Foto-Shutterstock

Ko likt svētku galdā Lieldienās? Dažas receptes iedvesmai! 5

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

 

Katriem svētkiem ir savas tradīcijas, un katrai ģimenei arī tās atšķiras. Lieldienās neiztikt bez olām, to krāsošanas un ripināšanas, sišanās un apēšanas. Pavasarim piestāv gan koši dzeltenais, gan spirgti zaļais.

 

Pasha

AK
Atis Klimovičs
Ziņas
FOTO. Brutāli sadragāti galvaskausi un ribas dziļi ietriektas pie mugurkaula…Šaušalīgs, bet Latvijas vēsturei nozīmīgs atradums Tilžā 96
22 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Viktors Ščerbatihs: “Es aizliedzu pirms olimpiādes vakcinēties!” 76
4 stundas
MZ
Monika Zīle
Ziņas
Monika Zīle: Muļķīgi amatieriskie klipi, kurus Pavļuts nodēvējis par potēšanās aicinājumu, ir kārtējais ledusbluķis
1 diena
Lasīt citas ziņas
Foto: SHUTTERSTOCK

• 600 g svaiga biezpiena

• glāze smalkā cukura

• glāze saldā krējuma

• pusglāze rozīņu

• pusglāze žāvētu aprikožu

• pusglāze riekstu

• 2 ēdamkarotes sviesta

• 1 tējkarote vaniļas cukura

Biezpienu ieliek marlē, marles stūrus sasien un šo nastiņu iekar virs trauka, lai notek sūkalas. Sauso biezpienu ieliek smalkā caurdurī un izberž ar koka karoti. Biezpienam jābūt smalkam un drupanam.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pievieno izkausētu sviestu, saldo krējumu, cukuru un vaniļas cukuru. Visu rūpīgi samaisa un vēlreiz izberž caur sietu.

Žāvētās aprikozes izmērcē un sīki sagriež, sajauc ar uzbriedinātām rozīnēm. Riekstus sasmalcina (mandelēm un lazdu riekstiem pirms tam noņem miziņu – tos izmērcējot).

Riekstus, aprikozes un rozīnes iemaisa biezpiena masā.

Izvēlētajā pashas formā – veikalā var nopirkt īpašu pashas formu, taču var izlīdzēties ar, piemēram, jaunu plastmasas vai māla puķupodu, kam apakšā ir caurums, – ieklāj marli (var izmantot arī pārtikas plēvi, ko sadursta ar dakšiņu) un liek biezpiena masu. Virsmu pārklāj ar marli un noslogo, uzliekot šķīvīti, kas nosedz virsmu, un uz tā – slogu. Pashu vienu nakti notur ledusskapī.

Gatavai pashai noņem slogu, apgāž uz šķīvja un noņem marli.

Pashu rotā ar rozīnēm, sukādēm, mandelēm, svaigiem vai kaltētiem augļiem.

 

Pashas gatavošanā ļauj vaļu improvizācijai, tai var pievienot dažādas sukādes, šokolādes gabaliņus, kaltētas dzērvenes, arī svaigas mellenes, vīnogas vai zemenes.

 

Salāti Mimoza

Foto: SHUTTERSTOCK

• 200 g konservēta tunča eļļā

• 4 kartupeļi

• 3 burkāni

• 1 liels sīpols

• 4 olas

• 150 ml majonēzes

• 100 g skābā krējuma

• sāls, melni malti pipari

• zaļumi dekorēšanai

Kartupeļus un burkānus izvāra, atdzesē un nomizo. Sīki sagriež sīpolu, pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 10 minūtēm. Pēc tam ūdeni nolej un sīpolus noskalo ar aukstu ūdeni (to dara, lai noņemtu sīpoliem rūgtumu). Burkānus un kartupeļus sarīvē uz smalkas rīves katru atsevišķā traukā.

Novāra olas (vāra 10 minūtes – tad dzeltenums būs labā kondīcijā un tam apkārt neiekrāsosies pelēkzilā svītra). Atdala baltumus no dzeltenumiem un katru atsevišķi sarīvē.

Zivs konserviem nolej šķidrumu, zivi sasmalcina ar dakšiņu un liek uz šķīvja kā pirmo kārtu salātiem. Majonēzi samaisa ar krējumu. Aptuveni 2 ēdamkarotes pārlej zivju kārtai.

Nākamā kārta – vārītie burkāni, tad sīpoli, seko kartupeļi, tad olu baltumi. Starp kārtām liek majonēzes–krējuma mērcīti, mazliet sāls un pipariņus.

Salātu pēdējā kārta ir sarīvētie olu dzeltenumi. Majonēzi vairs nevajag. Ja ir laiks un iedvesma, var uzzīmēt mimozas zariņu.

Salātiem vajadzētu vismaz pāris stundu nostāvēties ledusskapī.

Tunča konservu vietā var izmantot vārītu (sutinātu) lasi, žāvētu asari vai mencu.

 

Majonēze

Foto: SHUTTERSTOCK

• 100 g olīvu eļļas

• 1 olas dzeltenums

• nedaudz sinepju

• mazliet sāls

• ctrona sula (vai etiķis)

Olas dzeltenumu sajauc ar sinepēm un sāli, sāk putot, pa pilienam pievienojot eļļu. Kad 100 g eļļas izpilināta un masa kļuvusi līdzīga krējumam, pievieno citrona sulu vai etiķi pēc garšas.

 

Majonēzei var pievienot zaļumus, mārrutkus, magoņu sēkliņas.

 

Olu liķieris

Foto: SHUTTERSTOCK

• 500 ml konjaka

• 5 olu dzeltenumi

• 100 ml kondensētā piena

• 1 vaniļas pāksts

• 5 ēdamkarotes pūdercukura

Vaniļas pāksti pārgriež gareniski uz pusēm un ar naža neaso pusi izkasa mīkstumu. To samaisa ar pūdercukuru.

Olu dzeltenumus samaisa ar pūdercukuru, kam piejaukta vaniļa, un saputo gaišās putās. Putošanas laikā pakāpeniski pievieno kondensēto pienu un konjaku.

Liķieri pilda pudelē (ar platu kaklu, jo dzēriens būs pabiezs), aizkorķē un vismaz uz 3 dienām ieliek ledusskapī. Pirms lietošanas samaisa.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Vietās, kur lijis mazāk, koki dārzā un mežā jau cīnās par izdzīvošanu! Kā palīdzēt lielajiem kokiem? 1
5 stundas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Griķu receptes: sacepums un pat vafeles! 3
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāds nogriež kātus gandrīz plikus, citam tie vēl kupli. Raut vai neraut tomātu lapas? 4
2 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
No sātīgas laša zupas līdz kraukšķīgiem cepumiņiem! Kādiem ēdieniem pievienot mums svešo fenheli? 4
3 dienas
AK
Atis Klimovičs
Ziņas
FOTO. Brutāli sadragāti galvaskausi un ribas dziļi ietriektas pie mugurkaula…Šaušalīgs, bet Latvijas vēsturei nozīmīgs atradums Tilžā 94
22 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Viktors Ščerbatihs: “Es aizliedzu pirms olimpiādes vakcinēties!” 68
4 stundas
MZ
Monika Zīle
Ziņas
Monika Zīle: Muļķīgi amatieriskie klipi, kurus Pavļuts nodēvējis par potēšanās aicinājumu, ir kārtējais ledusbluķis
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Bokseris Kristaps Zutis uz ielas skarbi “pārmāca” tiktokeri un video ievieto soctīklos 34
6 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
“Mūs cenšas sanaidot! Saeimas deputāti augstprātīgi dzen cauri likumus, izplatot maldus un naidu!” Varakļānu novada iedzīvotāju atklāta vēstule latgaliešiem 59
9 stundas
Lasīt citas ziņas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Svaigs, auksts un tieši laikā! Apelsīnu, melleņu un citu atspirdzinošu limonāžu receptes 2
3 dienas
MB
Madara Briede
Ziņas
Latvijā 11 000 hektārus klāj latvāņi. Kāpēc tos neizdodas apkarot? 25
4 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
baziliku no veikala pareizi iestādīt piemājas dārziņā?
4 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Saldā vasaras garša! Aveņu kūkas, tortes un tartes recepte īstiem gardēžiem 2
5 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Apgriež, veido, lasa un novāc. Kas darāms dārzā no 19. līdz 26. jūlijam? 2
5 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Ātri pagatavojami, kraukšķīgi mazsālīti gurķīši ar ķiršu lapām un smaržīgajiem pipariem 4
6 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Ringolds Balodis par obligāto vakcināciju pedagogiem: “Baidos, ka nebūs labi!!!”
46 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Viktors Ščerbatihs: “Es aizliedzu pirms olimpiādes vakcinēties!” 68
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvijai atkal tuvojas tveice. Cik ļoti uzkarsīs gaiss? 3
2 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Bokseris Kristaps Zutis uz ielas skarbi “pārmāca” tiktokeri un video ievieto soctīklos 34
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Mārtiņš Trons: “Principā mēs esam viena no tām retajām Eiropas valstīm, kurā ir tik liels PVN pārtikas produktiem…” 53
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sieviete un bērniņš mira pēc dzemdībām. Viena no “skaļākajām” lietām Latvijā: tiesa atsāk skatīt lietu par Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes darbības izbeigšanu
18 minūtes
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Olga Kambala: “Divu mēnešu laikā es pārvērtos par ļoti skaistu, “sakačātu” sievieti!” 15
6 stundas
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
“Varam teikt, ka esam pasaules līmenī” Latvijā ražotie disku arkli pieprasīti Kanādā un pat Islandē
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Titavs: “Nav cerību, ka tiksim pie vēl vienas Vairas Vīķes-Freibergas!” 96
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Ārsti – slepkavas!” Alūksnē pret vakcināciju izplata dezinformācijas skrejlapas; policija ierosina lietu 164
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Jāsaprot, ka būt neatkarīgai valstij nav bezmaksas pasākums!” Kariņš par to, vai valsts sektorā tiks celtas algas 225
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Kristīne, Kristīna, Krista, Kristiāna un Kristiāns 1
6 stundas
JL
Juris Lorencs
Ziņas
Ceturto atmodu gaidot: par kolektīvo intelektuālo degradāciju un jaunu vēlēšanu sistēmu, kas varētu mūs izglābt 90
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Petraviča: Pilnībā saprotu tos cilvēkus, kas izvēlas nevakcinēties 302
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO: “Tie var būt bīstami jūrā esošajiem!” Baltijas jūrā pamanīti vairāk nekā 20 ūdensstabi 9
2 dienas
IT
Iveta Tomsone
Laukos
“Kur mūsu nauda?” Gaļas liellopu audzētāji ziņo par iespējamu krāpšanu organizētā grupā 46
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Karaliene varētu atcelt Harija un Meganas ielūgumus uz platīna jubilejas svinībām. Kas šoreiz sadusmojis Bekingemas pili? 28
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Sieviete un bērniņš mira pēc dzemdībām. Viena no “skaļākajām” lietām Latvijā: tiesa atsāk skatīt lietu par Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes darbības izbeigšanu
17:42
LA
LA.LV
Ziņas
Ringolds Balodis par obligāto vakcināciju pedagogiem: “Baidos, ka nebūs labi!!!”
17:14
LE
LETA
Ziņas
Latvijai atkal tuvojas tveice. Cik ļoti uzkarsīs gaiss? 3
15:39