Foto-Shutterstock

Ko likt svētku galdā Lieldienās? Dažas receptes iedvesmai! 5

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

 

Katriem svētkiem ir savas tradīcijas, un katrai ģimenei arī tās atšķiras. Lieldienās neiztikt bez olām, to krāsošanas un ripināšanas, sišanās un apēšanas. Pavasarim piestāv gan koši dzeltenais, gan spirgti zaļais.

 

Pasha

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Kļuvis zināms, kā pēdējās dzīves dienas pavadīja princis Filips un no kā viņš kategoriski atteicās 7
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
Onkologs Jānis Eglītis: Latvijā no ļaundabīgajiem audzējiem mirst vairāk cilvēku nekā no Covid-19 108
15 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Ticiet man, ja būs vakcīnas, tad nepietiks špriču!” Apinis par Pavļuta kļūdām un to, kā mēneša laikā visus varētu vakcinēt 61
12 stundas
Lasīt citas ziņas
Foto: SHUTTERSTOCK

• 600 g svaiga biezpiena

• glāze smalkā cukura

• glāze saldā krējuma

• pusglāze rozīņu

• pusglāze žāvētu aprikožu

• pusglāze riekstu

• 2 ēdamkarotes sviesta

• 1 tējkarote vaniļas cukura

Biezpienu ieliek marlē, marles stūrus sasien un šo nastiņu iekar virs trauka, lai notek sūkalas. Sauso biezpienu ieliek smalkā caurdurī un izberž ar koka karoti. Biezpienam jābūt smalkam un drupanam.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pievieno izkausētu sviestu, saldo krējumu, cukuru un vaniļas cukuru. Visu rūpīgi samaisa un vēlreiz izberž caur sietu.

Žāvētās aprikozes izmērcē un sīki sagriež, sajauc ar uzbriedinātām rozīnēm. Riekstus sasmalcina (mandelēm un lazdu riekstiem pirms tam noņem miziņu – tos izmērcējot).

Riekstus, aprikozes un rozīnes iemaisa biezpiena masā.

Izvēlētajā pashas formā – veikalā var nopirkt īpašu pashas formu, taču var izlīdzēties ar, piemēram, jaunu plastmasas vai māla puķupodu, kam apakšā ir caurums, – ieklāj marli (var izmantot arī pārtikas plēvi, ko sadursta ar dakšiņu) un liek biezpiena masu. Virsmu pārklāj ar marli un noslogo, uzliekot šķīvīti, kas nosedz virsmu, un uz tā – slogu. Pashu vienu nakti notur ledusskapī.

Gatavai pashai noņem slogu, apgāž uz šķīvja un noņem marli.

Pashu rotā ar rozīnēm, sukādēm, mandelēm, svaigiem vai kaltētiem augļiem.

 

Pashas gatavošanā ļauj vaļu improvizācijai, tai var pievienot dažādas sukādes, šokolādes gabaliņus, kaltētas dzērvenes, arī svaigas mellenes, vīnogas vai zemenes.

 

Salāti Mimoza

Foto: SHUTTERSTOCK

• 200 g konservēta tunča eļļā

• 4 kartupeļi

• 3 burkāni

• 1 liels sīpols

• 4 olas

• 150 ml majonēzes

• 100 g skābā krējuma

• sāls, melni malti pipari

• zaļumi dekorēšanai

Kartupeļus un burkānus izvāra, atdzesē un nomizo. Sīki sagriež sīpolu, pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 10 minūtēm. Pēc tam ūdeni nolej un sīpolus noskalo ar aukstu ūdeni (to dara, lai noņemtu sīpoliem rūgtumu). Burkānus un kartupeļus sarīvē uz smalkas rīves katru atsevišķā traukā.

Novāra olas (vāra 10 minūtes – tad dzeltenums būs labā kondīcijā un tam apkārt neiekrāsosies pelēkzilā svītra). Atdala baltumus no dzeltenumiem un katru atsevišķi sarīvē.

Zivs konserviem nolej šķidrumu, zivi sasmalcina ar dakšiņu un liek uz šķīvja kā pirmo kārtu salātiem. Majonēzi samaisa ar krējumu. Aptuveni 2 ēdamkarotes pārlej zivju kārtai.

Nākamā kārta – vārītie burkāni, tad sīpoli, seko kartupeļi, tad olu baltumi. Starp kārtām liek majonēzes–krējuma mērcīti, mazliet sāls un pipariņus.

Salātu pēdējā kārta ir sarīvētie olu dzeltenumi. Majonēzi vairs nevajag. Ja ir laiks un iedvesma, var uzzīmēt mimozas zariņu.

Salātiem vajadzētu vismaz pāris stundu nostāvēties ledusskapī.

Tunča konservu vietā var izmantot vārītu (sutinātu) lasi, žāvētu asari vai mencu.

 

Majonēze

Foto: SHUTTERSTOCK

• 100 g olīvu eļļas

• 1 olas dzeltenums

• nedaudz sinepju

• mazliet sāls

• ctrona sula (vai etiķis)

Olas dzeltenumu sajauc ar sinepēm un sāli, sāk putot, pa pilienam pievienojot eļļu. Kad 100 g eļļas izpilināta un masa kļuvusi līdzīga krējumam, pievieno citrona sulu vai etiķi pēc garšas.

 

Majonēzei var pievienot zaļumus, mārrutkus, magoņu sēkliņas.

 

Olu liķieris

Foto: SHUTTERSTOCK

• 500 ml konjaka

• 5 olu dzeltenumi

• 100 ml kondensētā piena

• 1 vaniļas pāksts

• 5 ēdamkarotes pūdercukura

Vaniļas pāksti pārgriež gareniski uz pusēm un ar naža neaso pusi izkasa mīkstumu. To samaisa ar pūdercukuru.

Olu dzeltenumus samaisa ar pūdercukuru, kam piejaukta vaniļa, un saputo gaišās putās. Putošanas laikā pakāpeniski pievieno kondensēto pienu un konjaku.

Liķieri pilda pudelē (ar platu kaklu, jo dzēriens būs pabiezs), aizkorķē un vismaz uz 3 dienām ieliek ledusskapī. Pirms lietošanas samaisa.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
DM
Dagnija Millere-Balandīna
Praktiski
Suns pie ķēdes – vai tiešām norma arī mūsdienās? 65
13 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Labs sanāk no laba!” Aucēnietes Ingas Eglītes izcilās “mājas” kūkas, belaši un ne tikai: 5 saimnieces receptes 6
13 stundas
AO
Andris Ozoliņš
Ziņas
Lielie logi uz dievidiem, pie mājas augoši bērzi. Cimmermaņu ģimenes energoefektīvās mājas noslēpumi
7 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Nenokavē! Ir īstais laiks sēt tomātus un piparus stādīšanai uz lauka 3
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Kļuvis zināms, kā pēdējās dzīves dienas pavadīja princis Filips un no kā viņš kategoriski atteicās 7
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
Onkologs Jānis Eglītis: Latvijā no ļaundabīgajiem audzējiem mirst vairāk cilvēku nekā no Covid-19 108
15 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Ticiet man, ja būs vakcīnas, tad nepietiks špriču!” Apinis par Pavļuta kļūdām un to, kā mēneša laikā visus varētu vakcinēt 61
12 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Labs sanāk no laba!” Aucēnietes Ingas Eglītes izcilās “mājas” kūkas, belaši un ne tikai: 5 saimnieces receptes 6
13 stundas
DM
Dagnija Millere-Balandīna
Praktiski
Suns pie ķēdes – vai tiešām norma arī mūsdienās? 65
13 stundas
Lasīt citas ziņas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Šiverēšanu pa virtuvi “kovidlaikā” pārvērš par savu pirmo darbiņu: skolnieces Madaras Apses veiksmes stāsts 22
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad ir īstais laiks piķēt tomātus, gurķus, papriku un salātus? 2
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Aromātiskie holandiešu cepumiņi ar citrona miziņu: laiks izciliem našķiem!
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Garāžā tāds bardaks, ka pats velns kāju var aplauzt: 4 praktiski ieteikumi, kā to iekārtot 1
3 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā līdz 12.aprīim: piķē, pārstāda, potē augļukokus 2
4 dienas
LE
LETA
Praktiski
Latvijā strauji pieaug mājdzīvnieku skaits, ko atgādā pārpircēji un nelegālie ievedēji: viltoti dokumenti, ģimenēs nokļūst arī slimi dzīvnieki 13
4 dienas
SK
Skaties.lv
Ziņas
Skolēnu Dziesmu un deju svētki šogad notiks, par spīti epidemiologu bažām: rīkotāji uzskata – tradīciju dēļ ir vērts riskēt 67
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Liepājas ostā iebraucis Krievijas kuģis, kura īpašnieks ir iekļauts Amerikas sankciju sarakstos 18
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Onkologs Jānis Eglītis: Latvijā no ļaundabīgajiem audzējiem mirst vairāk cilvēku nekā no Covid-19 108
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Kļuvis zināms, kā pēdējās dzīves dienas pavadīja princis Filips un no kā viņš kategoriski atteicās 7
14 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Labs sanāk no laba!” Aucēnietes Ingas Eglītes izcilās “mājas” kūkas, belaši un ne tikai: 5 saimnieces receptes 6
13 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Ticiet man, ja būs vakcīnas, tad nepietiks špriču!” Apinis par Pavļuta kļūdām un to, kā mēneša laikā visus varētu vakcinēt 61
12 stundas
DM
Dagnija Millere-Balandīna
Praktiski
Suns pie ķēdes – vai tiešām norma arī mūsdienās? 65
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons neapmeklēs prinča Filipa bēres, kas gaidāmas sestdien: atklāts arī iemesls 15
10 stundas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Šiverēšanu pa virtuvi “kovidlaikā” pārvērš par savu pirmo darbiņu: skolnieces Madaras Apses veiksmes stāsts 22
1 diena
LE
LETA
Kokteilis
FOTO. Nesagaidot 100.dzimšanas dienu, miris Lielbritānijas karalienes vīrs, princis Filips
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Šorīt pie Ķīpsalas halles jau pirms durvju vēršanas iedzīvotāji izrāda lielu interesi pēc Covid-19 vakcīnas, gaidot “dzīvajā rindā” 38
1 diena
IB
Ivars Bušmanis
Ziņas
“Elektriskais krēsls” putniem. Vēlas sodīt par ērgļu, balto stārķu un citu aizsargājamo sugu putnu nāvi 14
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Hermanis un Vilmārs 2
14 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Mums ir jārēķinās, ka “AstraZeneca” ir noiets etaps!” Apinis par to, ko tagad gaidīt un darīt tālāk 134
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Prinča Viljama un Keitas Midltones mērs ir pilns: vērienīgā TV intervijā viņi “atspēkos” prinča Harija un Meganas apgalvojumus 33
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Gobzems pēc paziņojuma, ka šķiras no sievas, saņēmis vairākus uzmanības apliecinājumus: “Meitenes, es neesmu dildo! Ļaujiet man tagad padzīvot ar sevi…” 56
3 dienas
LA
Latvijas Avīze
Kokteilis
Šis ir piemērots laiks lielu un sarežģītu uzdevumu risināšanai! Horoskopi no 12. līdz 18. aprīlim 2
16 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Samazini savu apetīti šodien, it īpaši – savās ambīcijās! Horoskopi 12.aprīlim 1
22:00
LE
LETA
Ziņas
Liepājas ostā iebraucis Krievijas kuģis, kura īpašnieks ir iekļauts Amerikas sankciju sarakstos 18
21:31
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvijā noteikti vakcīnas paliks pāri.” Pieļauj, ka līdz Jāņiem būs vakcinēti visi iedzīvotāji, kuri izteikuši vēlmi saņem poti 4
21:22