Foto-Shutterstock

Ko likt svētku galdā Lieldienās? Dažas receptes iedvesmai! 5

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

“300 000 Latvijas iedzīvotāju prezidents ir Putins,” atklāj bijušais ministrs
“Izskatās tā, ka pirmā lielā kauja šajā karā laikam tiks izcīnīta tieši šeit,” par notikumiem nedēļas nogalē stāsta Rajevs
FOTO. “Tērps pa tiešo no Maskavas pasūtīts?”: Jolantas Gulbes-Paškevicas apģērbs soctīklos izraisa “vētru”
Lasīt citas ziņas

 

Katriem svētkiem ir savas tradīcijas, un katrai ģimenei arī tās atšķiras. Lieldienās neiztikt bez olām, to krāsošanas un ripināšanas, sišanās un apēšanas. Pavasarim piestāv gan koši dzeltenais, gan spirgti zaļais.

CITI ŠOBRĪD LASA

 

Pasha

Foto: SHUTTERSTOCK

• 600 g svaiga biezpiena

• glāze smalkā cukura

• glāze saldā krējuma

• pusglāze rozīņu

• pusglāze žāvētu aprikožu

• pusglāze riekstu

• 2 ēdamkarotes sviesta

• 1 tējkarote vaniļas cukura

Biezpienu ieliek marlē, marles stūrus sasien un šo nastiņu iekar virs trauka, lai notek sūkalas. Sauso biezpienu ieliek smalkā caurdurī un izberž ar koka karoti. Biezpienam jābūt smalkam un drupanam.

Pievieno izkausētu sviestu, saldo krējumu, cukuru un vaniļas cukuru. Visu rūpīgi samaisa un vēlreiz izberž caur sietu.

Žāvētās aprikozes izmērcē un sīki sagriež, sajauc ar uzbriedinātām rozīnēm. Riekstus sasmalcina (mandelēm un lazdu riekstiem pirms tam noņem miziņu – tos izmērcējot).

Riekstus, aprikozes un rozīnes iemaisa biezpiena masā.

Izvēlētajā pashas formā – veikalā var nopirkt īpašu pashas formu, taču var izlīdzēties ar, piemēram, jaunu plastmasas vai māla puķupodu, kam apakšā ir caurums, – ieklāj marli (var izmantot arī pārtikas plēvi, ko sadursta ar dakšiņu) un liek biezpiena masu. Virsmu pārklāj ar marli un noslogo, uzliekot šķīvīti, kas nosedz virsmu, un uz tā – slogu. Pashu vienu nakti notur ledusskapī.

Gatavai pashai noņem slogu, apgāž uz šķīvja un noņem marli.

Pashu rotā ar rozīnēm, sukādēm, mandelēm, svaigiem vai kaltētiem augļiem.

 

Pashas gatavošanā ļauj vaļu improvizācijai, tai var pievienot dažādas sukādes, šokolādes gabaliņus, kaltētas dzērvenes, arī svaigas mellenes, vīnogas vai zemenes.

 

Salāti Mimoza

Foto: SHUTTERSTOCK

• 200 g konservēta tunča eļļā

• 4 kartupeļi

• 3 burkāni

• 1 liels sīpols

• 4 olas

• 150 ml majonēzes

• 100 g skābā krējuma

• sāls, melni malti pipari

• zaļumi dekorēšanai

Kartupeļus un burkānus izvāra, atdzesē un nomizo. Sīki sagriež sīpolu, pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 10 minūtēm. Pēc tam ūdeni nolej un sīpolus noskalo ar aukstu ūdeni (to dara, lai noņemtu sīpoliem rūgtumu). Burkānus un kartupeļus sarīvē uz smalkas rīves katru atsevišķā traukā.

Novāra olas (vāra 10 minūtes – tad dzeltenums būs labā kondīcijā un tam apkārt neiekrāsosies pelēkzilā svītra). Atdala baltumus no dzeltenumiem un katru atsevišķi sarīvē.

Zivs konserviem nolej šķidrumu, zivi sasmalcina ar dakšiņu un liek uz šķīvja kā pirmo kārtu salātiem. Majonēzi samaisa ar krējumu. Aptuveni 2 ēdamkarotes pārlej zivju kārtai.

Nākamā kārta – vārītie burkāni, tad sīpoli, seko kartupeļi, tad olu baltumi. Starp kārtām liek majonēzes–krējuma mērcīti, mazliet sāls un pipariņus.

Salātu pēdējā kārta ir sarīvētie olu dzeltenumi. Majonēzi vairs nevajag. Ja ir laiks un iedvesma, var uzzīmēt mimozas zariņu.

Salātiem vajadzētu vismaz pāris stundu nostāvēties ledusskapī.

Tunča konservu vietā var izmantot vārītu (sutinātu) lasi, žāvētu asari vai mencu.

 

Majonēze

Foto: SHUTTERSTOCK

• 100 g olīvu eļļas

• 1 olas dzeltenums

• nedaudz sinepju

• mazliet sāls

• ctrona sula (vai etiķis)

Olas dzeltenumu sajauc ar sinepēm un sāli, sāk putot, pa pilienam pievienojot eļļu. Kad 100 g eļļas izpilināta un masa kļuvusi līdzīga krējumam, pievieno citrona sulu vai etiķi pēc garšas.

 

Majonēzei var pievienot zaļumus, mārrutkus, magoņu sēkliņas.

 

Olu liķieris

Foto: SHUTTERSTOCK

• 500 ml konjaka

• 5 olu dzeltenumi

• 100 ml kondensētā piena

• 1 vaniļas pāksts

• 5 ēdamkarotes pūdercukura

Vaniļas pāksti pārgriež gareniski uz pusēm un ar naža neaso pusi izkasa mīkstumu. To samaisa ar pūdercukuru.

SAISTĪTIE RAKSTI

Olu dzeltenumus samaisa ar pūdercukuru, kam piejaukta vaniļa, un saputo gaišās putās. Putošanas laikā pakāpeniski pievieno kondensēto pienu un konjaku.

Liķieri pilda pudelē (ar platu kaklu, jo dzēriens būs pabiezs), aizkorķē un vismaz uz 3 dienām ieliek ledusskapī. Pirms lietošanas samaisa.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Sēj salātus, stāda zemenes un vasaras puķes. Kas darāms dārzā no 17. līdz 23.maijam?
Cepeškrāsnī ceptas sēnes ar sieru
Viens, divi – gatavs! “Ātrās” kanēļmaizītes
Kad jāstāda mārtiņrozes? Kā tās pareizi stādīt un pārstādīt?
“300 000 Latvijas iedzīvotāju prezidents ir Putins,” atklāj bijušais ministrs
“Izskatās tā, ka pirmā lielā kauja šajā karā laikam tiks izcīnīta tieši šeit,” par notikumiem nedēļas nogalē stāsta Rajevs
FOTO. “Tērps pa tiešo no Maskavas pasūtīts?”: Jolantas Gulbes-Paškevicas apģērbs soctīklos izraisa “vētru”
Gaidāms ļoti liels finansiālais šoks, miljoniem cilvēku kļūs nabadzīgāki – brīdina Anglijas Bankas vadītājs
“Pienāks brīdis, kad josta būs jāsavelk,” Ināra Pētersone vērtē, vai vajadzētu samazināt algas valsts pārvaldē
Lasīt citas ziņas
“Ātrā” zupiņa ar pupiņām un makaroniem
Ko darīt, ja nezāles kā trakas sazēlušas ziemciešu ceros?
Neizmet mežā savu veco ledusskapi! Kur bez maksas nodot lielgabarīta sadzīves atkritumus?
dobēs “pasteidzināt” sēklu uzdīgšanu?
Sātīga un veselīga – lēcu zupa
Vai puķuzirnīšiem jānokniebj galiņi? Skaidro puķkopis
Ukrainas ministrs un “Azovstaļ” īpašnieki aicina Latvijas valdību atbalstīt DLRR
“300 000 Latvijas iedzīvotāju prezidents ir Putins,” atklāj bijušais ministrs
Trešdiena gaidāma saulaina
Nosauc ceļu posmus, pa kuriem no 20.maija varēs braukt ar 110 km/h ātrumu
“Tas nekas, ka Latvija NATO, te ir daudzi, kuri Putina tankus sagaidītu ar sajūsmu,” uzskata krievu miljonārs Čičvarkins
Aigars Rostovskis: Ja pretenziju pret Vitenbergu nav, tad lai viņš strādā
VIDEO. Vai vasara vispār būs? Bricis par laikapstākļiem maijā un jūnijā
Maiznieki paredz, ka rudenī maizes cenas var nākties mainīt gandrīz katru nedēļu. Cik maksās maize?
Noziegums, ko palīdzēja atklāt bērni, noziedzniekam rezultējas 15 gadu cietumsodā
Iznākusi jauna “Kurbads. Latviju varoņstāsts” grāmata: ilustrācijas tapušas, iedvesmojoties no komiksiem un videospēlēm
Pēc rietumvalstu sankciju noteikšanas Krievija samazina automobiļu ražošanas drošības standartus
Sēj salātus, stāda zemenes un vasaras puķes. Kas darāms dārzā no 17. līdz 23.maijam?
Cepeškrāsnī ceptas sēnes ar sieru
Austrija neplāno pievienoties NATO
Herberts, Dailis, Umberts – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Nedēļas sākums var būt ļoti emocionāls un sāpīgs. Horoskopi no 16. līdz 22. maijam
Latvijas mednieki apvienojas, lai atbalstītu Latviju un Ukrainu
Ko mēs zinām par miegaino narkolepsijas rēgu
16:18
Risinājumi īslaicīgu sāpju mazināšanai mājas apstākļos
16:04
“Mums jāsaņem garantijas.” Turcija izvirza prasības sakarā ar NATO paplašināšanu
16:04