astēm varētu attīstīties nesaturēšana.

Aste ļauj sunim veiklāk kustēties un saglabāt līdzsvaru. Aste un ausis ir neverbālās komunikācijas instrumenti. Starptautisko dzīvnieku aizsardzības organizāciju veiktie pētījumi liecina, ka cīņas šķirņu suņi bez astēm un ausīm sliktāk saprotas savā starpā, jo nevar nolasīt otra suņa ķermeņa valodu un novērtēt nodomus, garastāvokli, līdz ar to viņi kļūst agresīvāki.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.