Atvaļinātais policijas pulkvedis, bijušais specvienības “Omega” komandieris Juris Grabovskis
Atvaļinātais policijas pulkvedis, bijušais specvienības “Omega” komandieris Juris Grabovskis
Foto – Karīna Miezāja

– Jāmācās arābu valoda. 0


– Tad jāsūta praktizēties arī uz Āfrikas valstīm, jo melnais kontinents vēl nav īsti pacēlies bēgt uz Eiropu. Bet rezerves tur lielas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
Kokteilis
Juris Žagars atklāj vīrieša lietošanas instrukciju: “Nevajag visu laiku psihot kā trakam ezim!” 20
NLO mednieks atklāj kaut ko “daudz satraucošāku” par citplanētiešu eksistenci
Lasīt citas ziņas

– Pēc teroraktiem eiropieši sarosījušies, ka jāsper pretsoļi. Saka – jāreģistrē lidmašīnu pasažieri, jāmainās ar savākto informāciju. Tas līdzēs?

– Godīgam cilvēkam nav jāslēpj, kur un kā viņš lido, un, protams, teroristu pārvietošanās jākontrolē. Viņš, teiksim, no Parīzes aizlido uz Turciju, pārsviežas pakarot Sīrijā, tad atgriežas Eiropā. Tad var izsekot, kur aizdomās turētie pazuduši uz gadu, kādos maršrutos devušies, vai stāsta patiesību par gaitām. Pašreiz dienestiem apgrūtinoši pētīt teroristu neceļus un viņiem ir iespēja braukāt uz apmācībām nometnēs, karadarbības vietām un pa kluso atgriezties. “Nosēsties” un gaidīt brīdi, kad sevi parādīt.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Ir dažādas versijas, kāpēc bēgļi tik lielā skaitā pēkšņi izkustējās uz Eiropu. To būtu plānojuši, organizējuši, kontrabandisti saoda labu peļņu?

– Tur grozās liela nauda, un zināms, ka cilvēkus kāds aģitēja, pamācīja saziņas līdzekļos, zīmēja priekšā ceļa kartes – kur iet, pie kā iet, cik tas maksā. Nav naudas? Nav problēma, var aizņemties. Nelaime, ka jūs nedabūsiet rokā Sīrijas, Lībijas bēgli, kurš aizņēmās krietnu summiņu, bet tie aizdevēji viņu atradīs un piedzīs kredītu. Varbūt parādniekiem liek veikt kādus darbiņus. Piemēram, bēgļu ceļā paņemt līdzi sprāgstvielu sainīti. Bija redzams, ka tā jūra plūst pār robežām nekontrolēti. Nav garantiju, ka kādā somā nebija aizķērusies trotila paciņa, bēgļus šādās darbībās varēja iesaistīt. Tāpēc domāju, ka vilnis ir organizēts. Tas ir sava veida trieciens Eiropai.

– Pēc šaušanas Parīzē franču amatpersonas paziņoja, ka valstī ir 10 000 džihādistu, Francijas pilsoņu, kas tur dzīvo otrajā trešajā paaudzē. Arī Briselē spridzināja vietējie.

– Taisnība, bet arī starp ienācējiem veic aktīvu aģitāciju. Starp pašnāvniekiem nav gados pavecu vīru. Arābu pasaulē ir ļoti daudz jauniešu bez darba un profesijas, un kas pamāca nostāties uz terorisma ceļa? Vecākie, islāma fundamentālisti no attiecīgas ievirzes mošejām. Katram savs uzdevums. Bēgļu pūlī ir neskaitāmi jauni, strādāt spējīgi vīrieši. Neticu, ka viņi nevar aizsargāt savu tēviju un padzīt džihādistus. Bet par to nav intereses.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.